Odborníčka radí: Prečo si pred chudnutím treba upratať v hlave?

Telo ako dôkaz. Žena, ktorá zasvätila ostatné roky života posilňovaniu svojimi ladnými vyšportovanými krivkami dáva ďalším dámam nádej, že môžu vyzerať rovnako dobre. Popredná slovenská športovkyňa, majsterka sveta a Európy v naturálnej kulturistike Zuzana Satmáry však odporúča, aby si ženy pred rozhodnutím cvičiť a chudnúť urobili poriadok vo vlastnej duši. Známa certifikovaná fitness a osobná trénerka v rozhovore pre Pravdu vysvetľuje, prečo je dôležité mať telo a dušu v rovnováhe.

08.01.2023 06:00
cvicenie a psychika, zena, zuzana satmary, Foto:
Chce to pohodu: Majsterka Európy a sveta v naturálnej kulturistike Zuzana Satmáry vraví, že pre dosiahnutie štíhlej línie sa potrebujeme najprv dostať do psychickej rovnováhy.
debata

Ako dokáže vplývať pohyb na psychiku človeka a prečo je pre duševnú rovnováhu potrebný?

Pohyb je prirodzenou súčasťou človeka. V minulosti sa ľudia hýbali viac, pri práci, starostlivosti o deti, o živobytie, alebo len pri presúvaní na iné miesto. Možno si ani neuvedomovali koľko toho dokážu zvládnuť a aký to má vplyv na ich psychiku, prežívanie a fyzické zdravie. Ak sa zamyslíme nad tým ako žijeme v tejto dobe zistíme, že sme usedení, statickí a degeneruje nám to telo aj myseľ. Upadáme do úzkostí, letargií a psychickej i fyzickej stagnácie. Otupievame. Naše telo potrebuje fyzickú záťaž, aby sa udržiavalo životaschopné a zdravé a presne tak isto aj naša myseľ. Ak teda pravidelne športujeme, budujeme si odolné telo aj psychiku. Sme úspešnejší v práci, máme lepšie vzťahy a zvládame život ľahšie. Šport spôsobuje určitý diskomfort a práve ten potrebujeme na to, aby sme boli psychicky odolnejší.

Ako dokážu starosti, duševné problémy či iné trápenia ovplyvňovať našu telesnú kompozíciu a celkovú kondíciu?

Celý náš život si vytvárame vo vlastnej hlave, svojimi myšlienkami, postojmi a reakciami na situácie. Toto všetko sme sa naučili v minulosti, najčastejšie v detstve. Tam sa učíme to čo nás posúva i brzdí, vytvárame si dobré návyky a aj tie, ktoré nás brzdia a súvisia s nezdravým životným štýlom. Ak máme problémy a podlomené duševné zdravie, pozornosť sa presúva smerom dovnútra, nastávajú obranné mechanizmy ako uzatváranie do seba, úzkosti, depresie. V hlave nie je priestor a energia na pohyb, nebodaj cvičenie. Riešením je mnohokrát prejedanie a nezdravý spôsob stravovania. Mala som jedného obézneho klienta, ktorý ťažkú situáciu v práci riešil po večeroch prejedaním sa, a aj napriek nastavenému jedálničku a tréningom sa nedokázal pohnúť z miesta.

Vo vašej praxi sa venujete prepojeniu tela a psychiky. Prečo je to podľa vás dôležité?

Som presvedčená, že všetko začína v našej mysli. To čomu veríme, tým sme. A odráža sa to aj navonok na našom tele. Ak chceme urobiť nejakú zmenu, nemôžeme zostať len na fyzickej úrovni. Do istej miery to môže fungovať, ale zmena nebude komplexná a človek začne v určitom bode stagnovať. V praxi sa často stretávam s tým, že ak je potrebné prejsť do seba, pozrieť sa do svojho vnútra, nastáva problém. Potom ľudia nedokážu urobiť potrebné kroky, akciu, zmeniť návyky. Preberanie zodpovednosti za vlastnú situáciu je u mnohých ľudí neprijateľné. Ak sa to však podarí, vtedy začínajú skutočné zmeny. Aj v mysli aj na tele, aj vo výkone pri športe, aj v bežnom živote.

Vďaka dobrej psychike si stanovujeme ciele, motivujeme sa a napredujeme. Čo je kľúčové pre ženy, ktoré chcú začať cvičiť a chudnúť. Aké ciele by si mali stanoviť?

Ciele, ktoré si stanovíme by mali byť v prvom rade reálne. Preto by sa mali ženy aspoň na začiatku poradiť s odborníkom. Akákoľvek zmena je zmenou len vtedy, ak je udržateľná a často vyžaduje nápravu životného štýlu. To znamená, že táto cesta nikdy nekončí a je potrebné si vybudovať disciplínu a nové návyky, pretože motivácia a cieľ nás vždy nepodržia. Každý deň je iný a život sa mení. Ani ja nemám každý deň motiváciu ísť cvičiť. Mám však vybudovaný silný návyk, a ten nepustí.

Čomu by sa mali dámy vyhnúť na začiatku ich cesty za krajšou postavou či lepšou kondíciou?

Vo svojej praxi sa stretávam s rôznymi chybami u žien, v zásade sa však opakujú. Prvou je: Chcem schudnúť, preto musím jesť veľmi málo. Ženy sa boja jesť, boja sa tukov, bielkovín. Fungujú na šalátoch, uhorkách a nejedia dostatok bielkovín. Ničia si metabolizmus. Základom je správne nastavenie kalorického príjmu a nutrične vyvážené jedlo. Druhou chybou je: Bojím sa silového tréningu, nechcem mať svaly. Ženy často preferujú kardio pred silovým tréningom. Boja sa dvíhať činky, myslia si, že stratia ženskosť. Opak je pravdou. Správne nastavený silový tréning má mnoho benefitov. Pekne vytvaruje postavu, zvyšuje silu nielen fyzickú, ale aj psychickú. Nárast svalovej hmoty zvyšuje pokojový metabolizmus a spaľovanie tukov. Treťou chybou je: Čakajú výsledky za pár týždňov, a ak sa to neudeje sú demotivované a vzdávajú sa. Moja rada spočíva v tom, že vytrvalosť je základ úspechu. Nie je možné zmeniť za pár týždňov to, čo sa vybudovalo rokmi. Ide o zmenu životného štýlu a každá snaha sa počíta. Nevzdávajte sa.

kroky, žena, zima, prechádzka, šport, príroda Čítajte aj Prechádzka je super, ale... S týmito trikmi počas nej spálite ešte viac kalórií

Prečo je potrebné v začiatkoch cvičenia/tréningov poradiť sa s odborníkom, trénerom?

Tréner vám poskytne iný pohľad. Vyvedie vás z domnienok, možno z omylov a ukáže vám správnu cestu. Nastaví vám tréning tak, že bude pre vás bezpečný a pri jeho dodržiavaní budete mať výsledky. Môže byť pre vás motiváciou a záväzkom, že tam vždy prídete. Povzbudí vás, ak to práve budete potrebovať. Ale, chcieť zmenu musíte vy. Vy musíte vkladať energiu a snahu do celého procesu.

Môžeme si pri cvičení, keď sa rozhodneme cvičiť na vlastnú päsť, skôr ublížiť a oddialiť cieľ?

Nemusí to vždy dopadnúť zle, ak sa niekto rozhodne začať cvičiť sám. V súčasnosti sú dostupné informácie a návody na tréningy, treba si správne vybrať. V zásade však, a to neplatí len v oblasti cvičenia, pod vedením kouča sa pracuje ľahšie a s lepšími výsledkami.

Čím všetkým dokáže tréner pomôcť začiatočníkom pri tréningoch?

Čiastočne som na túto otázku už odpovedala. Stretávam sa u klientov aj s tým, že my tréneri sme oporou a podporou pre ľudí, ktorí sa boja sami prísť do fitka, hanbia sa. Myslia si, že na nich budú všetci pozerať, opak je pravdou. Každý sa väčšinou stará sám o seba. A kto sa rozhodne so sebou niečo robiť, snaží sa cvičiť, si zaslúži rešpekt.

Poďme ešte k vašej práci. Máte za sebou sériu pozoruhodných úspechov. Získali ste titul majsterky Európy a sveta v naturálnej kulturistike, ale aj na Naturálnej Olympii v Las Vegas a ďalšie. Čomu sa venujete v súčasnosti?

Cvičenie je mojou vášňou, súťaženie korením života. Baví ma tento životný štýl – športovca, trénera. Osobným tréningom sa venujem v Urban Fitness v Bratislave, momentálne rozbieham projekt online tréningov, ktoré budú mať skupinovú formu. Ďalej ako poradca v oblasti osobného rozvoja pôsobím pod záštitou Asociácie poradcov a pomáham klientom v rôznych oblastiach života. Sedenia prebiehajú formou regresných terapií, sú to techniky ktorými sa vraciame naspäť do minulosti, často do detstva a tam spracovávame prežité udalosti.

Zaujímavosťou je, že ste aj zdravotnou sestrou. Ako to vlastne je?

Takmer polovicu mojej identity tvorí aj práca zdravotnej sestry – špecialistky na pleťové ošetrenia na klinike estetickej medicíny, kde pracujem pod vedením pani doktorky Michaely Blaško, ktorú považujem za jednu z najlepších odborníčok v estetickej dermatológii. V mojom balíku služieb sú teda zahrnuté tri dôležité oblasti – naša myseľ, zdravé silné telo a krása našej tváre. A to ma baví najviac zo všetkého – prepájať všetky tieto oblasti a vytvárať ľuďom harmóniu na rôznych úrovniach bytia.

Aké sú vaše plány do budúcnosti?

Čo sa týka mojich športových plánov pripravujem sa na jarnú súťažnú sezónu 2023, ktorá opäť vyvrcholí na jar Majstrovstvami Európy v Španielku. Minulý rok som priniesla bronz, uvidíme ako to dopadne v máji. Ak sa chcete o mne a mojej práci dozvedieť viac, potrebné informácie nájdete na stránke satmaryonline.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #tréner #chudnutie #stravovanie #zdravý životný štýl #psychika #silový tréning #návyky

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...