Psoriáza stále vyčleňuje a prináša kruté reakcie okolia. Stigmatizácia je spoločenské tabu

Mnohí pacienti so špecifickými ochoreniami pociťujú celoživotnú stigmu. V spoločnosti sa však o stigmatizácii a diskriminácii ochorení hovorí málo.

30.10.2022 18:21
dobré zdravie, psoriaza, Foto:
Psoriáza vyvoláva pohľady okolia na kúpalisku, v šatni vo fitness centre, ale aj v lete v práci.
debata

Pri príležitosti minulotýždňového Svetového dňa psoriázy (29. október), ktorá medzi také ochorenia patrí, na to upozorňujú viacerí odborníci.

Psoriáza je chronické autoimunitné ochorenie, ktoré sa najčastejšie začína v 20. roku života a často výrazne znižuje kvalitu života pacientov. Charakteristické je zápalom postihujúcim kožu i kĺby, často sa na koži prejavuje v podobe červených škvŕn s odlupujúcimi sa šupinami.

psoriáza Čítajte viac Psoriáza: Ako prebieha liečba?

„Jednoznačne je to ochorenie, ktoré pacientov stigmatizuje. Prejavuje sa to na pracovisku, ale aj v bežnom živote. Pacienti sa stretávajú s upätými pohľadmi vo verejnej doprave, na kúpaliskách či v obchode,“ priblížila psychologička Petra Ferenčíková.

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová dodáva, že síce sa ochorenie neprenáša dotykom, verejnosť je k týmto pacientom značne rezervovaná.

dobré zdravie, psoriaza, Čítajte viac Na psoriázu môžu ochorieť aj päťdesiatnici, často po liekoch. Ktorých?

O stigmatizácii ochorenia, akým je psoriáza, hovoria pacienti podľa odborníkov otvorene najmä v rámci svojich pacientskych združení. „Zdieľajú s nami príbehy, ktoré sú smutné a pálčivé zároveň. Ochorenie ich vyčleňuje zo spoločnosti, neuplatňuje sa tam princíp rovnosti a diskriminácia je prítomná v životoch pacientov akosi prirodzene. Až tak prirodzene, že sa o nej nehovorí a zostáva spoločenským tabu,“ skonštatovala Mária Cetkovská z pacientskej organizácie Bodkáčik.

Odborníci pripomínajú, že v prípade diskriminácie či stigmatizácie sa pacienti môžu obrátiť na právnu poradňu AOPP či Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. „Veríme, že v budúcnosti bude túto úlohu plniť pacientsky ombudsman tak, ako to sľúbila vo svojom programovom vyhlásení vláda SR,“ dodala viceprezidentka AOPP Elena Marušáková.

debata chyba
Viac na túto tému: #psoriáza #psychika #stigmatizácia

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...