Ako skoncovať s chrápaním? Praktické tipy nielen pre ženy

Podľa štúdií chrápe približne 40 % spiacich ľudí. To ohrozuje nielen samotného spáča, ale znepríjemňuje oddych aj ľuďom, ktorí sú s ním v byte, či miestnosti. Preto je vhodné chrápanie riešiť tak, aby boli noci zdravé a opäť pokojné pre všetkých.

28.11.2022 11:00
slovek, spanok, postel Foto:
Umiestnenie zvlhčovača do spálne môže zvýšiť vlhkosť v miestnosti a tým prispieť k zníženiu chrápania hlavne počas zimy.
debata

Spánok na boku

Najjednoduchší a najúčinnejší spôsob, ako nechrápať. Týmto spôsobom zabránite tomu, aby váš jazyk po ochabnutí zapadal do úst a blokoval prúdenie vzduchu. Tým totiž komplikuje dýchanie počas spánku. Naučte sa spávať na boku a budete spávať tichšie.

Schudnite

Ľudia s nadváhou môžu mať v hrdle viac tuku na tkanive, čo im sťažuje dýchanie v noci. Ide o problém takzvanej dvojitej brady. Krk obrastený tukovým tkanivom sa ľahšie uzatvára a vzduch prúdi horšie. Zníženie hmotnosti môže pomôcť s problémom chrápania u žien aj mužov. Navyše prispeje k celkovému zdraviu.

Cvičte

Znie to prekvapivo, ale ľudia, ktorí viac športujú, menej chrápu. Udržiavanie aktívneho a zdravého životného štýlu vám pomôže zlepšiť spánok a výrazne zníži chrápanie. Fyzická aktivita tiež buduje svalový tonus horných dýchacích ciest. Vďaka tomu svaly a šľachy neochabnú a vy si budete môcť užiť príjemnú noc plnú ticha.

spánok postel, spanie Čítajte aj Skoncujte s chrápaním. Ide to aj prirodzenou cestou

Zdvihnite hlavu

Možno spávate príliš nízko. Avšak pozor, nejde o pridanie vyššieho vankúša. Ten môže paradoxne chrápanie ešte zhoršiť. Stačí pridať malý klin do hlavovej časti vášho matraca. Ak zdvihnete matrac čo len o 10 centimetrov, tak vaše chrápanie sa výrazne zlepší a utlmí. Aj preto sú čoraz modernejšie polohovateľné postele práve s možnosťou zdvihnutia hlavy.

Vyhnite sa ťažkej večeri

Pred spaním je najlepšie nejesť aspoň dve hodiny. Jedlo by tiež nemalo byť príliš ťažké. Takto ho stihnete stráviť skôr, ako zaspíte. Ak si dáte ťažké jedlo, tak spánok bude nepokojný a chrápanie intenzívnejšie. Nehovoriac o tom, že práve ťažké jedlo na noc spôsobuje aj nárast váhy a obezitu. Obmedzenie pred spaním tak znamená lepšie zdravie a pokoj v noci.

Vyhnite sa alkoholu a perlivým nápojom

Najlepšie je nepiť alkohol vôbec a minimálne dve hodiny pred spaním obmedziť aj príjem bubliniek. Alkohol môže ovplyvniť váš centrálny nervový systém, uvoľniť svaly, vrátane svalov v krku a vyvolať chrápanie. Bublinkové nápoje zasa naplnia váš žalúdok plynom, ktorý sa bude snažiť dostať von a môžete začať práve vďaka nafukovaniu chrápať.

Zvlhčovač v spálni

Umiestnenie zvlhčovača do spálne môže zvýšiť vlhkosť v miestnosti a tým prispieť k zníženiu chrápania hlavne počas zimy. Zimné mesiace sú totiž charakteristické suchým vzduchom vďaka vykurovaniu. Vlhší vzduch zabráni vysychaniu slizníc a tým pádom aj chrápaniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #alkohol #chudnutie #spánok #chrápanie #zvlhčovač vzduchu #kvalitný spánok

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...