Prečo nechudnete aj pri skvelej strave a cvičení. Žeby v tom boli tekutiny?

I keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ukážková strava a cvičenie postačia na dosiahnutie vytúžených štíhlych kriviek, opak je pravdou. V prípade, že sa sústreďujete iba na jedlo či pohyb a nedávate si pozor na príjem tekutín, s veľkou pravdepodobnosťou nechtiac sabotujete vaše šance dostať sa do vytúženej formy.

05.12.2022 10:40
limonáda, voda, nápoj, tekutiny, pitný režim Foto:
Tajomstvo chudnutia podľa odborníkov nespočíva len v dobrom jedálnom lístku a športovaní, ale aj vo výbere správnych tekutín.
debata

Nápoje sú nenápadné zdroje kalórií

Tajomstvo chudnutia podľa odborníkov nespočíva len v dobrom jedálnom lístku a športovaní, ale aj vo výbere správnych tekutín. Ovocné šťavy, energetické nápoje, rôzne nealkoholické nápoje obsahujú zvyčajne veľké množstvo pridaného cukru, ktorý podkopáva vašu snahu chudnúť. Odborníci preto vybrali päť najlepších nápojov, ktoré sú ideálne v boji s nechcenými kilogramami tuku.

Trik so studenou vodou

Netreba sa čudovať, že prvenstvo medzi nealko drinkami určenými na chudnutie má voda. V tomto prípade však poznáme jeden trik, ktorý uľahčí spaľovanie kalórií a jeho protagonistom je práve voda. Figeľ spočíva v tom, že by sme mali piť studenú vodu. Ľudské telo si totiž potrebuje udržiavať primeranú teplotu a pitím studenej vody vynaloží na jej ohriatie predsa len nejaké množstvo energie. Pitie približne siedmich dcl studenej vody za deň pomôže údajne spáliť až 100 kilokalórií. Aj tento spôsob míňania energie má tienistú stránku, pretože príliš studená voda nám môže spôsobiť zdravotné problémy od angíny až po ťažkosti s hlasivkami.

Káva a jej pre a proti

Ak si tipujete, že v rebríčku top nápojov je na druhom mieste káva, máte pravdu. Lahodný čierny mok sa považuje za najlepší prírodný stimulačný prostriedok. Výskumy ukazujú, že pravidelné pitie kávy pred tréningom zvyšuje motiváciu cvičiť a zrýchľuje metabolizmus, ktorý je potrebný pre správne spaľovanie kalórií z tukov, cukrov a bielkovín. Podľa štúdie, ktorú publikoval časopis Journal of Sports Medicine and Physical Fitness ľudia, ktorí si dopriali pred športovým výkonom kávu dokázali zdvíhať ťažšie závažia. Výskum sa konkrétne zameral na takzvaný leg press (vytláčanie závažia nohami smerom z ležiacej pozície nahor). Kávoví nadšenci dokázali urobiť až o 20 % viac opakovaní oproti tým, ktorí sa čiernemu moku pred športom vyhýbali. Kávu však treba piť s mierou. Nadmerné popíjanie vedie k dehydratácii organizmu a horšiemu športovému výkonu.

obezita, žena, pohovka, cukor, lenivosť, sladkosti, diéta Čítajte aj Čo s nami v skutočnosti robí cukor?

Zelený je dobrý

Nie každý má chuťové poháriky vycibrené na pitie kávy, ale skôr určené pre jemnejšie nápoje. Medzi takýto druh tekutín, ktoré sa môžu podávať vychladené i horúce, nepochybne patrí zelený čaj. Už na prvé počutie je jasné, že ide o zdroj výživných látok. Veľkou výhodou zeleného čaju je to, že znižuje oxidačný stres v tele. Okrem toho je „machrom“ v spaľovaní tukov v ľudskom tele. Štúdia, ktorú zverejnil magazín Journal of the American College of Nutrition presviedča, že ľudia, ktorí pili štyri šálky zeleného čaju každý deň po dobu dvoch mesiacov schudli až o šesť kg viac oproti tým, ktorí pili iba vodu. Odborníci sa zhodujú, že za zázračnými účinkami tohto chutného nápoja stoja látky kofeín a katechín. Ide o stimulačné látky, ktoré dokážu posunúť látkovú výmenu na vyššiu úroveň. Hoci sa môže zdať, že aj sladený zelený čaj môže byť zdravý, nie je to celkom pravda. Pridaný cukor totiž znižuje šance na chudnutie.

Áno mlieku, ale s nižším obsahom tuku

Do pitného režimu patrí jednoznačne aj mlieko. Vyhýbať by ste sa mohli konzumácii mlieka s vyšším obsahom tuku. Nie je však vhodné, úplne vynechať tuk z tejto tekutej potraviny. Nachádza sa v ňom dôležitý vitamín D, ktorý zohráva dôležitú úlohu aj pri regenerácii svalov a kostí. Mliečne výrobky sa chvália obsahom bielkovín a vápnika, ktoré takisto chránia svalovú hmotu a kostné tkanivo pred poškodením. Pokiaľ vám prirodzená chuť mlieka príliš nevonia, dochutiť si ho môžeme horúcou horkou čokoládou alebo kakaom. Tak horká čokoláda ako aj kakao obsahujú kvalitné zdravé tuky a vitamíny.

Chutná päťka

Piatym nápojom v poradí, ktorý je určený na chudnutie je šťava zo zeleniny. Ide o nízkoenergetický nápoj, keďže vo všeobecnosti je známe, že zelenina obsahuje malé množstvo cukru. Naopak, ovocné nápoje síce sršia vitamínmi a minerálmi, organizmu však dodávajú aj vysokú dávku jednoduchých cukrov. Naopak, zelenina pri malom množstve cukrov obsahuje aj dostatočné množstvo vlákniny, ktorá je kľúčová pri chudnutí. Pomáha znižovať chuť do jedla a odstraňuje z tela škodlivé látky a toxíny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #káva #mlieko #zelený čaj #ovocné šťavy #sladké nápoje #energetický nápoj #prázdne kalórie

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...