Pracujete z domu? Výška stola, sklon očí k monitoru či čas na stoličke - tieto čísla je dobré poznať!

Už nejaký čas mnohí z nás pracujú z domu. Pandémia priniesla takzvaný home-office a zamestnanci niektorých firiem jednoducho už na ňom zostali, aj keď pandemická situácia sa vylepšila.

03.11.2022 09:00
Práca z domu Foto:
Práca z domu, zvyčajne počítačová, znamená aj to, že by sme mali venovať pozornosť tomu, či máme na prácu správne podmienky.
debata

Práca z domu, zvyčajne počítačová, však znamená aj to, že by sme mali venovať pozornosť tomu, či máme na prácu správne podmienky. Podceňovanie správneho sedenia, umiestnenia monitoru či času stráveného za počítačom môže viesť k viacerým zdravotným problémom. Ak sa im chcete vyhnúť, určite si pozrite video zo série Kráľovné poriadku.

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

A tu je pár údajov, ktoré treba poznať!

Výška stola

Výška pracovného stola by mali byť podľa odborníkov v priemere 72 centimetrov, u žien môže byť trochu nižšia. Samozrejme, záleží aj od našej osobnej výšky. Ak vám príroda nadelila centimetre navyše, alebo naopak nejaké vo výške ubrala, treba tomu prispôsobiť aj sedenie.

Stolička

Mala by byť polohovateľná, s mäkkým sedákom a oporou chrbta. Je ideálne mať doma stoličku, ktorej výšku viete upraviť. Pri sedení by sa však vaše nohy mali dotýkať podlahy v pravom uhle. Skvelým vynálezom sú podložky pod nohy – vhodné napríklad aj pre nižších ľudí, ale tiež vo všeobecnosti, keďže pomáhajú pohybu a natiahnutiu nôh.

Výška monitoru

Nesprávne umiestnený monitor má dosah na váš chrbát, špeciálne oblasť krčnej chrbtice. Ideálne je, ak sa monitor nachádza zhruba v 30 stupňovom uhle pod úrovňou vašich očí. Ak je nižšie, alebo vyššie, výsledkom môžu byť nepríjemné bolesti.

podnikanie, žena, práca, úsmev, home office Čítajte viac Ako efektívne zvládnuť home office? Aj vďaka princípu 8/8/8

Čas sedenia

Ideálny pracovný deň by mal byť zložený zo sedenia, státia, ale aj chôdze a pohybu. Ako hovoria „kráľovné poriadku“ vo videu, minimálne každú hodinu by ste mali vstať a prejsť sa. Pohyb a chôdzu môžete absolvovať napríklad pri telefonátoch, ale neobmedzujte svoj pohyb len na momenty, keď vám niekto zavolá. Prestávky na pohyb a rozhýbanie tela sú veľmi dôležité. Ak je to u vás doma možné, zaobstarajte si polohovateľnú podložku pod počítač a skúste pracovať nejaký čas dňa aj postojačky.

Dlhodobá a krátkodobá práca z domu

Aj v tomto prípade by ste mali svoje pracovné miesto prispôsobiť. Ak pracujete takmer výlučne z domu, žiada si to napríklad investíciu do kvalitnej stoličky, ale tiež do spomenutého stojana pod počítač či mäkkú podložku na státie pri počítači. Viac už v našom videu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #stolička #zariadenie #pandémia #home-office

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....