Super tipy na lepšie zaspávanie. Fungujú doslova na počkanie

Máte problémy so spánkom, spíte málo, nekvalitne, alebo neviete zaspať? Príčina možno nemusí byť tak závažná a stačí vo svojom živote spraviť pár drobností a začnete správať tak dobre, ako malé deti. A to dokonca bez rôznych preparátov na zlepšenie spánku.

04.01.2023 06:00
hodiny, budík, spánok Foto:
Nedá sa ho síce zbaviť, ale práve prach, ktorý vírime v spálni má neblahý efekt na kvalitu spánku.
debata

Znížte teplotu

V súčasnej energetickej kríze to nie je také zlé riešenie. Navyše vás to zbaví problémov so spánkom hneď dvakrát. Znížením teploty v spálni na 18 stupňov Celzia vyšlete telu signál, aby spalo. Pri tejto teplote rýchlo zaspíte a najlepšie si oddýchnete. Rovnako sa zbavíte aj bezsenných nocí, z účtu za plyn či elektrinu.

Difuzér pre sladké sny

Pár kvapiek levandule do difuzéru aspoň hodinu pred spaním naplní izbu nielen príjemnou arómou, ale vás aj rýchlo uspí a udrží spánok pokojný a kvalitný počas celej noci. Pozor, je potrebné voliť difuzér a poctivé éterické oleje. Pretože žiadne umelé arómy a sviečky, či osviežovače s vôňou levandule neprinášajú tak dobrý efekt a navyše môžu byť aj nezdravé.

Výmena žiaroviek

Klasické žiarovky mali svetlo, ktoré pripravovali na spánok, teda bez modrého spektra. LED žiarovky stavajú práve na prítomnosti tejto vlnovej dĺžky, čo spomaľuje nástup tvorby melatonínu. Zaspíte tak neskôr a váš spánok sa neskôr stane hlboký. Preto budete ráno omnoho menej oddýchnutí, hoci budete spať dostatočný počet hodín. Nahraďte osvetlenie žiarovkami bez modrého svetla, alebo svieťte sviečkami. Spánok si tým vylepšíte už do týždňa.

žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok, relax, posteľ Čítajte aj Čo môžete urobiť pred spaním, aby ste sa dobre vyspali?

Eliminujte prach

Nedá sa ho síce zbaviť, ale práve prach, ktorý vírime v spálni má neblahý efekt na kvalitu spánku. Môže dráždiť sliznice a zhoršovať dýchanie. Z toho dôvodu budete vstávať menej oddýchnutí. Eliminujte teda lapače prachu ako huňaté závesy, koberce a pravidelne perte obliečky, vetrajte periny aj perte návleky na matrac. Menej prachu znamená lepšie noci.

Pomilujte sa

Táto činnosť je pre rýchle zaspávanie a pokojný spánok lepšia ako čítanie. Orgazmus u žien zvyšuje v tele hladinu estrogénu, ktorý sa podpisuje na kvalitnom a hlbokom spánku. U mužov sa začne vylučovať prolaktín, ktorý spôsobuje ospalosť. U oboch pohlaví však orgazmus eliminuje stresové hormóny, takže telo sa upokojí a pripraví na krásne sny. Navyše spoločné milovanie je pre pokoj v spálni omnoho lepšie, ako keď sa k sebe otočíte chrbtom. V lepšom a uspokojivom vzťahu je aj spánok kvalitnejší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #milovanie #spánok #levanduľa #prach #modré svetlo #éterické oleje #ranné vstávanie #teplota vzduchu #kvalitný spánok #nedostatočný spánok #zobudenie sa

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...