Sedavé zamestnanie je podpísané pod množstvo problémov! Hýbať sa jednoducho musíme, robte aspoň toto

Sedavý životný štýl zvyšuje riziko predčasného úmrtia.

15.12.2022 11:00
žena, sedenie, chrbát, bolesť, počítač Foto:
Celodenné sedenie prináša mnoho problémov.
debata

Môže prispieť k zhoršeniu kvality zdravia a rozvoju chronických ochorení. Pri sedavom zamestnaní sa okrem iného odporúča rozhýbať sa aspoň raz za hodinu. Upozornil na to odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

krok, chôdza, topánky, obuv Čítajte viac Koľko krokov treba prejsť na spálenie jednej pizze? Tieto prepočty zaujmú!

„Na sedavom spôsobe života sa podieľajú všetky aktivity, ktoré počas dňa vykonávame v sede alebo pri ležaní, napríklad sedenie v kancelárii, v škole, doma, šoférovanie, jedenie, sledovanie televízie, hranie videohier, používanie počítača, čítanie,“ ozrejmil.

Pri sedavom životnom štýle treba skrátiť čas strávený sedením, prerušiť dlhé obdobia sedavého času fyzickou aktivitou a viac sa pohybovať. Pomerne vysoký energetický výdaj možno podľa odboru dosiahnuť chôdzou. „Je ideálna pre všetky vekové kategórie, aj pre ľudí, ktorí nešportovali. Nezaťažuje nadmerne kĺby, vhodná je aj pre ľudí s nadváhou,“ priblížil.

cvičenie so stoličkou Čítajte viac Chýba vám fitko? Vezmite stoličku a DOMA precvičte zadok aj stehná! Tu sú cviky

Vedci odporúčajú urobiť okolo 10 000 krokov denne, čo je niečo vyše 7 kilometrov. Ale… Nie je jedno, ako rýchlo kráčame. Ak kráčame rýchlejšie, môžeme výrazne zvýšiť pozitívne účinky pravidelnej chôdze. Ak pravidelne prejdete 10 000 krokov, vaše srdce sa každý deň o čosi viac posilní. Chôdza sa podpíše aj pod vašu lepšiu náladu, pod vyšší výkon v práci aj väčšiu kreativitu. A napokon – ak sa naozaj rozhodnete robiť 10 000 krokov za deň, je veľmi pravdepodobné, že budete kráčať v každom počasí – aj vo vetre, daždi či v teple. Práve týmto "tréningom“ posilníte svoju imunitu, ktorá vám pomôže zvládať rôzne virózy počas roka, v zimnom období zvlášť.

Pri sedavom zamestnaní by sa malo sedenie prerušiť aspoň raz za hodinu, ideálne každých 20 minút. „Choďte si po pohár vody alebo si urobte párminútovú prechádzku po budove,“ uviedol odbor. Odporúča tiež státie pri telefonovaní či chodenie po schodoch namiesto použitia výťahu.

Odbor tiež radí, aby zamestnanci, ktorí využívajú mestskú hromadnú dopravu, vystúpili o zastávku skôr a prešli sa. „Na ceste do práce v doprave radšej stojte ako seďte,“ doplnil. Pri preprave autom odporúča zaparkovať ďalej od zamestnania.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chôdza #sedavé zamestnanie

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...