Blíži sa január - čas na zmenu! Aj inteligentné technológie využite na ceste za zdravým životným štýlom

Začiatok nového roka sa vždy spája s túžbou žiť zdravšie, viac sa hýbať, obmedziť zlozvyky... Tak sa do toho pustite!

29.12.2022 14:00
hodinky, žena, tréning, technológie Foto:
Inteligentné hodinky môžete využiť na svojej ceste za zdravým životným štýlom.
debata

Nielen to, či sa počas dňa dostatočne hýbeme, ale aj mnoho iných parametrov o svojom tele sa môžeme dozvedieť vďaka moderným technológiám. Práve tie nám môžu pomôcť začať žiť tak, aby nám telo slúžilo čo najlepšie. Január sa už tradične spája u mnohých ľudí s túžbou po zmene, tak sa do nej pustite!

„Hodinky už dokážu odmerať variabilitu srdcovej frekvencie, ako sa človeku mení tlak, ako často sa počas noci budí či akými fázami spánku prechádza. Práve spánok je pre zdravý život nesmierne dôležitý a ľudia by si ho mali sledovať,“ uvádza výživový špecialista, lekár Boris Bajer. Vedci napríklad odhalili, že nepravidelnosť v spánku predlžuje dobu potrebnú na zaspanie, vedie k ospalosti cez deň, k menšiemu vystaveniu sa dennému svetlu a k nižšej fyzickej aktivite, a to nezávisle od dĺžky spánku. Navyše sa s tým spája vyššia úroveň stresu a depresie. Údaje o stave metabolizmu a o kardiovaskulárnom zdraví sú ešte prekvapivejšie: kto chodí nepravidelne spať a budí sa, má vyšší krvný tlak a hladinu cukru v krvi a je teda ohrozený cukrovkou. Tí, ktorí spia nepravidelne, sú tiež v priemere viac obézni a všetky tieto faktory dohromady vedú k vyššiemu riziku kardiovaskulárnych príhod, ako je infarkt a mŕtvica.

Inteligentné technológie nám môžu pomôcť na ceste za zdravým životným štýlom – či už sa to týka pohybu, výživy alebo napríklad aj spomínaného relaxu. Hodinky nás však vedia upozorniť aj na niektoré zdravotné problémy. „Ak vám počas dňa z ničoho nič vybehne pulz na vysoké hodnoty, treba spozornieť. Následne lekárovi pomôže, ak získa od vás dáta, ktoré máte v hodinkách, hovoria napríklad o tepovej frekvencii,“ dodáva Bajer.

O tom, či naozaj treba denne prejsť 10 000 krokov pre zdravie, ako je to s podkožným tukom, prečo je hodnota BMI nepresná a mnoho ďalších tém súvisiacich so životným štýlom si môžete pozrieť v projekte Smart Health Academy v podcastoch ON/OFF. Medzi odborníkmi z oblasti športu a zdravého životného štýlu sa ako hostia objavia MMA fighter Lajoš Klein či už spomínaný lekár Boris Bajer. Aj vďaka ich radám sa do novoročných predsavzatí dokážete pustiť s overenými informáciami, ktoré potrebujete.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #spánok

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...

+ Ak potrebujete odbornú pomoc, obráťte sa na odborníka.
Plňte si svoje sny nech to stojí čo to stojí, peniaze...