Toto je pravda o jedálnych lístkoch na mieru. Fungujú vôbec?

Pri slove „jedálniček“ sa zvykne na internete rozpútať hotové šialenstvo. Vymieňajú si ho navzájom kamarátky, kolegyne a susedy. Jedálne lístky si niektoré ženy chvália, iné ich zatracujú. Ako a či vôbec funguje presne nastavený stravovací plán pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov prezrádza v rozhovore pre Pravdu certifikovaný tréner transformačného programu na premenu postavy Michal Pataky.

18.11.2022 06:00
jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie,... Foto:
Správne stravovacie návyky a poznanie aspoň základov výživy je dôležité najmä kvôli tomu, aby ľudia konečne prestali hľadať skratky a prestali byť odkázaní na diéty.
debata

Prečo sú správne stravovacie návyky dôležité pri chudnutí?

Správne stravovacie návyky a poznanie aspoň základov výživy je dôležité najmä kvôli tomu, aby ľudia konečne prestali hľadať skratky a prestali byť odkázaní na diéty, rôzne práškové náhrady jedál a iné nezmyselné produkty, ktoré nielen z dlhodobého hľadiska nefungujú, ale majú len krátkodobý efekt. Dokonca pri častom diétovaní môže dochádzať až k poškodeniam organizmu.

Tvorba takzvaných jedálničkov, resp. stravovacích plánov je v súčasnosti módnym trendom. Z akých faktorov je nutné vychádzať pri tvorbe jedálnička a prečo neexistuje pre všetkých jeden ideálny návod?

Neviem, či je to úplne módnym trendom. V určitých prípadoch môže mať pre človeka význam, ak je správne nastavený. Môže pomôcť sa zorientovať v jedlách, ich kombináciách či porciách. Otázkou vždy ostáva, aký typ jedálničku máme na mysli. Často sa v praxi stretávame s “prekopírovanými” jedálničkami, ktoré sa tvária ako ušité na mieru. Pri tvorbe jedálničku na mieru vychádzame najmä zo základných údajov ako sú pohlavie, výška, vek, hmotnosť, % tuku, stres, úroveň pohybovej aktivity a, samozrejme, cieľ daného klienta. Ak by sme chceli ísť do detailov, môžeme použiť krvné, či genetické testy, ale to je pre väčšinu ľudí úplne zbytočné. Mnohým stačí poznať základné zásady stravovania, ktoré je nutné dodržiavať.

Akú úlohu zohráva pri koncipovaní stravovacieho plánu zloženie tela?

V princípe ide najmä o príjem a výdaj energie. Svalnatý a vysoký človek, ktorý 4 – 5 krát do týždňa cvičí má iné porcie ako žena, ktorá pracuje v kancelárii a má 15 kg nadváhu a necvičí vôbec. Zloženie tela nás zaujíma najmä pri sledovaní progresu. Je vhodné vedieť, či sme tie 4 kg schudli z tuku, vody, alebo nedajbože zo svalov. Niektoré základy sú podobné, napríklad dostatok bielkovín. Avšak u každého to bude iná porcia.

Medzi tvorbou jedálnička pre ľudí, ktorí sa hýbu menej a aktívnymi športovcami je zrejme rozdiel. Prečo je potrebné pri nastavovaní našej stravy brať do úvahy aj mieru fyzickej aktivity?

Jednoducho povedané, ten kto je veľmi aktívny, môže mať niekedy aj 5 – 7 tréningov (často dvojfázové alebo preteky/súťaže) má iné požiadavky na príjem energie a živín. V skratke, môže si dovoliť zjesť oveľa viac ako ten neaktívny, ktorý by z daných dávok pravdepodobne priberal. Taktiež takýto človek pravdepodobne rieši aj výkon vo forme rôznych pretekov a podobne. Tam už je na zvážení riešiť aj to, čo má jesť pred zápasom/pretekom alebo po tréningu. Taktiež sa oplatí poobzerať po suplementácií vhodných doplnkov výživy, čo bežný človek, ktorý necvičí nemusí riešiť.

Pri tvorbe jedálnička zohľadňujeme aj stres a povahu zamestnania. Prečo?

Vyššia úroveň stresu väčšinou spôsobuje aj viac spaľovania energie, nie je to až tak dôležitý faktor, ale ak robíme jedálniček poriadne, je nutné ho zohľadniť. Povaha zamestnania je dôležitejšia kapitola. Je pomerne veľký rozdiel medzi úradníkom, ktorý stále sedí a pracuje len hlavou a fyzicky aktívnym človekom, ktorý napríklad pracuje v sklade alebo na stavbách. Tam sa už môžeme baviť o tom, že ten druhý potrebuje “o jedno jedlo viacej” čo sa týka energie.

tréning, žena, ženy, telocvičňa Čítajte aj Pravidelne cvičíte? Aký tréning uprednostniť počas PMS a aký po menštruácii? Nie je to jedno

Ktoré potraviny vo všeobecnosti patria do jedálneho lístka ľudí, ktorí túžia zhodiť nadbytočné kilogramy?

Sú to štandardné veci ako fastfood, či alkohol, rôzne “snacky” vo forme sladkostí, či pečiva. Veľakrát je to aj nevhodná kombinácia živín, napríklad kombinovanie cukrov a jednoduchých sacharidov s vysokým množstvom tukov a málo bielkovinami. To je v podstate kombinácia všetkých pochutín, ktorých sa ťažko zbavuje (čipsy, koláčiky, čokoládky, pizza a pod.). Veľkou doménou bývajú aj sladené nápoje s obsahom rýchlo stráviteľnej energie vo forme cukru bez akejkoľvek výživovej hodnoty.

Ktoré potraviny by v žiadnom prípade nemali tvoriť stravovací plán v diéte?

Diéta je trochu prísne slovo, ale ak sa rozprávame o stravovacom pláne, tak sú to najmä tieto: rôzne náhrady jedál, instantné jedlá, polotovary, fastfood, sladené nápoje. Veľa sladeného pečiva a múky, energetické nápoje, cukor a prílišné dosladzovanie. Hocičo, čo si môžete kúpiť o tretej v noci cez okienko. Samozrejme alkohol, či sladkosti (čokoláda, keksíky a pod.).

Prečo podľa Vás ľudia zlyhávajú pri chudnutí, aj keď sa riadia princípmi zdravého stravovania?

Pretože nemajú nastavený systém a pravidlá, ktorých sa dokážu držať dlhodobo. Ako som spomínal, väčšina ľudí hľadá skratky a rýchle riešenia. Podstatné je vytvoriť si systém, ktorý nás bude podporovať. Mnohokrát to začína správnym nákupom a výberom vhodných potravín. Nasleduje vhodná kombinácia živín a príprava jedla.

Ako dokáže odborník nasmerovať človeka pri chudnutí a ako je to s tézou, že diéta je viac než samotné cvičenie?

To by som úplne netvrdil. My v rámci jedného z našich programom máme skôr filozofiu, že 90 % úspechu je pohyb a správne nastavený tréning a 10 % je strava. Avšak tých 10 % môže robiť obrovský rozdiel vo finálnom výsledku. Skôr by som povedal, že platí Parretovo pravidlo strava je 20 %, ale môže vo finále spraviť až 80 % výsledku, nakoľko ju musíme denne riešiť. Mnoho ľudí je až príliš upnutých na stravu a zaoberajú sa nepodstatnými vecami, miesto toho, aby dodržiavali Parretovo pravidlo, že 20 % potravín sa oplatí konzumovať a prinesú 80 % výsledku. V dnešnej dobe chýba ľuďom najmä pohyb a silové aktivity. Prípadne bežný pohyb za takzvaný “no extra time” (chôdza a pod.). Miesto hľadania diéty a nového stravovacieho smeru by ľudia mohli investovať čas do pohybu a cvičenia.

Skúste sa nám predstaviť, čomu sa venujete a aké sú vaše plány do budúcnosti?

Aktuálne pôsobím ako jediný certifikovaný tréner transformačného programu na premenu postavy. Pomáham ľuďom, sa dostať za krátky čas do formy a kondície. Okrem toho vediem vlastné fitko FORCE8, ktoré sa nachádza v Bratislave. Píšem knihy, koučujem ľudí vo výžive, ale najmä sa snažím byť plnohodnotným otcom a ak o mne chcete vedieť viac, môžete si pozrieť aj moju webovú stránku www.michalpataky.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chudnutie #tréning #zdravý životný štýl #jedálniček #zdravý jedálniček #výživové hodnoty

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...