Odborníčka radí: Ako si pochutiť počas Vianoc a nepribrať? Plus zdravý recept

Výčitky svedomia tak trochu v predstihu. Ak si pred či počas vianočných sviatkov lámete hlavu nad tým, ako nepribrať zbytočne na hmotnosti, máme pre vás zopár rád. Šikovné triky, ktoré „nebolia“ pomôžu prežiť Vianoce bez neustáleho premýšľania nad tým, čo si môžete dopriať. Prehľad zaujímavých tipov na zdravšie prežitie sviatkov prináša pre Pravdu výživová poradkyňa Ing. Katarína Chomová z kliniky manažmentu postavy NUTRIADAPT. Toto sú jej rady:

24.12.2022 13:00
Vianoce, medovníky, vianočné pečenie Foto:
Pravidelný prísun stravy je dôležitý vo všedný deň a ešte dôležitejší počas sviatočných dní.
debata

Hýbte sa!

Kto by si rád nepozrel vianočnú rozprávku z pohodlia gauča? Avšak, sedieť len pred televíziou a nekontrolovane maškrtiť je najjednoduchším spôsobom ako sa pripraviť o postavu získanú celoročným úsilím. Ak nedokážete odolať vianočným sladkostiam, nezabúdajte ich počas sviatkov aj kompenzovať pohybom. Nemáme na mysli žiadne heroické výkony. Vyberte sa s rodinou na spoločnú prechádzku či sánkovačku. Spálite nielen nadbytočné kalórie, ale strávite spoločne pekné chvíle.

Pochuťte si, ale s rozumom

Stoly prehýbajúce sa pod množstvo rozmanitého jedla nie sú počas vianočných sviatkov ničím výnimočným. Ľahko dostupné jedlo, vo veľkom množstve sa mnohokrát zvrtne na nekontrolované jedenie. Ak však budete vopred pripravení, nástrahám sa s ľahkosťou vyhnete. Pripravte si vopred desiatu či olovrant, snažte sa využiť čerstvé ovocie a orechy. Ak máte chuť ochutnať vianočné pečivo, myslite na to, že nemusíte ochutnať všetky druhy naraz, ochutnajte každý deň jeden kúsok jedného druhu, ideálne v dopoludňajšom čase alebo pred plánovanou pohybovou aktivitou.

Nezabúdajte na pravidelnosť

Pravidelný prísun stravy je dôležitý vo všedný deň a ešte dôležitejší počas sviatočných dní. Pokúste sa vyhnúť nárazovej konzumácii veľkého množstva jedla, rozdeľte si stravu do 3 – 5 porcií v priebehu dňa. Ideálne je, aby ste jedli približne každé tri hodiny, priemerne veľké porcie. Zabezpečíte si tak stabilnejšiu hladinu cukru v krvi a vyhnete sa vlčiemu hladu, budete sýty a znížite riziko prejedenia sa.

Bez vody niet života

Voda je zdrojom života a jej čistiace a metabolické schopnosti sa hodia aj po vianočnom hodovaní. Sústreďte sa aj počas Vianoc na to koľko a čoho vypijete. Najideálnejším nápojom je samozrejme voda bez sýtenia, v zimných mrazoch dobre padne aj šálka bylinkového čaju. Ak by sa vám predsa len žiadalo vodu niečím ochutiť, využite čerstvo vytlačenú šťavu z citrusov. Citróny či pomaranče hravo nahradia farebné sýtené nápoje plné zbytočných cukrov. Ak pitný režim zanedbáte, môže vás nemilo prekvapiť neuspokojiteľná chuť maškrtiť.

vianočné jedlo, Vianoce, večera, ryba Čítajte aj Chcete dať stopku prejedaniu cez sviatky? Je to ľahšie, než to vyzerá

Môžete si dať pohár vína?

Obligátna otázka, ktorú si často kladiete, keď sa snažíte zlepšiť svoj životný štýl. Z jedného pohára vína, piva či iného obľúbeného drinku do rána rozhodne nepriberiete. Pravda však je, že alkohol, ako iste dobre tušíte, obsahuje obrovské množstvo energie, hlavne v podobe cukrov. Kombinácia alkoholu so sviatočným prejedaním však už nebezpečná môže byť. Nezabudnite, že alkohol spomalí metabolizmus živín. Čím viac výdatných jedál prelejete alkoholom vo veľkom množstve, tým dlhšie budete kvantá takto prijatej energie spaľovať. Alkohol si úplne odoprieť nemusíte, nezabudnite však na rozumnú mieru.

Štíhla vďaka spánku?

Sviatočné obdobie zvyčajne znamená aj obdobie dovolenkového režimu, čo znamená, že máme dostatok času spať kvalitne a dostatočne dlho. Opak však býva pravdou. Namiesto spánku častokrát hýrime a ponocujeme, čo nielen naruší biologické hodiny tela, ale aj spôsobí, že budete bez energie a viac unavení. A ako si unavený človek najrýchlejšie doplní energiu? No predsa sladkými či slanými pochutinami. Nedostatok kvalitného spánku nielen spomalí činnosť tráviaceho traktu, ale zároveň vás prinúti zjesť viac energie ako by ste zjedli po kvalitne prespanej noci.

Tip na zdravšie vianočné pečivo

Vyskúšajte napríklad banánové medovníky.

Budete potrebovať: 350 g celozrnnej špaldovej múky, 125 g kvalitného masla, 80 g medu, 1 vajce plus 1 vajce na potretie, 2 banány, 1 čl kypriaceho prášku bez fosfátov, 2 čl perníkového korenia a štipka soli.

Postup: Maslo, vajíčko a rozpustený med vymiešame do peny a pridáme rozmixované banány. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, perníkovým korením a soľou. Vypracujeme vláčne cesto a necháme minimálne hodinu, no najlepšie cez noc odpočinúť v chladničke. Stuhnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 4 mm. Potom vykrajujeme medovníčky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vyšľahaným vajíčkom. Pečieme asi 12 minút v rúre vyhriatej na približne 190 stupňov Celzia. Keď medovníčky mierne zhnednú, sú hotové. Múku môžeme vymeniť za kokosovú, pohánkovú či iný bezlepkový variant. Medovníky potreté vajíčkom môžete pred pečením posýpať napríklad orieškami alebo makom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #spánok #Vianoce #priberanie #medovníky #pravidelná strava #vianočné sviatky #vianočné cukrovinky #vianočné jedlá

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....