Prečo vyzeráme tuční aj bez nadváhy?

Veľké brucho, ale žiadne kilogramy navyše. Dojem zo štíhleho tela, ktoré nepoznačila nadváha či obezita môže pokaziť nadúvanie. Ako si poradiť s týmto problémom? Vedci majú celú sériu bezbolestných riešení.

18.11.2022 13:30
S nafúknutým bruchom sa často trápia aj veľmi... Foto:
S nafúknutým bruchom sa často trápia aj veľmi štíhle osoby.
debata

Keď sme štíhli, ale nevyzerá to tak

Ploché brucho má dvoch nepriateľov – nezdravú stravu a nadúvanie. Podľa dietologičky Amber Pankoninovej stojí za týmto problémom nadmerný príjem kalórií z veľkých porcií jedla a sladených nápojov. „Nadúvanie žalúdka môžu spôsobovať tráviace ťažkosti, potravinová intolerancia alebo nedostatočný príjem určitých živín,“ vysvetľuje pre portál eatthis.com. V takomto prípade dostáva brucho zaoblené tvary, ktoré pripomínajú nadváhu. Za nafúknutou brušnou dutinou však stoja aj iné problémy, napríklad zápcha.

Aby nechýbala vláknina

Nadúvanie spôsobuje v prvom rade nedostatočný príjem vlákniny. Ide o druh sacharidu, ktorý sa nachádza v ovocí a zelenine. Naopak, nehľadajme ho v mäse, mliečnych výrobkoch alebo vajíčkach. „Nedostatok vlákniny v strave môže viesť k zápche alebo iným tráviacim problémom,“ hovorí spomínaná odborníčka na výživu. Vláknina podľa nej môže zlepšiť pohyb čriev, čo umožní rýchlejšie zbavovanie sa stolice, ale aj nadbytočných plynov. Podľa údajov Mayo Clinic ideálna dávka vlákniny pre ženy sa pohybuje na úrovni 21 – 25 gramov, u mužov o niečo viac, 30 – 38 g. Ku kvalitným zdrojom vlákniny patria najmä sója, fazuľa, hrach a cícer.

Viac sacharidov? Zlá voľba

Nafúknuté brucho ovplyvňuje aj nevyvážená konzumácia základných makroživín. Do kategórie týchto látok patria sacharidy, tuky a bielkoviny. V prípade, že si nedoprajeme každý deň dostatočné množstvo proteínov, môžeme sa pripraviť na oblejšie tvary. Ako vysvetľuje Amber Pankoninová, bielkoviny pomáhajú udržiavať rovnováhu tekutín v tele. „Ak konzumujete príliš veľa jednoduchých sacharidov a málo bielkovín, môže to spôsobiť zadržiavanie tekutín v tele a nadúvanie."

chladnička Čítajte aj Čo sa stane s telom, keď jeme neskoro večer?

Koľko bielkovín denne potrebujeme?

Odborníci z Mayo Clinic upozorňujú, že odporúčaná denná dávka proteínov pre ľudí so sedavým spôsobom života je približne 0,8 g na kilogram telesnej hmotnosti. V prípade tých, ktorí neohŕňajú nos nad pohybom sa potreba bielkovín zvyšuje na 1 – 2 g proteínov na kilogram telesnej hmotnosti každý deň. Netreba zabúdať aj na to, že vo vyššom veku má telo tendenciu strácať viac svalovej hmoty. Aj z tohto dôvodu je dôležité zvýšiť napríklad v strednom veku príjem proteínov. Bielkoviny sa nachádzajú v mäse, vajciach, syroch, jogurtoch, ale aj v orechoch, semenách rastlín a strukovinách.

Pozor na žuvačky

Žuvačka má zopár šikovných vlastností. Osviežuje dych a na chvíľu potláča chuť do jedla. Klamanie tela, ktorému namiesto jedla doprajeme len „prázdne“ prežúvanie čeľusťami sa však nevypláca. Nahrádzanie jedla žuvačkami sa totiž podpisuje pod nafukovanie brucha. Pri žuvaní totiž zvykneme prehĺtať väčšie množstvo vzduchu, ktorý sa dostáva do žalúdka. Niektoré žuvačky majú náhradu sladkej zložky, ktorá môže vo veľkom množstve spôsobovať žalúdočné ťažkosti. Možno by ste to nepovedali, ale nafukovanie spôsobuje aj pitie nápojov cez slamku. Horšie je to v prípade, ak si pravidelne doprajeme sýtenú minerálku alebo sódu. Vyhnúť sa nepríjemnému zväčšeniu žalúdka môžeme pomalým pitím týchto nápojov.

Ťažká kombinácia na žalúdok

Veľkosť brucha ovplyvňuje aj kombinácia alkoholu s ťažkými jedlami. Ide najmä o pitie alkoholických nápojov a jedenie vyprážaných potravín, rezňov, fašírok, syrov. Alkohol má ešte jednu nepríjemnú vlastnosť. Zvyšuje chuť do jedla. Problém je najmä v tom, že máme väčšiu chuť na nezdravé druhy potravín, akými sú napríklad zemiakové lupienky, hranolky, rýchle občerstvenie a sladkosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #vláknina #bielkoviny #nafukovanie #nadúvanie #žuvačky #mastné jedlá

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...