Máte zapáchajúci pot? Takto to môžete vyriešiť aj bez dezodorantu

Pot človeka by nemal byť zapáchajúci. Až následne, keď sa ním začnú živiť baktérie, tak môže spôsobovať krútenie nosom. Ak sa však spotíte a okamžite je miestnosť plná nepríjemného odoru, je na čase tento problém začať riešiť. Nielen používať chémiu.

11.11.2022 14:00
Ako obmedziť potenie? Pomôžu aj domáce recepty... Foto:
Určite ste si všimli, že ak si dáte desať kilometrový beh, tak váš pot nemá rovnakú vôňu ako keď sa čo i len desať minút stresujete.
debata

Pot zapácha zakaždým inak

Určite ste si všimli, že ak si dáte desať kilometrový beh, tak váš pot nemá rovnakú vôňu ako keď sa čo i len desať minút stresujete. Do potu sa totiž dostávajú odpadové látky, ktorých sa naše telo potrebuje zbaviť. Pot je jedným z najspoľahli­vejších odtokových kanálov. Avšak na zložení následne závisí aj to, ako sa budete cítiť. A ako vás budú cítiť aj iní.

Korenené jedlá

Ak sa potíte po pikantnom obede, bude to cítiť. Feferónky obsahujú kapsaicín, čo je chemikália, vďaka ktorej sa zapotíte, ale sám ešte nespôsobuje zápach, len vyššiu produkciu potu. Pikantné jedlá však často využívajú aj cibuľu a cesnak. Dve ingrediencie, ktorých aromatické látky sa vylučujú aj cez pokožku a pot zaváňa skutočne nepríjemne.

Aromatická zelenina

Nie je to len cibuľa a cesnak, ktoré vytvoria okolo vás nepríjemnú vôňu vďaka spotenému tričku. Brokolica, karfiol a kapusta môžu tiež ovplyvniť váš pot. Obsahujú totiž síru, ktorá sa následne uvoľňuje cez vaše póry a vôňa určite nie je pre okolie lákavá. Sú síce zdravé, ale je lepšie si ich dopriať vtedy, ak vás napríklad nečaká stretnutie s ľuďmi.

potenie - teplo - vysoké teploty - ventilátor Čítajte aj Potíte sa príliš veľa? Takto to môžete obmedziť bez chémie

Cukrovka

Ak má telo problémy s inzulínom, tak ako prvé sa objaví dych, ktorý cítiť po acetóne. Ale nie je to len v dychu. Pot aj dych je cítiť sladkasto ovocne až acetónovo. Ak zachytíte tento nepríjemný signál pod vašimi pazuchami, je čas minimálne na preventívnu prehliadku.

Červené mäso

Pot vegána má úplne iný pach ako pot mäsožravca. Konzumácia príliš veľkého množstva mäsa môže mať tiež vplyv na to, ako voniate. A pozor, výskum zameraný na telesný pach dvoch kontrolných skupín, z ktorej jedni jedli mäso a druhý nie, priniesol zaujímavé výsledky. Nejedáci mäsa boli podľa pachu ich tela hodnotení opačným pohlavím ako výrazne atraktívnejší, príjemnejší a ich pach bol menej intenzívni, ako v prípade milovníkov klobások.

Stres

Je to jedna z výrazných príčin telesného zápachu. Jeden typ potných žliaz, ktoré máme na tele, nazývané apokrinné žľazy, sa nachádzajú na miestach telesného ochlpenia. Tieto žľazy sú aktívnejšie, keď sme v strese, vďaka tomu je možné skutočne produkovať chemikálie, vďaka ktorým cítime väčší zápach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #stres #cesnak #cibuľa #korenie #síra #potenie #telesný pach #pot #nadmerné potenie

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...