Koľko priberáme pred i počas Vianoc a vieme tomu predísť?

Sviatočné obdobie si tradične dokáže vybrať daň na našej postave. Zaujímavý výskum tvrdí, že od Halloweenu do Nového roku ľudia priberajú v priemere pol druha až štyri a pol kilogramu. Spomínaný výskum búra mýty o tom, že hmotnosť naberáme len počas Vianoc. Predsviatočné obdobie nie je výnimkou.

25.12.2022 13:00
Vianoce, koláče, koláčiky, medovníky Foto:
Prejedaniu počas Vianoc môže zabrániť zopár šikovných trikov.
debata (1)

Lekárske štúdie sú nekompromisné

Varujú, že od začiatku novembra do konca roka priberáme takmer až päť kilogramov. Samozrejme, uvedený výskum sa netýka celej populácie. Zahŕňa však ľudí, ktorí pred vianočnými sviatkami zažívajú viacej stresu, horšie sa stravujú a menej sa venujú športovaniu. Okrem toho po tomto stresujúcom čase prichádza obdobie asi dvojtýždňového jedenia sladkých, slaných a vysmážaných jedál. Vedci však majú aj pozitívnu správu. Väčšina ľudí podľa nich priberie len jeden a pol kilogramu, pričom túto hmotnosť krátko po sviatkoch rýchlo stratia. Dôvodom je návrat k predvianočnému spôsobu stravovania.

Viac stresu, viac chuti do jedla

Príčiny zvyšovania telesnej hmotnosti pred a počas Vianoc majú čo-to dočinenia nielen s našim životným štýlom. K Vianociam neodmysliteľne patrí viacej emócií, ktoré môžu byť v prípade priberania na škodu. Odborníci upozorňujú na takzvané emočné prejedanie počas sviatkov. Podľa Susan McQuillanovej z New York University, ak patríme medzi emocionálnych „jedákov“, sviatky môžu spustiť našu chuť do jedla. „Nie je to vždy len o jedle. Niektorým ľuďom stačí, ak sú s rodinou počas sviatkov na to, aby sa prejedli,“ vysvetľuje pre portál eatthis.com. Chuť do jedla môže zvýšiť aj stres. Ten môže prameniť z napätia, rodinných vzťahov, ale aj nadmerného písania textových správ a času stráveného na sociálnych sieťach. Odborníčka odporúča, aby sme počas Vianoc spomalili, upratali si vzťahy v rodine a obmedzili sledovanie diania na internete.

Video

VIDEO: S nutričnou špecialistkou a trénerkou Tatianou Kyseľovou sme hovorili o tom, aké najčastejšie chyby sa dejú na slovenských stoloch počas Vianoc, ako naše stravovanie podmieňuje vzťah k jedlu, ale aj vzťah ku samému sebe. Odporučila, ako zvládnuť bezmyšlienkovité pojedanie drobností zo stola a čo si myslí o pôstoch, diétach a vianočných predsavzatiach.

Problémy majú najmä obézni ľudia

Vianočné sviatky môžu horšie zvládať ľudia s obezitou a poruchami príjmu potravy. Do prvej kategórie patrí každý, kto má Body Mass Index nad 30. Do druhej skupiny ľudia s anorexiou, bulímiou či záchvatovým prejedaním. „Zvládanie dovolenkového stresu a priberania je ešte náročnejšie pre ženy, ktoré bojujú s poruchami príjmu potravy,“ hovorí pre spomínanú webovú stránku licencovaná terapeutka Ashley Moserová z Južnej Karolíny. „Je mimoriadne užitočné naplánovať si jedlo vopred, najmä počas prázdnin. Pokúste sa dodržiavať svoju bežnú rutinu počas dňa a keď viete, že sa zúčastníte rodinnej oslavy alebo sviatočného stretnutia, kde sa bude podávať široká škála chutných jedál, psychicky sa na to vopred pripravte,“ pokračuje terapeutka. Ako zdôrazňuje, každý z nás by si mal uvedomiť, že jedno sviatočné jedlo sa nedokáže podpísať pod horší výzor našej postavy. „Musíte si uvedomiť, že z jedného sviatočného jedla nepriberiete, no zároveň si môžete stanoviť hranice.“

Tatiana Kyseľová Čítajte aj Žlčníkový záchvat ešte pred Popoluškou? Ako zvládnuť Vianoce bez ujmy, radí odborníčka

Alkohol to zaklincuje, ak je ho veľa

Celková kalorická hodnota skonzumovaného jedla sa navyšuje o množstvo prijatého alkoholu. Každý druh alkoholických nápojov obsahuje určité množstvo cukru. Pravdou je, že pri vypití jedného pohárika tvrdého alkoholu, alebo pohára vína ide o zanedbateľné množstvo energie. Problémom pri alkohole je to, že jeho energetická hodnota je vysoká najmä vtedy, ak ho počas Vianoc vypijeme o čosi viac než zvyčajne. Zabrať dostáva najmä pečeň. Trápi ju totiž nielen nadbytok jedla, ale aj alkoholu. „Pečeň metabolizuje alkohol na úkor tuku, takže ak pijete každý deň, časom sa tuk hromadí v tele,“ hovorí Susan McQuillanová. "Alkohol tiež podľa nej podporuje chuť do jedla a znižuje zábrany. To znamená, že sa nielen prejedáte, ale s väčšou pravdepodobnosťou si vyberiete nezdravé jedlá,“ dodáva.

Triky proti prejedaniu

Prejedaniu počas Vianoc môže zabrániť zopár šikovných trikov. Prvým pravidlom je pitie čírej vody. Vypitie pohára vody pred každým väčším jedlom znižuje množstvo skonzumovanej potravy. Voda bojuje aj proti silnej chuti do jedla. Menej priberáme aj vďaka spôsobu, akým jedlo jeme. Základom je vychutnávanie si každého sústa, ktoré má nahradiť rýchle a hltavé jedenie. Rýchla konzumácia jedla je najčastejšou príčinou prejedania. Mozgu totiž trvá až 20 minút, kým si uvedomí, že žalúdok je plný. Výsledkom je zjedenie veľkého množstva vianočných dobrôt a nepríjemná ťažoba v žalúdku. Zmierniť následky nadmernej konzumácia jedla pomôže aj krátka prechádzka medzi jedlami. Samozrejme, neodporúča sa športovať s plným žalúdkom, ale zato krátka prechádzka dokáže zmierniť nepríjemné následky prejedania.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #pohyb #Vianoce #prejedanie sa #vianočné sviatky #vianočné jedlá #priberanie na hmotnosti

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...