Áno či nie cvičeniu v tehotenstve? Odborníčka ponúka odpoveď

Mýtom o tom, že gravidné ženy sa majú vyhnúť cvičeniu je koniec. Odborníčka na slovo vzatá Dáša Vlčková, dáva nežnejšej polovičke ľudstva jasný odkaz. Šport odporúča, ale jedným dychom dodáva, aby si dávala pozor na jeho techniku a spôsob prevedenia.

25.11.2022 14:00
fit lopta, tehotenstvo, cvičenie Foto:
Názory na športovanie v tehotenstve sa rôznia.
debata

Čo teda odporúča tehotným ženám?

Dáša Vlčková sa ženám v tehotenstve a po pôrode venuje dve desaťročia. Sama je matkou troch synov a pri svojich radách preto vychádza z vlastnej skúsenosti. Tie sa tak premietajú do jej práce pôrodnej asistentky a fitness trénerky. „Začínala som ako pôrodná asistentka na pôrodnej sále, neskôr som sa zamerala na predpôrodnú prípravu. A pretože som už od detstva vášnivý športovec, moja cesta viedla k fitness a som šťastná, že som to mohla prepojiť a teraz sa zaoberám hlavne cvičením s tehotnými a ženami po pôrode,“ hovorí pre Pravdu o svojej vášni.

Ako to vlastne je so športom

Názory na športovanie v tehotenstve sa podľa nej rôznia. Niektorí ľudia považujú cvičenie v gravidite za vylúčené, iní dávajú pohybu v tomto období zelenú. Dáša Vlčková patrí k druhej skupine ľudí. „Na cvičenie v tehotenstve sa niekedy pozerá skepticky, pretože sa hovorí, že by sa žena v tehotenstve mala šetriť. To je síce pravda, ale myslí sa tým najmä, aby nedvíhala ťažké veci a celkovo sa snažila byť viac v pohode. A pravé vhodné cvičenie, pokiaľ je žena zvyknutá cvičiť jej môže pomôcť,“ vysvetľuje trénerka.

Pozor na individuálne potreby každej ženy

Pohyb, cvičenie a šport v tehotenstve je individuálnou záležitosťou každej ženy. To, čo vyhovuje jednej mamičke, nemusí sedieť jej kolegyni či kamarátke. „Je potrebné spomenúť, že cvičenie počas tehotenstva je veľmi individuálne. Dôležité je, či je priebeh tehotenstva v poriadku, ako sa žena cíti a tiež ako bola na cvičenie zvyknutá. Ak je všetko v poriadku a žena bola zvyknutá cvičiť, v podstate môže pokračovať v cvičení ako bola zvyknutá. Vyhnúť by sa mala cvičeniu priamych brušných svalov, nie sú vhodné ani cviky kde dochádza k nárazom, ako napríklad skákanie.“

sára kožár, fitnation, cvičenie, Čítajte aj Trénerka radí: Takto sa cvičí v tehotenstve (2. časť)

Keď budúca mamina necvičila

Čo v prípade, ak žena pred tehotenstvom nikdy necvičila? V tomto prípade pristupujeme k športu opatrne. Vylučovať ho však netreba. „Ak žena pred tehotenstvom necvičila, odporúčam začať cvičiť od dvanásteho týždňa tehotenstva a tu by som odporučila navštevovať špeciálne kurzy a cvičenia pre tehotné ženy, kde im inštruktor ukáže a vysvetlí, čo je a nie je vhodné. Počas tehotenstva je vhodné cvičenie na lopte, odporúča sa chôdza, plávanie, tehotenský pilates a skvelá je tehotenská joga, ktorá celkovo môže pomôcť ženu pripraviť na pôrod aj po psychickej stránke. Pomôže jej nacvičiť dýchanie a relaxáciu,“ hovorí Vlčková.

Platia presné pravidlá

Pri cvičení počas gravidity si treba dávať pozor na zopár špecifických pravidiel. Ide najmä o tepovú frekvenciu, rýchlosť cvičenia, prestávky medzi cvikmi. „Tepová frekvencia pri cvičení v tehotenstve by nemala byť väčšia ako 140 tepov za minútu. Teda je lepšie voliť cvičenie pomalšie, alebo robiť medzi cvikmi dlhšie prestávky, aj tu je to opäť individuálne. Pokiaľ je žena trénovaná a pred tehotenstvom cvičila intenzívne a cíti sa dobre, môže cvičiť podobne, ako bola zvyknutá. Neodporúčam však cviky na priame brušné svaly, polohy na bruchu a cviky, kde sú nárazy, otrasy, alebo väčšie riziko pádu alebo úrazu.“

A čo po pôrode?

Cvičenie nie je zakázané ani po pôrode. Dôležité je to, v akej kondícii sa čerstvá mamička cíti. „Pokiaľ sa žena po pôrode cíti dobre, môže začať cvičiť už počas šestonedelia. Môže robiť cviky na posilnenie panvového svalu a naťahovacie cviky. V tomto prípade je dôležité, či mamička rodila prirodzene alebo cisárskym rezom. Celkové sa odporúča začať cvičiť po spontánnom pôrode od dvoch mesiacov a po cisárskom reze od troch mesiacov. Vynechávajú sa pritom cviky na brušné svaly z dôvodu rozostupu brušných svalov,“ uzatvára pre Pravdu Dáša Vlčková, ktorú poznáme z webovej stránky dasa-vlckova.cz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #tehotenstvo #tréning #gravidita #cvičenie v tehotenstve #cvičenie po pôrode

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...