Bežné veci, na ktoré môžete byť alergickí a ani o tom neviete

V noci sa vám upcháva nos, ráno sa budíte na pálenie hrdla a často sa vám kýcha bez toho aby ste preciťovali nachladnutie, prípadne máte vyrážky, ekzémy, či svrbenie na koži? Možno ste alergický na niektorý z prvkov, ktorý sa môže na prvý pohľad javiť ako neškodný a pritom je to alergén, ktorý je potrebné z vášho okolia eliminovať.

29.10.2022 17:40
nos, nádcha, alergia, vreckovka Foto:
Budíte sa ráno na pálenie hrdla a často sa vám kýcha bez toho aby ste preciťovali nachladnutie?
debata

Šperky a bižutéria

Lacné šperky sa často vyrábajú z plastov, alebo v kombinácii s niklom, čo sú najčastejšie príčiny svrbiacej vyrážky známej ako alergická kontaktná dermatitída. Tento problém zvyčajne rieši prechod na kvalitné šperky zo striebra alebo aspoň 14-karátového zlata.

Mobily a tablety

Toto skutočne nie je vtip. Skutočne pribúda ľudí, ktorí majú pri kontakte s modernými technológiami alergické reakcie. Pri používaní mobilných telefónov a tabletových zariadení im najčastejšie vadia alergény nikel a kobalt. Hoci sa dnes už nevyhneme týmto zariadeniam, použitie ochranného puzdra môže pomôcť predchádzať alergickým reakciám.

Plyšové zvieratká

Pre alergikov vedia byť nebezpečné nielen tie živé mačky a psy, ale aj plyšové. Aj ony sa môžu doslova hemžiť životom. Hlavne roztočmi, ktoré dokážu vyvolať nádchu, kašeľ a dokonca aj astmatické záchvaty u detí alebo dospelých, ktorí sú alergickí. Aby ste tomu predišli, kupujte len plyšové hračky, ktoré je možné vložiť do práčky a sušičky. Perte ich raz za mesiac.

jeseň, manželia, smiech, radosť, prechádzka, venčenie Čítajte aj Praktické tipy, ako prežiť jeseň v zdraví a neochorieť

Slnečné svetlo

Čo môže byť prirodzenejšie ako slnečné svetlo, bez ktorého by nebol život? A aj na základ života na zemi sú niektorí ľudia citliví. Prejav alergie na slnko je obvykle začervenanie, opuch, svrbenie, pľuzgiere a žihľavka. Vyvolať túto alergiu môžu niektoré typy liekov.

Vlna

Keďže ide o prírodný produkt, prirodzene dokáže vyvolať aj alergiu. Vlna robí problém hlavne ľuďom, ktorí sú citliví na lanolín, prírodnú voskovú látku produkovanú ovcami. Preto na vlnu môžu reagovať kožnou alergickou reakciou.

Chlad

Všetci máme radi príjemné slnečné počasie, no niektorí ľudia na chlad a zimu reagujú omnoho podráždenejšie ako väčšina. Jednoducho pri poklese teploty dostanú žihľavku. To sa deje hlavne pri náhlom poklese teploty. Napríklad pri prechode do interiéru v zime.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chlad #UV žiarenie #vlna #alergény #alergická reakcia #kobalt #nikel #roztoče #lanolín

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...