Vstávate bez energie a zničení? Takto to môžete zmeniť

Ráno by ste nemali potrebovať tri budíky a pol litra kávy, aby ste vôbec otvorili oči. Telo by po noci malo byť svieže, zregenerované, plné energie a optimizmu. Ak je niečo inak, máte problém. Našťastie vo väčšine prípadov je možné spraviť zmeny, ktoré vám dodajú ráno ten správny drajv skôr, ako príde k poškodeniu zdravia.

08.12.2022 14:00
žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok,... Foto:
Jednoducho ak sa necítite dostatočne oddýchnutý, tak málo spíte.
debata

Bez energie budete chorí

Po jednej či dvoch prebdených nociach sa budete cítiť ako bez duše, ale vaše telo sa s tým do pár dní vysporiada. Okrem kruhov pod očami a spomalených reflexov vám nič závažné nehrozí. No ak týždne, mesiace, alebo roky vstávate ráno akoby ste ani nespali, tak sa pripravte na vážne ochorenia. Od depresií, cez cukrovku, problémy so srdcom a celkovo kratší a menej kvalitný život. Pretože ak ráno nevstávate svieži, v noci nespíte a dobre a to preukázateľne vplýva na zdravie aj dĺžku života.

Málo spíte

Jednoducho ak sa necítite dostatočne oddýchnutý, tak málo spíte. Poznáme jedincov, ktorí tvrdia, že im stačí spávať päť hodín. Avšak klamú nielen okolie, ale aj sami seba. Pretože pre dospelého človeka je potrebný spánok v dĺžke 7 – 8 hodín. Inak nikdy nevyskočíte z postele s nadšením malého dieťaťa.

Nemáte vhodne pripravenú spálňu

Spávať síce môžete dostatočne dlho, ale máte nevhodné prostredie, v ktorom si neoddýchnete stopercentne. Medzi najčastejšie problémy patrí Príliš veľa svetla v miestnosti, príliš veľa hluku, nepohodlný matrac alebo vankúš. Častým problémom je nevhodná teplota v miestnosti alebo suchý vzduch. Investujte do spálne vhodnej na kvalitný spánok. Časom sa vám investícia vráti na zdraví.

žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok, relax, posteľ Čítajte aj Čo môžete urobiť pred spaním, aby ste sa dobre vyspali?

Jedávate príliš veľa cukru

Cukor je látka, ktorá dodáva telu rýchlu energiu, ale pozor, ak to preženiete, budete sa cítiť naozaj rozbití. Cukor dokáže aj výrazným spôsobom narušiť váš spánok. Konzumácia sladkých jedál alebo nápojov pred spaním môže sťažiť zaspávanie a vedie k nepokojným nociam. Aby ste sa vyhli výkyvom hladiny cukru v krvi, ktoré spôsobujú únavu, obmedzte príjem sladkých jedál a nápojov počas neskoršieho popoludnia.

Žijete v strese

Stres sa na vašom tele môže prejaviť mnohými spôsobmi, jedným z nich je únava. Tá je výsledkom nekvalitného spánku. Keď ste v strese, vaše telo uvoľňuje niekoľko hormónov, vrátane adrenalínu a kortizolu, no a tak je váš spánok nekvalitný, mozog ani telo si plnohodnotne neoddýchnu. Chronický stres môže tiež viesť k problémom, ako je nespavosť, úzkosť a depresia. Preto je vhodné minimálne pred spaním skúsiť overené techniky na upokojenie a relax.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #oddych #stres #spánok #cukor #nedostatok spánku #kvalitný spánok

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....