Aj vy máte v pláne suchý január? Čo spôsobí vášmu telu náhle nepiť alkohol...

Je to jedno z predsavzatí, ktoré sa objavuje aj v slovenských domácnostiach. Ženy, muži, spoločne sa mnohí z nás rozhodujú, či si v úvode roka nedať pauzu od nezdravých súčastí nášho jedálnička, životného štýlu. Špeciálnu kategóriu pritom tvorí alkohol.

03.01.2023 06:00
alkohol, whisky, pitie, kaviareň, bar Foto:
Suchý január? Je to výzva!
debata

Áno, popíjanie alkoholu sa stupňuje najmä v období pred záverom roka – sú tu vianočné trhy, večierky, posedenia s priateľmi a potom ako klinec tomu všetkému prídu vianočné sviatky a Silvester. Rozhodnutie urobiť si „suchý“ január sa v posledných rokoch stále častejšie objavuje aj medzi Slovákmi a má byť akýmsi vyvážením na alkohol bohatšieho decembra.

Čo spôsobí nepitie alkoholu nášmu organizmu? Touto otázkou sa zaoberali aj redaktori nemeckého magazínu Vogue a ich poznatky hovoria jednoznačne – ak chcete ísť do toho, určite choďte!

dezodorant Čítajte viac Potrebujú ľudia naozaj používať dezodorant?

„Ľudia, ktorí počas roka pijú striedmo a potom sa alkoholu na určitý čas zdržia, rýchlo pocítia pozitívne fyzické účinky: lepšie spia, cítia sa uvoľnenejšie, dokážu sa lepšie sústrediť a schudnúť," uviedol pre Vogue.de praktický lekár a špecialista pre medicínu závislostí Dr. Gereon Kostka. Podľa jeho slov sa pečeňové bunky regenerujú už po niekoľkých dňoch – po troch až piatich týždňoch už telo vníma veľmi dobrý efekt.

Video

VIDEO: Dávate si predsavzatia pre zdravší životný štýl, nebodaj chudnutie? Odborníčka radí, ako ku nim pristúpiť. u

Treba sa však pripraviť aj na náročnejší začiatok. Najmä prvý týždeň, možno dva môže prispôsobenie sa tela abstinencii sprevádzať aj pocitové zhoršenie – či už fyzické, alebo mentálne. Ak však vytrváte, pozitívne výsledky sa rýchlo dostavia po uplynutí tohto obdobia. Zníži sa vám krvný tlak, budete sa cítiť oddýchnutejší a energickejší. Najmä pre dámy je motiváciou, že sa zlepší kvalita pleti, je žiarivejšia a pôsobí zdravšie.

Len pre vysvetlenie – prečo sa tak deje? Nuž, lebo pri popíjaní alkoholu dochádza v tele k presne opačným procesom. „Alkohol odstraňuje vodu z kožných buniek, čo znamená, že pokožka sa pomalšie regeneruje, rýchlejšie starne a môžu sa vytvárať vrásky,“ citoval Vogue.de berlínsku špecialistku na dermatológiu Emi Arpa.

tri oriešky pre popolušku, Čítajte viac Toľko rozprávok na Vianoce ako majú Slováci a Česi nemajú nikde v Európe. Môže za to socializmus, vraví odborník

Pri popíjaní alkoholu sa nám tiež oslabuje tráviaci trakt aj imunitný systém, telo neabsorbuje vitamíny tak, ako by malo. Oslabený imunitný systém ťažšie bojuje s problémami – či už je reč o tých s vonkajšími prejavmi (kožné problémy), ale aj o problémoch vnútorných (srdce, pečeň, obličky, tráviaci trakt). Ak budete teda schopní vzdať sa alkoholu na mesiac, prípadne viac, pozitívne účinky určite v nejakej miere pocitíte – či už fyzicky alebo mentálne.

Zaujímavý je tiež poznatok, ktorý zistili vedci z univerzity v Sussexe. Suchý január a nepitie na začiatku roka vo všeobecnosti zníži príjem alkoholu aj v ďalších mesiacoch. Účastníci takýchto vlastných predsavzatí či výziev pijú potom menej aj v nasledujúcich mesiacoch roka.

biele víno, hrozno, alkohol Čítajte viac Áno či nie bielemu vínu?

Ako upozornil nemecký lifestylový magazín, fenomén suchého januára sa momentálne neobjavuje už len u jednotlivcov, ale výdatne ho podporujú aj niektoré oficiálne inštitúcie v európskych krajinách. Odporúčanie pritom znie – skúste výzvu, zapojte do nej aj svojich priateľov a nahraďte potešenie z pohára či fľaše vína, bubliniek alebo popíjania červeného pri večeri s kamarátmi za niečo bez obsahu alkoholových percent. O mesiac budete nielen prekvapení pozitívnymi výsledkami, ale aj zdravší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #novoročné predsavzatia #abstinencia #suchý január

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....