Čo signalizuje silná túžba po soli? Najmä u žien

Neodolateľná chuť na slané potraviny. Môže a nemusí predznamenávať zdravotné ťažkosti. A hoci sa vraví, že nadmerná konzumácia soli je nebezpečná pre ľudské zdravie, z času na čas si ju náš organizmus jednoducho vypýta. Zvlášť u žien môže byť túžba po slaných jedlách doslova na nevydržanie. Prečo?

17.01.2023 15:32
Soľ je pre naše zdravie prospešné, ale dokáže... Foto:
Po slaných pokrmoch bažíme aj v strese.
debata

Jednoducho nad zlato

Chemický vzorec soli – NaCl. Soľ sa skladá zo sodíka a chloridu. Ide o dva typické elektrolyty, ktoré sú zodpovedné za vedenie elektrických nábojov v ľudskom tele. Elektrolyty patria do skupiny minerálov a pri ich nedostatku dochádza k viacerých zdravotným ťažkostiam. Sodík aj chlorid sú kľúčovými látkami pre kontrakciu svalov, pričom netreba zabúdať na to, že aj srdce je svalom. Okrem toho zohrávajú dôležitú úlohu pri rovnováhe tekutín v tele, krvnom tlaku a nervových funkciách.

Solenie jedál nie je príliš v móde

Slaným pokrmom sa zvykneme vyhýbať, pretože môžu vo väčšom množstve spôsobovať napríklad zvýšenie krvného tlaku. I keď soľ nemá dobrú povesť, v živote nastávajú stavy, keď si ju naše telo doslova vyžiada. Typickým príkladom je dehydratácia organizmu, pri ktorej sa spolu so soľou vylučuje z tela aj poriadna dávka vody. Pri nedostatočnom množstve vody v tele sa objavuje nielen smäd a túžba po slaných jedlách. K najčastejším príznakom dehydratácie patria bolesť hlavy, ťažkosti s močením a únava. V prípade dehydratácie si treba dopriať nielen dostatok tekutín, ale aj slaných potravín.

antioxidant, liek, tabletka, výživa Čítajte aj Všetko o doplnkoch výživy pre aktívne ženy, 1. časť

Keď prichádza cyklus

Zvlášť ženy môžu byť citlivé na nízku hladinu soli v tele. Tento problém sa u nežnejšej polovičky ľudstva vyskytuje počas predmenštruačného syndrómu, ktorý je známy aj pod skratkou PMS. Zatiaľ čo väčšinu žien vytrápi po emocionálnej stránke, niektoré z nich si môžu všimnúť aj zmenu chuti do jedla a celkovo zvýšenú túžbu po jedle. Odborníci predpokladajú, že príčinou týchto výkyvov je najmä zmena v tvorbe hormónov. Pokiaľ dámy v tomto období majú zvýšenú chuť na slané potraviny, netreba sa jej údajne brániť. Samozrejme, riešením nie je prehnané jedenie čipsov či popcornu. Primerané dávky týchto dobrôt však môžu uspokojiť chuť na slané jedlá. Maškrtenie je vhodné doplniť o dostatočné pitie vody. Výbornou alternatívou k zemiakovým lupienkom sú napríklad solené oriešky, ale aj celozrnné krekry.

Viac soli, menej stresu?

Po slaných pokrmoch bažíme aj v strese. Keď sme podráždení a napätí, organizmus produkuje veľké množstvo kortizolu. Ide o stresový hormón, ktorého domovom sú nadobličky. Nízke dávky kortizolu telu pomáhajú. Nadmerný stres a tým aj vyššie množstvo spomínaného hormónu však negatívne ovplyvňuje srdcovú frekvenciu, krvný tlak, ale dokonca aj spotrebu glukózy v tele. Podľa štúdie, ktorú zverejnil časopis Journal of Neuroscience ľudia s dostatočným príjmom soli uvoľňujú menej kortizolu v záťažových situáciách. V praxi to znamená, že ak konzumujeme primerané dávky soli, lepšie reagujeme aj na stres v práci, doma a vo vzťahoch.

Tehotné ženy a solenie jedál

Hoci sa na prvý pohľad môže zdrať, že tehotné ženy trápi najmä nevoľnosť a vracanie, nie je to celkom tak. Nevoľnosť sa zvyčajne nespája s túžbou pochutiť si na slaných maškrtách. Vracanie však môže spôsobovať úplný opak. Pri dávení sa totiž stráca veľa tekutín, čo vedie logicky aj k úbytku elektrolytov vrátane sodíka. V prípade, že počas tehotenstva pociťujete zvýšenú chuť na slané potraviny, nemusíte si ich odopierať. Dostatočný príjem minerálov je kľúčový pre stabilizáciu tekutín v tele, čo je zvlášť dôležité pre výživu nenarodeného dieťaťa, ale neskôr aj počas tehotenstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #pitný režim #dehydratácia #stres #soľ #PMS #solenie #elektrolyty #slané jedlo

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...