Nebojte sa obyčajného blata. Má úžasné benefity pre telo

Blato z mŕtveho mora sa považuje za liečivé, dokonca aj tomu z Piešťan sa pripisujú zázračné účinky. Avšak aj to, ktoré sa objaví u vás na záhrade, alebo naň narazíte kdesi v lese, má kopu benefitov pre zdravie dospelých aj detí. Rozhodne sa teda netreba báť, že sa zašpiníte.

09.12.2022 10:13
les, príroda, chodník, cestička Foto:
Zájdite s deťmi do lesa a nechajte ich pohrať sa s prírodou.
debata

Zdroj dobrých baktérií

S tendenciami mať okolo seba doslova sterilné prostredie, sa stávame viac a viac chorými. Také sú závery imunologických štúdií. Preto nie je nič zlé na tom, ak dieťa spadne do blata, alebo nebodaj sa hrá v zemi. Odborníci sa dnes domnievajú, že neinfekčné organizmy, s ktorými prichádzame do kontaktu v prírode, sú veľmi prospešné pre náš imunitný systém. V blate ich je naozaj požehnane.

Tréning imunitného systému

Baktérie z blata sú akýsi trenažér na skutočne nebezpečné baktérie. Ale to nie je všetko. Blato dokonca môže správne nasmerovať náš imunitný systém. Mnohé štúdie naznačujú, že baktérie z blata sú prospešné pre náš imunitný systém, pretože ho trénujú tak, aby zmiernil svoju vlastnú aktivitu. To znamená, že namiesto toho, aby prehnane reagoval na potenciálneho votrelca, vo forme alergií, sa zameria na odrážanie skutočných hrozieb.

nos, nádcha, alergia, vreckovka Čítajte aj Bežné veci, na ktoré môžete byť alergickí a ani o tom neviete

Zníženie stresu

Zaujímavé je, že priateľské organizmy môžu pomôcť regulovať našu reakciu na stres. Ide o nové štúdie, ktoré naznačujú, že blato môže byť vcelku dobrým spôsobom, ako uvoľniť psychický tlak. Navyše ak ste sa niekedy hrali s blatom, alebo po ňom bežali, zrazu ste sa na okamih určite cítili ako malé deti, ktoré ho zbožňujú. Možno aj preto sú deti také bezstarostné. Nevyhýbajú sa blatu. A štúdie to chcú potvrdiť.

Viac spojenia s prírodou

Fínsky školský experiment umožnil deťom každý deň kontakt so zemou. Pomocou pestovania kvetín v interiéri, činnosťami v záhrade, či výletmi do lesa. Už po jednom mesiaci deti vykazovali zlepšenú imunitnú funkciu, ako aj známky zvýšenej mikrobiálnej diverzity na koži a v ich črevách.

Stop atopickej dermatitíde

Zájdite s deťmi do lesa a nechajte ich pohrať sa s prírodou. Mnoho matiek totiž dieťa s ekzémom vystavuje sterilnému prostrediu, čo môže kožné problémy paradoxne zhoršovať. V skutočnosti sa ukázalo, že pobyt v lese a kontakt s prírodou, zlepšujú symptómy u detí, ktoré trpia atopickou dermatitídou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #blato #baktérie #alergická reakcia #mikrobióm #črevný mikrobióm

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...