Prečo nedokáže fungovať diéta bez tohto vitamínu?

Odopieranie si niektorých druhov potravín v snahe schudnúť nadbytočné kilogramy môže narobiť poriadne problémy. Ak totiž pri chudnutí vynecháme jedlo, ktoré obsahuje dôležitý vitamín B1, koledujeme si o únavu, svalové kŕče i vážnu chorobu. Ako chudnúť bez zdravotných následkov?

07.12.2022 13:00
zdravá strava, ovocie, zelenina, orechy, výživa Foto:
Strata energie je typická pre nedostatok vitamínov a znížený príjem sacharidov.
debata

Diéta je väčšinou o obmedzeniach

Zbavujeme sa zlých stravovacích návykov a nahrádzame ich zdravým spôsobom stravovania. Pri našej až úzkostnej snahe vybrať si zo širokej škály jedál tie pravé však môžeme urobiť zásadnú chybu. V prípade, že vynecháme potraviny, ktoré obsahujú vitamín B1, snaha chudnúť sa zmení na boj s vážnymi telesnými ťažkosťami. Vitamín B1 je prvý zo série takzvaných „béčkových“ vitamínov. Hoci majú druhú pozíciu v abecede, rozhodne nepatria k žiadnym doplnkovým látkam. Napríklad, spomínaný vitamín B1 (tiamín) je kľúčový pre metabolizmus sacharidov, ale aj zdravý nervový systém. Látková premena cukrov je dôležitá a bez nej žiadna diéta nemá šancu na úspech.

Chudnete a zívate? Pozor

Prvým signálom, že pri diéte postupuje nesprávne je jednoznačne únava. Vynechávanie kľúčových živín, najmä vitamínu B1, má za následok nástup vyčerpanosti a únavy. Strata energie je typická pre nedostatok vitamínov a znížený príjem sacharidov. Spomínaná mikroživina sa navyše podieľa na spracovávaní cukrov a kalórie z nich využíva ako palivo pre ľudské telo. Okrem únavy prináša obmedzenie príjmu vitamínu B1 problémy s vykonávaním rôznych, často aj bežných fyzických aktivít. Nasleduje svalová slabosť, ktorá sa zvykne prejavovať aj svalovými kŕčmi.

Keď telo bije na poplach

Chudnutie sa môže pri absencii vitamínu B1 zvrtnúť nesprávnym smerom. Ľudské telo môže zareagovať príliš rýchlou stratou hmotnosti. Dôvodom je strata chuti do jedla. Diéta sa tak v tomto prípade môže ľahko zmeniť na zdraviu nebezpečnú podvýživu. Strata chuti do jedla sa spája aj s väčšinou tráviacich problémov. Ide napríklad o nadmernú tvorbu žalúdočnej kyseliny. Vyskytovať sa tiež môže zápcha, hnačka či nevoľnosť.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte viac Bez týchto zásad chudnutie nefunguje

Trpí aj psychika

Vo všeobecnosti sa hovorí, že na každú diétu treba mať pevné nervy. Zvlášť to platí v prípade, ak vynechávame z jedálneho lístka niektoré makroživiny (tuky, cukry, bielkoviny) alebo mikroživiny (vitamíny, minerály a stopové prvky). Vitamín B1 je však veľmi dôležitý aj pre správne fungovanie mozgu a rovnováhu chemických látok v tejto kľúčovej časti nervového systému. Podceňovanie príjmu tiamínu vedie k vzniku úzkosti, záchvatom paniky, ale aj emocionálnym problémom.

Hrozia aj choroby

Nedostatok tiamínu sa spája so vznikom choroby zvanej beri-beri. Poznáme dva druhy tohto ochorenia. Pri takzvanej mokrej forme dochádza k negatívnemu vplyvu na ľudské zdravie, čo môže v extrémnych prípadoch vyústiť do choroby či zlyhania srdca. Suché beri-beri poškodzuje najmä nervy. Nastupuje svalová slabosť a v krajných prípadoch paralýza. Vynechávanie potravín s obsahom vitamínu B1 zo stravovacieho plánu môže zapríčiniť aj Wernickeovu chorobu. Ide o stav, pri ktorom vznikajú neurologické problémy, strata pamäti, dvojité videnie a dokonca aj halucinácie.

Zdroje vitamínu B1

Ak sa teda chystáme vyskúšať akýkoľvek druhy diéty, pozorne zvážme, či obsahuje dostatočné množstvo potravín s obsahom tiamínu. Medzi potravinové zdroje vitamínu B1 patria ryby – pstruh, losos, makrela, tuniak, ale aj bravčové mäso. Z rastlinných zdrojov obsahom tejto mikroživiny vynikajú orechy, semená rastlín, zelený hrášok, fazuľa, pšenica, špargľa a sójové bôby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #únava #sacharidy #metabolizmus #vitamín B1 #zdravé chudnutie #nervový systém #tiamín

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...