Prečo majú ženy pri rovnakej hmotnosti i výške rozdielne postavy?

Dve osoby, rovnaká telesná hmotnosť, ale predsa jeden problém. Zatiaľ čo prvá dáma má štíhlu postavu, druhá trpí nadváhou. V tomto prípade platí, že štandardné váženie nám neprezradí pravdu o našej figúre. Odborníci upozorňujú, že pred sledovaním hmotnosti je potrebné upriamiť pozornosť na celkové zloženie tela.

02.11.2022 09:00
chudnutie, kilogramy, diéta Foto:
Aj telesný tuk môže rozdielne formovať našu postavu.
debata (2)

Vážiť sa nestačí

Na jednej strane celková hmotnosť, na strane druhej komplexné zloženie tela. Prvá hodnota je meraná v kilogramoch a vypovedá o tom, že máme napríklad 80 kg. Zloženie tela zahŕňa údaje o pomere tuku, svalov, kostí, ale aj vody v našom organizme. Vyjadruje sa v percentách a prezrádza nám skutočnú pravdu o našom vzhľade. Napríklad, veľké množstvo telesného tuku v tele spôsobuje jeho zaguľatenie a stratu ladných kriviek. Okrem toho však so sebou prináša viacero zdravotných problémov v podobe obezity, srdcových ochorení, cukrovky, ale aj rakoviny.

Kilogramy verzus tuk, svaly a kosti

Podľa odborníčky na výživy Lisy Richardsovej zloženie tela označuje percento telesnej hmotnosti, ktorá pozostáva z tuku, svalov a kostí. Ide podľa nej o kľúčovú informáciu, ktorú je potrebné poznať, pretože poskytuje presný pohľad na zdravotný stav jednotlivca. „Napríklad dvaja ľudia môžu vážiť na váhe to isté, pričom majú dve veľmi odlišné kvality zdravia v dôsledku percenta tuku, ktorý majú v porovnaní so svalmi a kosťami,“ vysvetľuje pre portál eatthis.com. Podľa lekára z Holistic Wellness Strategies Tomiho Mitchella zloženie tela ovplyvňuje nielen náš vzhľad, ale aj zdravie a schopnosti človeka. „Vysoké percento telesného tuku je spojené s obezitou, čo vedie k zdravotným problémom ako je cukrovka, srdcové choroby a problémy s kĺbmi,“ vysvetľuje Mitchell.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Prečo nás ohrozuje tento druh telesného tuku?

Ako je to s nízkym obsahom tuku

Netreba zabúdať, že aj opačné hodnoty vo vzťahu k hmotnosti telesného tuku prezrádzajú čo-to o našom vzhľade a zdraví. Spomínaný lekár zdôrazňuje, že nízke percento telesného tuku je takisto nezdravé a vedie k nebezpečných stavom v podobe anorexie a osteoporózy. Podiel svalovej hmoty v organizme zohráva podľa všetkého najdôležitejšiu úlohu pre náš výzor. Ľudia s väčším množstvom svaloviny sú silnejší a vytrvalejší oproti náprotivkom s menším podielom svalovej hmoty. Hustota kostí je takisto dôležitý ukazovateľ našej kondície. V mnohom napovedá o tom, ako sme náchylní na zlomeniny kostí.

Vnútorný tuk ohrozuje srdce

Aj telesný tuk môže rozdielne formovať našu postavu. V organizme sa nachádzajú jeho dva druhy. Prvý je podkožný a druhý viscerálny tuk. Vnútorný (viscerálny) tuk sa nachádza vnútri brušnej dutiny a obaľuje telesné orgány. Podkožný sa nachádza priamo pod naším najväčším orgánom tela. Väčší objem viscerálneho tuku spoznáme najmä vtedy, keď nám začne rásť brucho. Podľa pomeru tejto zložky tela rozoznávame dva tvary postavy. Gynoidnú a androidnú postavu. Prvá má tvar hrušky, druhá jablka.

Jablko a hruška

Telo v tvare jablka sa prejavuje najmä veľkým množstvom viscerálneho tuku v oblasti brušnej dutiny. Telo je zväčšené najmä okolo brucha. Ľudia s vysokým podielom vnútorného tuku majú zvýšené riziko vzniku srdcových chorôb, vyšší obsaho cholesterolu a triglyceridov v krvi. Postavu v tvare hrušky viac ovplyvňuje podkožný tuk, ktorý sa ukladá na stehnách a zadku, z čoho vzniká tvar tela v podobe úzkej hornej a širšej dolnej polovice tela. Zloženie tela si neodmeriame pri klasickom vážení. To prezradí iba celkovú hmotnosť v kilogramoch. Pomoc pri zisťovaní presného podielu svalov, tukov a kostnej hmoty pomáhajú tzv. bioimpedančné váhy, ale aj pokročilejšie smart hodinky. Pri moderných športových hodinkách stačí zadať údaj o telesnej hmotnosti a zvyšok merania vykoná šikovný softvér.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #váha #telesná hmotnosť #bioimpedancia #viscerálny tuk #podkožný tuk

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...