Čo s nami v skutočnosti robí cukor?

Cukor. Strašiak, ktorý si v posledných rokoch vyslúžil množstvo kritiky zo strany viacerých výskumov. Ide skutočne o nepriateľa ľudského organizmu, štíhlej línie, alebo má predsa nezastupiteľné miesto vo fungovaní nášho tela?

26.11.2022 06:00
obezita, žena, pohovka, cukor, lenivosť,... Foto:
Chuť na cukor nás môže prekvapiť kedykoľvek a má fyzické aj psychické dôvody.
debata

Doslova veda

Vedci si lámu hlavu nad tým, prečo vzniká závislosť na cukre, ktorý konzumujeme v podobe sušienok, oplátok či mliečnej čokolády, a nie pri jedení ovocia, kde je ho tiež dostatočné množstvo. Vo všeobecnosti existuje veľké množstvo druhov cukru. Ich všeobecný názov sa spája s pojmom sacharidy a rozdeľujeme ich na jednoduché alebo zložené. Najčastejšie poznáme jednoduché formy cukru, monosacharidy a disacharidy. Druhé spomínané sú kombináciou dvoch molekúl monosacharidov. K jednoduchým cukrom (s jednou molekulou) patrí glukóza a fruktóza. K disacharidom laktóza (mliečny cukor), sacharóza (vyrobený z repy) a maltóza (vyrobený z obilia).

Prečo sladkosti nie a sladké ovocie áno?

V cukríkoch a iných sladených potravinách nájdeme často disacharidy, ktoré okrem toho neobsahujú žiadne ďalšie živiny. Tieto cukry sa rýchlo dostávajú do krvného obehu, kde zvyknú narobiť riadne nepríjemnosti. Jednou z nich je prudký nárast hladiny glukózy v krvi. V praxi to znamená, že naše telo na vysoký prílev cukru zareaguje vyššou produkciou inzulínu. Ide o hormón, ktorý produkuje pankreas a jeho hlavnou úlohou je štiepenie spomínanej sladkej zložky. Pre porovnanie, v ovocí sa nachádza dostatok vlákniny, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi. V takomto prípade sa pomalšie uvoľňuje aj inzulín. Návaly inzulínu majú na svedomí rýchly vzostup energie, ale jej náhly pokles. Po psychickej stránke dochádza k rýchlym zmenám nálad a únave.

Cukor je návykovou látkou

Nejde však o drogu v pravom slova zmysle. Niektoré výskumy vysvetľujú, že jeho konzumácia signalizuje mozgu potešenie, uspokojenie, čo sú typické javy pri pochutnávaní si na zákuskoch, koláčoch, či čokoládach. Na druhej strane sa ukazuje, že ak priškrtíme prísun cukru, telo reaguje na jeho nedostatok iným extrémom, hladom. Odborníci preto upozorňujú ľudí, ktorí majú diéty s nízkym obsahom sacharidov, aby si dávali pozor. Zaujímavý výskum na zvieratách ukázal zvláštny paradox. Jedna skupina nedostávala túto látku po dobu dvanástich hodín. Druhá skupina mala prístup k cukru po dobu dvadsiatich štyroch hodín. Prvá skupina mala vyššiu potrebu konzumovať sacharidy, druhá sa vedela viacej kontrolovať.

cukor, varecha, med, Čítajte aj Neviete sa vzdať sladkého? Skúste zdravšie alternatívy cukru

Počuli ste o hyperchutných potravinách?

Podľa výživovej expertky Dr. Nicole Aveny vyvoláva cukor návykové reakcie. Zašla ešte trochu ďalej a porovnáva závislosť od jedla s inými nedrogovými závislosťami ako sú napríklad hazardné hry. V tomto prípade spolu s ďalšími kolegami vytvorili pojem takzvaných hyperchutných potravín, ktoré sú bohaté na tuky, cukry a soľ. Výborným príkladom sú cukríky, mliečna čokoláda, ale aj slané tyčinky, zemiakové lupienky a rýchle občerstvenie. Podľa výskumu majú tieto potraviny takzvaný vyšší návykový potenciál v porovnaní s prírodnými zdrojmi cukru, akými sú ovocie a niektoré sladké druhy zeleniny. Odborníci teda naznačujú, že nie všetky druhy potravín s cukrom majú potenciál zvyšovať návyk na sladké potraviny.

Robí nás šťastnými, aspoň chvíľu

Chuť na cukor nás môže prekvapiť kedykoľvek a má fyzické aj psychické dôvody. Túžba po cukre môže byť prirodzenou reakciou tela na hlad. V iných prípadoch môže predznamenať rozvíjajúci sa zdravotný problém. Cukor nie je skutočným strašiakom. Bez jeho prísunu by sme nedokázali prirodzene fungovať. Ide totiž o primárny zdroj energie pre mozog a celý organizmus. Cukor sa premieňa na energiu, ktorá podporuje každodenné aktivity a psychickú kondíciu. Keď konzumujeme sladké potraviny, v mozgu sa otvára systém odmeňovania, ktorý spúšťa dopamín. Ide o hormón, ktorý vyvoláva pocity šťastia a zvýšenej motivácie.

Ktoré zdroje sacharidov sú najlepšie?

Riešením ako sa brániť závislosti od cukru nie je jeho úplné vynechávanie z potravy. Figeľ je v tom, že vymeníme sladkosti, nadmernú konzumáciu koláčov a zákuskov za zdroje polysacharidov. Ide o takzvané zložené cukry, ktoré sa skladajú z viacerých molekúl cukru. Polysacharidy sa nachádzajú najmä v potravinách, ktoré obsahujú zároveň aj vlákninu. Zložené cukry sa rozkladajú postupne a tým sa aj pomaly uvoľňuje energia do tela. Polysacharidy sú kľúčové pri športe, ale aj pri zdravom stravovaní. Skvelými zdrojmi týchto druhov polysacharidov sú celozrnné obilniny, pečivo z celozrnnej múky, zelenina, ovocie, ale aj orechy či semená rastlín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #zdravá výživa #sladkosti #cukor #sladké #inzulín #polysacharidy #cukor v krvi #monosacharidy

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...