Radler ani medovina nie sú skutočné alkoholy! Týmto mýtom neverte, tínedžerom ich určite neponúkajte

Nadchádzajúce oslavy Nového roka so sebou už tradične prinášajú zvýšené riziko kontaktu mladistvých s alkoholom.

30.12.2022 12:00
mládež, tínedžeri, alkohol Foto:
Povedali by ste, že asi tretina slovenských detí má vo veku 15 rokov už viacnásobné skúsenosti s alkoholom?
debata

Rovnako ako dospelých, ktorí si neváhajú sadnúť za volant opití. Slovensko má pritom v poslednej dobe viacero smutných prípadov, prečo to nerobiť. Ako však upozorňuje Fórum Pi s rozumom Slovensko, najzávažnejším problémom je najmä to, že pivo či víno nepovažuje slovenská verejnosť za skutočné alkoholické nápoje. Alkohol je pritom vždy len jeden a je potrebné pristupovať k nemu zodpovedne.

Povedali by ste, že asi tretina slovenských detí má vo veku 15 rokov už viacnásobné skúsenosti s alkoholom? Navyše pomer medzi chlapcami a dievčatami sa už, bohužiaľ, vyrovnáva. Približne štvrtina detí vo veku 12 – 14 rokov sa prvýkrát stretne s alkoholom doma, dokonca im ho podajú sami rodičia. Ešte menej určite poteší fakt, že takmer tri štvrtiny našich pätnásťročných ratolestí zároveň potvrdili, že ich nízky vek pri kúpe alkoholu nebol žiadnou prekážkou.

France Cannes 2021 Opening Ceremony Red Carpet Čítajte viac Topmodelka Bella Hadid priznáva, ako veľmi alkohol ovplyvňoval kvalitu jej života

Práve na problém predaja a konzumácie alkoholu mladistvými upozorňuje občianske združenie Fórum PSR Slovensko (FPSR), ktoré sa pod heslom „Pi s rozumom!“ dlhodobo podieľa na osvete v tejto tematike. Tomáš Huba z FPSR predovšetkým uvádza na pravú mieru jeden z najrozšírenejších mýtov o alkohole: "V takmer 70 % prípadoch ponúkajú rodičia deťom pivo, mysliac si, že je rozdiel medzi mäkkým a tvrdým alkoholom. Je to však iba najrozšírenejší mýtus o alkohole. Pivo a víno nie sú lepšie a menej škodlivé alkoholické nápoje. Naopak – podporuje sa tým rizikové správanie a neprimerané až nadmerné pitie našej mládeže.“

Pivo je tiež najpredávanejším alkoholickým nápojom na Slovensku vôbec. Ako uvádza Štatistický úrad SR, za rok ho Slováci vypijú neuveriteľných takmer 374 miliónov litrov. Druhým v poradí je víno, ktorého sa vypije 87 miliónov litrov a na koniec sú to destiláty, ktorých ročne skonzumujeme 52 miliónov litrov. Ako uvádzajú prieskumy, hlavným problémom je u nás pritom vysoká miera spoločenskej akceptácie fenoménu popíjania alkoholu u adolescentov, najmä z hľadiska piva a vína, ktoré ani väčšina z dospelých nepovažuje za skutočný alkohol.

tehotenstvo, alkohol, vývinové poruchy Čítajte viac Bezpečná hladina alkoholu u tehotných žien neexistuje! Pitie by malo byť tabu

Na Slovensku však platí legislatívny zákaz predávať, podávať alebo inak umožniť konzumáciu alkoholických nápojov osobám mladším ako 18 rokov. Alkoholickými nápojmi podľa tohto zákona sú liehoviny, destiláty, víno, pivo a iné nápoje, ktoré obsahujú viac ako 0,75 objemového percenta alkoholu, teda aj podľa zákona nie sú alkoholom len liehoviny ale aj pivo, víno a vôbec všetky nápoje s obsahom alkoholu viac ako 0,75 % objemových.

Pri tehotných a šoféroch platí nulová tolerancia alkoholu Mimoriadne rizikovým je aj pitie alkoholu u tehotných žien. Embryo nemá enzýmy na odbúranie alkoholu, nezrelý organizmus dieťatka je mimoriadne citlivý a všetky škodliviny, alkohol nevynímajúc, naň pôsobia deštrukčne v závislosti od vývinovej fázy, v ktorej sa nachádza. "Aj malé množstvo alkoholu, hoci len prosecca, ktoré si budúca mamička dopraje, sa tak môže neskôr prejaviť napríklad poruchami učenia, pomalšieho chápania alebo až fyzickými zmenami na dieťati,“ upozorňuje na závažné dôsledky pitia alkoholu v tehotenstve Tomáš Huba.

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #tínedžeri

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...