Všetko o doplnkoch výživy pre aktívne ženy, 2. časť

Formovanie postavy športom si vyžaduje väčšie úsilie aj pri úprave stravovacieho plánu. Ani to však v niektorých prípadoch nestačí a poobzerať sa treba po výživových doplnkoch. Po ktorých konkrétnych živinách by mali siahnuť športovkyne či dámy, ktoré cvičením túžia schudnúť? Aj o tom rozpráva v rozhovore pre Pravdu nutričná terapeutka, fitness trénerka a autorka článkov na blogu GymBeam Markéta Tesařová.

02.12.2022 09:30
antioxidant, liek, tabletka, výživa Foto:
Pre športujúce ženy je dôležité dávať pozor na dostatočný príjem vitamínov B1, B6 a B12, ktoré podporujú energetický metabolizmus.
debata

Aký je význam aminokyselín pre tvorbu, regeneráciu svalovej hmoty?

Aminokyseliny sú v podstate základné stavebné zložky svalových bielkovín. V organizme sa tak používajú ako stavebný materiál na opravu tréningom poškodených svalových vlákien a zároveň sa podieľajú aj na zväčšovaní objemu svalov. Ak chceme pomocou doplnkov prijať všetky esenciálne aminokyseliny, najlepšou voľbou bude srvátkový proteín. Ten má v tomto ohľade najoptimálnejšie zloženie.

Ktoré aminokyseliny sú najviac používané a obľúbené u žien?

Keď sa ženy chcú zamerať na konkrétne aminokyseliny, najčastejšie siahnu po aminokyselinách s rozvetveným reťazcom alebo BCAA. Patria medzi ne leucín, izoleucín a valín. Práve tieto látky sa totiž najčastejšie spájajú s podporou regenerácie a rastu svalovej hmoty. Zo všetkých troch má potom podľa štúdií najlepší anabolický efekt práve leucín. BCAA majú využitie tiež u vytrvalostných športovkýň, keďže sa rýchlo trávia a môžu poslúžiť aj ako rýchly zdroj energie.

Aký je význam používania zdravých tukov pri cvičení žien a aké ďalšie benefity pre zdravie majú spomínané tuky?

Zdravé tuky sú synonymom pre mononenasýtené a nenasýtené mastné kyseliny. Medzi ich zdroje patria orechy, semienka, oleje a tiež ryby a morské plody. Tuky obsahujú v rovnakom množstve približne dvojnásobok energie oproti sacharidom a bielkovinám. Aktívnym ženám tak pomáhajú jesť dostatok kalórií a tiež zvyšujú pocit nasýtenia či uspokojenia z jedla. Okrem toho podporujú správne vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch (vitamíny A, D, E, K).

antioxidant, liek, tabletka, výživa Čítajte viac Všetko o doplnkoch výživy pre aktívne ženy, 1. časť

Čo sa udeje s telom, keby sme ignorovali príjem zdravých tukov?

Bez tejto živiny by navyše tiež nedochádzalo k tvorbe niektorých hormónov, napríklad estrogénu alebo testosterónu. To je dôležité nielen pre športový výkon, ale tiež pre zachovanie celkového zdravia. Za najcennejšie zdravé tuky sa potom považujú omega 3 mastné kyseliny, ktoré navyše podporujú zdravie tých najdôležitejších orgánov – srdca a mozgu. V štúdiách sa navyše preukázalo, že omega 3 mastné kyseliny môžu pôsobiť protizápalovo, čo môže pomôcť napríklad s regeneráciou pohybového aparátu.

Ako pomáha dopĺňanie vitamínov, minerálov a stopových prvkov u žien, ktoré cvičia?

Pre športujúce ženy je dôležité dávať pozor na dostatočný príjem vitamínov B1, B6 a B12, ktoré podporujú energetický metabolizmus (uvoľňovanie a spotreba energie). Ďalej potom vitamínu B9 (kyseliny listovej), ktorá prispieva k normálnej tvorbe krvi.

Často sa hovorí o význame dopĺňania železa a zinku u žien?

Táto minerálna látka totiž prispieva k normálnemu prenosu kyslíka v tele, čím pomáha okysličovať svaly a ďalšie tkanivá. V organizme hrá zásadnú úlohu tiež zinok, ktorý podporuje správnu funkciu imunity a tiež sa podieľa na udržaní zdravej pokožky a vlasov. Mnoho športovkýň dlhodobo suplementuje vápnik a horčík.

Prečo je to tak?

Tieto minerálne látky súvisia s funkciou svalov a vápnik mimo to pomáha zachovať zdravé kosti. Podľa výskumov im práve tieto látky často chýbajú, čo sa potom môže negatívne prejaviť na zdraví a športovej výkonnosti. Doplnky stravy s ich obsahom môžu pomôcť ženám zaistiť dostatočnú hladinu vitamínov a minerálnych látok v tele. V prípade potreby môžu siahnuť po komplexnom doplnku stravy s obsahom potrebných látok (multivitamínový prípravok), prípadne vybrať jednozložkový suplement, ako napríklad horčík alebo zinok. Viac informácií sa dozviete na stránke www.gymbeam.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #minerály #zinok #železo #aminokyseliny #zdravé tuky #doplnky výživy

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....