Každodenné návyky, ktoré môžu poškodiť váš mozog. Pozor na ne

Mozog je nesporne najnenahraditeľnejšou výbavou ľudského tela. Pritom jeho kondícii nevenujeme veľa pozornosti. Naopak, v niektorých prípadoch mu dokonca škodíme. Preto sa vyvarujte prehreškom, ktoré vás úplne zbytočne pripravujú o intelekt.

31.10.2022 11:28
veda, výskum, vzdelávanie, štúdium, škola,... Foto:
Nedostatok pohybu môže z dlhodobého hľadiska ohroziť zdravé fungovanie mozgu.
debata

Vynechávanie raňajok

Niektorí preskakujú raňajky v snahe schudnúť. Pričom takýto prístup pestuje skôr priberanie. A vynechanie prvého jedla dňa nie je zdravé ani pre váš mozog. Po nočnom pôste potrebuje mozog živiny, aby mohol správne fungovať. Ak mu ich nedáte, odrazí sa to na ňom. A ak budete svoj mozog neustále podvyživovať, tak aj váš mentálny výkon bude podvyživený.

Sedavý spôsob života

Nedostatok pohybu môže z dlhodobého hľadiska ohroziť zdravé fungovanie mozgu. Sedenie sa dokonca začína považovať za nebezpečnejšie ako fajčenie. Fyzická aktivita totiž uľahčuje učenie, zlepšuje náladu, zabraňuje strate pamäti a iným problémom súvisiacim s vekom.

Počúvanie hlasnej hudby

Hlasná hudba môže okrem poškodenia mozgových buniek ovplyvniť pamäť a učenie. Vysoké decibely sú spojené s miernou stratou mozgového tkaniva, najmä sivej hmoty. No a sivá hmota je základom myslenia. Na druhej strane hudba má aj stimulačný efekt na mozog. Relaxačná ho zasa dokáže dostať do uvoľneného stavu aj vo chvíľach, keď napríklad nemôžeme zaspať. No treba si ustrážiť vhodnú hlasitosť.

potraviny, jedlo, hlava, mozog, myslenie, hlad Čítajte aj Mozog si pýta kvalitnú stravu, spánok aj dostatok tekutín. Ako mu ešte pomôcť?

Spánková deprivácia

Menej ako odporúčaný počet hodín spánku vás oberie o zdravie a mozog dokáže doslova poškodiť. Málo spánku urýchľuje odumieranie mozgových buniek, vďaka čomu sa cítite unavení a horšie vám to myslí. Laura Lexisoá z Boston University na základe výsledkov dokonca zistila, že mozog sa počas hlbokého spánku „vyperie“. Ráno je potom čistý a svieži. Bez spánku tak nedochádza k tejto regenerácii. Myslite na to, keď pôjdete neskoro spať. Je to akoby ste si dali dva dni po sebe neopraté ponožky. A to robíte vo svojej hlave.

Konzervovaný tuniak

Pozor na túto nástrahu. Tuniak je určite zdravá porcia jedla, no netreba to s ním preháňať. Sú ľudia, ktorí si dávajú tuniaka z konzervy denne. Pomáha to línii, ale škodí mozgu. Pri nadmernej konzumácii môže tuniak výrazne zvýšiť hladinu ortuti v tele, čo má negatívny vplyv na duševné zdravie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #raňajky #regenerácia #kognitívne schopnosti #spánkový deficit #sedavý spôsob života #hlasná hudba

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...