Tento rok si budeme viac strážiť teploty v jednotlivých izbách! Pod aké hodnoty by sme ale ísť nemali?

Akonáhle sa v minulosti začala vykurovacia sezóna, v mnohých domácnostiach boli počas celej zimy všetky izby prekúrené.

19.10.2022 11:00
teplo, radiátor, otepľovanie, plyn Foto:
Aké teploty v izbách obľubujete vy?
debata

Tento rok to bude inak, veľa domácností sa v mene vyšších cien energií rozhodne šetriť aj na kúrení.

Jedna vec je prekúrený byt, druhým extrémom je však nepríjemný chlad v interiéri. Pre nami zvolenú teplotu v jednotlivých miestnostiach je samozrejme rozhodujúce naše individuálne vnímanie chladu či tepla a takisto svoju rolu zohráva charakter budovy či domu, v akom žijeme. Takisto treba pri nastavovaní teploty brať do úvahy malé deti, ktoré s nami žijú v domácnosti a tieto pocity vnímajú intenzívnejšie ako dospelí ľudia.

vôňa, žena, spánok, zaspávanie, kvety, vankúš Čítajte viac Vďaka týmto bylinkám a potravinám zaspíte ako Šípková Ruženka

Ak sa však pýtate na ideálne teploty v tej-onej miestnosti, tu sú.

Naše kroky po prebudení sperujú zväčša do kúpeľne. A hoci je pravdou, že v nej veľa času netrávime, po sprche sa nikto z nás netúži triasť od zimy. Veľmi nízka teplota v tejto miestnosti by sa mohla podpísať aj pod väčšiu náchylnosť na prechladnutie. Ideálne je nastaviť si v kúpeľni teplotu medzi 23 až 24 °C.

Oproti kúpeľni môže byť izbová teplota spálne výrazne nižšia, hoci pravdou je, že návyky ľudí sú naozaj odlišné. Niektorí sa bez problémov vyspia aj za zatvoreným oknom, iní by sa pri zatvorenom okne v noci „dusili“ a čerstvý vzduch k spánku jednoducho potrebujú, s tým súvisí aj nižšia teplota počas noci. Pre pokojnú noc však odborníci na spánok odporúčajú izby čo najtmavšie, aby nás nerušili svetelné záblesky z vonku. Optimálna teplota v spálni je medzi 16 a 19 °C.

V obývačke trávi rodina najviac času a tak by sa v nej mali jej členovia cítiť príjemne. Pri pokojných činnostiach ako je sledovanie televízora, čítanie, rozprávanie sa či hranie spoločenských hier nechceme pociťovať chlad, ktorý následne vyvoláva nepríjemné pocity. Izbová teplota 22 až 24 °C by nám mala príjemnú atmosféru v obývačke vytvoriť. V detských izbách by však malo byť kúrenie intenzívnejšie, odporúča sa 24 °C.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energie #byt #kúrenie

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...