Suchej pokožky sa zbavíme zmenou stravovacích návykov. Ako na to?

Svrbí, olupuje sa a vďaka nej strácame pohodlie a pocit atraktivity. Suchej koži sa ťažšie vyhneme v prípade, ak ju atakuje suchý a chladný vzduch, ktorý je typický pre záver jesene a príchod zimy. Existuje však zopár šikovných riešení ako hydratovať najväčší telesný orgán nášho tela aj zvnútra. Okrem vhodnej kozmetiky tak pomôže aj nenápadná, nebolestivá úprava životného štýlu.

16.12.2022 15:09
retinol, aplikácia, sérum, pleť, žena Foto:
Ako sa zbaviť problémov s odlupujúcou sa a šupinatou pokožkou?
debata

Zalievanie zvonku i zvnútra

Používanie hydratačných krémov, zvlhčovače vzduchu a vyhýbanie sa príliš horúcemu kúpaniu či sprchovaniu. Aj toto je skvelý spôsob, ako sa zbaviť problémov s odlupujúcou sa a šupinatou pokožkou. Okrem týchto faktorov však dokáže kožu chrániť aj zmena stravovacích návykov. Napríklad upravený jedálny lístok môže mať totiž zásadný vplyv na to, ako naše telo hospodári s vodou a či vie efektívne zadržiavať vlhkosť. Všetko však nie je len o jedle.

Pitný režim má každý iný

Je to podobné ako s kvetinami, zalievame ich a takisto kropíme vodou aj ich listy. V prípade, že naše telo nemá dostatok tekutín, odnesie si to aj naša koža. Dehydratácia je najčastejšou príčinou suchej kože. „Počas dňa je potrebné piť dostatok vody, aby sme zostali hydratovaní, pretože je to dôležité nielen na to, aby naše bunky fungovali správne. Svoju schopnosť udržiavať vlhkosť si totiž zachová aj pokožka,“ vysvetľuje pre portál eatthis.com Sarah Allenová zo Skin Clinique. Každý z nás je iný, a preto potrebuje rozličný príjem tekutín. Inú potrebu pitia tekutín majú športovci, ľudia so sedavým zamestnaním, ale aj ľudia s rozličnou hmotnosťou. Pitný režim pozostáva nielen z príjmu čírej vody, ale aj tekutín z polievok, bylinných čajov, ovocia a zeleniny.

Toto by ste si určite netipovali

Konzumácia mastných morských rýb pomáha zlepšovať kvalitu pokožky. Ideálnym riešením je pochutnávanie si napríklad na lososovi, a to niekoľkokrát do týždňa. Spomínaná ryba obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré poznáme pod pojmom zdravé tuky. Podporujú zdravie srdca, mozgu, duševnú pohodu, ale aj rovnováhu tekutín v našom tele. Omega-3 mastné kyseliny podľa odborníkov fungujú ako akási bariéra, ktorá zabraňuje odlivu tekutín z buniek. Výsledkom maškrtenia na mastných rybách tak môže byť lesklejšia, svieža a najmä hydratovaná pokožka.

shutterstock 793012555 Čítajte aj Prečo sa treba starať aj o suchú pleť?

Alkohol a káva nesvedčia koži

Nenadarmo sa hovorí, že alkohol zbavuje organizmus veľkého množstva vody. Pravidelné popíjanie alkoholických nápojov tak ovplyvňuje aj integritu našej pokožky. Príjem nadmerných dávok etanolu ovplyvňuje aj telesné orgány, ktoré regulujú zásoby vody v organizme. Ide najmä o obličky, ktoré majú čo robiť, aby sa vyrovnali s vyššími návalmi alkoholu. Aj niektoré nealko nápoje sa však dokážu poriadne zahrať s obsahom vody v tele. Ide najmä o kávu a čierny čaj. Chvália sa totiž vysokým množstvom kofeínu a teínu, ktoré majú silné dehydratačné účinky. Ak sa týchto horúcich, povzbudzujúcich nápojov nevieme vzdať, pomôcť môže vypitie minimálne troch dcl vody po každej šálke kávy či čaju.

Déčko z vajíčok

Používate vajíčka len vtedy, keď pečiete koláče či zákusky? Robíte chybu. Vaječný žĺtok je totiž výnimočnou zásobárňou živín, ktorá zachováva stav pokožky v dobrom, hydratovanom stave. Žĺtok sa pýši obsahom vitamínu D. Niektoré štúdie tvrdia, že nízke hladiny tejto látky ovplyvňuje to, či je naša pokožka hydratovaná alebo suchá. Okrem toho má „déčko“ množstvo ďalších benefitov nielen pre naše telo, ale aj dušu. Po fyzickej stránke chráni organizmus pred infekčnými ochoreniami a slabými kosťami. Vitamín D takisto prispieva k duševnej rovnováhe. Zohráva kľúčovú úlohu v boji proti depresiám a úzkosti.

Nenahraditeľná bielkovina

Zabúdať však netreba ani na top živinu, ktorá poteší najmä kožu. Kolagén je jeden z najpoužívanejších doplnkov výživy, ktoré sa používajú nielen v kozmetických prípravkoch, ale aj vo výživových doplnkoch. Ide o kvalitnú bielkovinu, ktorá udržiava pružnosť, elasticitu pokožku. Rovnako udržiava kožu hydratovanú, dostatočne vláčnu a pevnú. Kolagén, samozrejme, nenájdeme len vo výživových doplnkoch. Nachádza sa aj v niektorých druhoch potravín, a preto sa netreba vyhýbať konzumácii hovädzieho vývaru či kuracieho mäsa s kožou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #pitný režim #vitamín D #hydratačný krém #kolagén #suchá pokožka #suchá pleť #horúca sprcha #hydratácia pleti

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...