Radšej menšie ciele ako veľké zmeny! Nebojte sa ani neúspechu, radia odborníci

Novoročné predsavzatia je lepšie rozmeniť na menšie ciele a zamerať sa aj na malé pozitívne zmeny. Pripomínajú to Liga za duševné zdravie a občianske združenie IPčko.

02.01.2023 09:03
nový rok, predsavzatia, štart Foto:
Odborníci upozorňujú, že ľudia sa často zavalia predsavzatiami, ktoré už v polovici januára neprinášajú zmeny ani pocit duševnej pohody.
debata

Snaha dávať si novoročné predsavzatia podľa odborníkov súvisí s čistým štítom, s ktorým chcú ľudia vstúpiť do nového roku. „Posilnení úspechmi alebo poučení zo sklamaní z minulého roku si pod vplyvom novoročného odrátavania sekúnd možno naliehavo uvedomujeme potrebu zmeny, potrebu práce na sebe,“ vysvetľujú zástupcovia ligy.

žena, únava, Čítajte viac Bývate po víkende bez energie a rozbití? Tieto chyby možno robíte aj vy

Odborníci však upozorňujú, že ľudia sa často zavalia predsavzatiami, ktoré už v polovici januára neprinášajú zmeny ani pocit duševnej pohody. „Na vine nie je sila vôle. V skutočnosti za tým môže byť cieľ, ktorý sme si stanovali. Môže byť vágny, nereálny alebo výrazne ovplyvnený tým, čo od nás očakávajú iní. A keď ‚zlyháme‘, pociťujeme vinu, sklamanie a hnev na samých seba,“ ozrejmil riaditeľ Ipčka Marek Madro.

Video

VIDEO: Dávate si predsavzatia pre zdravší životný štýl, nebodaj chudnutie? Odborníčka radí, ako ku nim pristúpiť.

Pripomína, že predsavzatia môžu byť účinným nástrojom zmien, dôležité je však zamerať sa na malé zmeny, ktoré môžu prispieť k pozitivite a zlepšeniu duševného zdravia. „Tiež majme na pamäti, že neúspech patrí k životu, tak sa treba pokúšať znova a znova a po prípadnom neúspechu by sme nemali zahodiť doterajší progres za hlavu,“ dodala liga.

žena, kučeravé vlasy, úsmev, dôchodkyňa Čítajte viac Super triky pre ženy, ako si udržať vitalitu do vysokého veku

Okrem toho so sebou nový rok prináša bilancovanie a hodnotenie toho starého. Podľa odborníkov sa netreba zameriavať na negatíva, ale, naopak, dať priestor tomu, čo pozitívne rok 2022 priniesol, aj keď ide o maličkosti.

„Tých negatív sme sa napočúvali pomerne dosť, svoj priestor už dostali, dovoľte si vidieť ten rok aj inou optikou,“ skonštatoval Madro.

debata chyba
Viac na túto tému: #tlak #psychológ #úspech #Nový rok #sklamanie #novoročné predsavzatia #Marek Madro

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...