Trápia vás 'metličky' na koži? Nie vždy sú len neškodný estetický problém, pozor na...

Cievne "metličky" v pokožke nemusia byť len estetický problém, môžu signalizovať ochorenie.

28.10.2022 09:00
metličkové žily Foto:
K vzniku metličkových žíl môže prispievať dedičnosť, príslušnosť k ženskému pohlaviu, vyšší vek či hormonálne zmeny počas tehotenstva.
debata

„Každý človek, u ktorého sa objaví typický pavučinový obrazec na nohách, by mal vyhľadať ambulanciu cievnej chirurgie,“ upozornil cievny chirurg z Agel Clinic Bratislava Andrej Gaži.

Vysvetlil, že odvod krvi v dolných končatinách zabezpečujú dva žilové systémy, ktoré sú zaopatrené chlopňami. Pokiaľ chlopňový systém nefunguje dobre, dochádza k poruche prúdenia krvi.

„Tá odteká pomalšie, stagnuje alebo prúdi spätne a hromadí sa v žile. Vzniká tlak, ktorý sa prenáša do vlásočníc, oslabuje ich a dochádza k ich rozširovaniu. Na koži sa objavia metličky – červené, modré, fialové,“ vysvetlil odborník.

kŕčové žily Čítajte viac Kŕčové žily. Čo znamená, keď je už potvrdená diagnóza?

Metličky môžu byť podľa neho neškodné, no môžu tiež značiť problém žilového systému. „Metličky môžu byť spojené s chronickou žilovou nedostatočnosťou, ktorá by sa mala podchytiť hneď na začiatku, aby sa ochorenie nerozvíjalo do ďalších štádií,“ vysvetlil Gaži.

K vzniku metličkových žíl môže podľa neho prispievať dedičnosť, príslušnosť k ženskému pohlaviu, vyšší vek, hormonálne zmeny počas tehotenstva, nadváha až obezita, málo pohybu a štýl práce. „Viac ochorením trpia ľudia, ktorí väčšinu pracovnej doby sedia alebo stoja. Medzi výrazné rizikové faktory patrí fajčenie, ale aj niektoré lieky,“ doplnil lekár.

Liečba sa podľa jeho slov určuje na základe ťažkostí, anamnézy a sonografického nálezu. V rámci prevencie odporúča častejšie vykladanie nôh, užívanie liekov na spevnenie cievnej steny, striedanie studenej a vlažnej sprchy, kompresné podkolienky či pančuchy.

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #ochorenie #cievy #žily

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...