Toto ročné obdobie si pýta super imunitu! Ako ju ešte viac podporiť?

Podporením imunity sa zvyšuje obranyschopnosť organizmu počas chrípkového obdobia a v čase zvyšujúceho sa nárastu počtu chorých na COVID-19.

14.11.2022 09:00
túra, turistika, oblečenie, turistka,... Foto:
Chôdza sa podpíše aj pod vašu lepšiu náladu, pod vyšší výkon v práci aj väčšiu kreativitu.
debata

Podporiť imunitu sa dá podľa nej zvýšením vitamínu C. Vplyv na jej správne fungovanie má tiež vitamín D. „Vhodný je pobyt na slnku aspoň 20 minút denne. V období, keď je slnečných dní menej, je vhodné ho doplniť dostupnými prípravkami s obsahom D3, či už vo forme tabliet alebo v kvapkách,“ povedala Katarína Blažová z odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. Doplnila, že nedostatok zinku je potrebné kompenzovať stravou bohatou na orechy, či napríklad celozrnnými výrobkami.

V 100 gramoch vločiek je ukrytých 4 mg zinku, šošovica obsahuje na 100 gramov 3,4 mg zinku. Pri sóji je podiel tejto stopovej látky ešte o čosi vyšší – na 100 gramov je to 4,2 mg zinku – viac tu.

Výkonnosť imunity výrazne zvyšuje aj pohybová aktivita trvajúca 30 až 40 minút a vykonávaná tri- až päťkrát v týždni. Raz do týždňa odporúča aj saunovanie a otužovanie tela napríklad striedaním teplej a chladnej sprchy. „Doprajte si dostatok spánku a minimalizujte stres. Ak máte spánkový deficit, môžete tým zmeniť imunitnú reakciu organizmu a je pravdepodobnejšie, že ochoriete,“ upozornila Blažová. Je podľa nej preukázané, že stres, dokáže oslabiť imunitu, preto je dôležité sa odreagovať napríklad obyčajnou prechádzkou na čerstvom vzduchu.

Jessica Biel Čítajte viac Aj vďaka tomuto cviku má Jessica Biel taký sexi zadok a stehná! Je náročný, ale oplatí sa

Chôdza sa podpíše aj pod vašu lepšiu náladu, pod vyšší výkon v práci aj väčšiu kreativitu. A napokon – ak sa naozaj rozhodnete robiť 10 000 krokov za deň, je veľmi pravdepodobné, že budete kráčať v každom počasí – aj vo vetre, daždi či v teple. Práve týmto "tréningom“ posilníte svoju imunitu.

Dôležité je dbať aj na zvýšenú hygienu rúk, keďže môže dôjsť k prenosu ochorenia, ako aj pravidelne vetrať miestnosti. Vyhnúť by sa ľudia mali aj uzavretým a preplneným priestorom. „Prípadne používajte rúško či respirátor všade, kde je vysoká koncentrácia ľudí, a tým aj vyššie riziko nákazy, preto minimalizujte čas strávený v takýchto priestoroch,“ doplnila Blažová.

Video

VIDEO: S trénerom Marošom Molnárom z Extrémnych premien sme sa zhovárali o obezite, o boji s ňou, o dôležitej motivácii či o tom, aké ciele si treba stanoviť, ak chcete schudnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #ochorenie

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...