Dokážeme schudnúť pomocou medu?

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že zhadzovanie nadbytočných kilogramov pomocou cukrom nabitej potraviny je nereálne, odborníci majú iný názor. Hovoria totiž o reálnom využití medu aj v rámci redukcie hmotnosti.

14.10.2022 13:38
včely, medové plásty, med Foto:
Med je údajne užitočnou pomôckou pri chudnutí.
debata

Kalorický, ale účinný

Med je údajne užitočnou pomôckou pri chudnutí. I napriek tomu, že obsahuje vysoký podiel jednoduchých cukrov, v primeranom množstve a v kombinácii s inými potravinami vraj dokáže zázraky. Ide o prírodné sladidlo, ktorého energetická hodnota stojí za povšimnutie. Len sto gramov tejto sladkej dobroty dodá telu vyše 330 kilokalórií. Našťastie, med nepoužívame vo veľkých množstvách. Pridávame ho do čaju, niektorých koláčov či jedál. Polievková lyžica môže mať približne 15 g. To znamená, že na tak nízku hmotnosť medu neprijmeme zbytočne veľké množstvo energie. Med je tvorený prevažne „rýchlymi“ cukrami, glukózou a fruktózou. 100 g tejto maškrty obsahuje až 82 g cukrov a len stopové množstvo bielkovín a tukov. Zvyšok tvorí voda.

Vitamínová bomba

Med sa chváli až 22 aminokyselinami. Ide o časti bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Niektoré aminokyseliny si ľudské telo dokáže vyrobiť samo, iné potrebuje prijať z potravín. Spomínané látky v kombinácii s minerálnymi látkami urýchľujú metabolické procesy, ktoré urýchľujú chudnutie. Zlatistá tekutina obsahuje množstvo vitamínov, najviac vitamín C, B2 (riboflavín), B6 (pyridoxín), kyselinu listovú a niacín (vitamín B3). Z minerálnych látok v tejto maškrte dominujú sodík, železo, fosfor, draslík, zinok a vápnik.

cukor, varecha, med, Čítajte aj Med, agáva či javor: Zdravšie alternatívy cukru

Ako funguje so škoricou

Chudnutie sa nezaobíde bez dobre fungujúceho metabolizmu. Ide o látkovú výmenu, ktorej rýchlosť predurčuje spaľovanie kalórií, ale aj telesného tuku. Metabolizmus povzbudíme nielen zdravým životným štýlom, ale aj dostatkom stravy a pravidelným cvičením. Na chudnutí sa môže podieľať aj med, a to za predpokladu, že si zoberie na pomoc škoricu. Spomínané korenie vplýva na metabolizmus glukózy a reguluje hladinu cukru v krvi. Jeho vysoká hladina vedie k vytváraniu tukových zásob. Nadbytočný cukor sa totiž v tele premení na tuk, ktorý sa nalepí pod kožu alebo uloží medzi telesné orgány. Med v kombinácii so škoricou povzbudzuje látkovú výmenu a pomáha nám získať štíhlejšie krivky. Medovo-škoricový prírodný prípravok na chudnutie si pripravíme rýchlo. Polovicu čajovej lyžičky škorice rozpustíme vo vriacej vode. Zmes prefiltrujeme a hrubšie častice odstránime. Pridáme jednu čajovú lyžičku medu. Táto medicína sa užíva ráno nalačno, približne pol hodinu pred raňajkami.

Aj zázvor je likvidátorom telesných tukov

Vyniká horkou až štipľavou chuťou a príjemne zohrieva organizmus. Vďaka termoregulačným schopnostiam pomáha zrýchliť metabolizmus. Po zmiešaní zázvorového čaju s medom navyše dosiahneme lepšie trávenie. Pokiaľ vypijeme šálku tohto čaju ochutenú lyžičkou medu, dosiahneme lepšiu stabilitu cukru v krvi, menej zažívacích ťažkostí a rýchlejšie spaľovanie kalórií. Podobne funguje aj zmes medu, citrónu a teplej vody, ktorá sa pije ráno na stimulovanie chudnutia.

Zvláštne, ale vraj účinné

Med a teplá voda v pomere jedna polievková lyžica k rovnakému množstvu teplej vody štartuje proces postupnej straty hmotnosti. Netreba zabúdať, že telesný tuk je v podstate nevyužitý zdroj našej energie. Zvyšuje svoj objem a tým nielen naše telesné partie, ale i hmotnosť. Med má schopnosť mobilizovať uložený tuk k tomu, aby sa z neho uvoľňovalo viacej energie, čo je len na krôčik k poklesu váhy. Sladká pochúťka má rovnako schopnosť zvyšovať hladinu takzvaného dobrého cholesterolu, čo pomáha cievam a srdcu. Okrem toho znižuje kardiovaskulárne napätie, čo prispieva k zdravšiemu a aktívnemu životnému štýlu. Do medu sa oplatí investovať, pretože prináša pre naše telo viac benefitov ako rafinovaný cukor. Vyberať si ho však treba poriadne, pretože existujú aj jeho rôzne náhrady. Med sa používa v malých množstvách, a preto nám vydrží na dlhšiu dobu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #vitamíny #zázvor #med #minerály #metabolizmus #aminokyseliny

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...