Ako nepribrať pred menopauzou?

Búrka hormónov, ktorá ženám poriadne skomplikuje život. Príchod klimaktéria sa hlási nielen návalmi horúčav, podráždenosťou či poruchami spánku, ale aj otravným priberaním na hmotnosti. Dokáže nežnejšia polovička ľudstva pokoriť neľútostné vyčíňanie hormónov?

20.10.2022 00:00
žena, kučeravé vlasy, úsmev, dôchodkyňa Foto:
Po rokoch pravidelnej menštruácie, ktorá sa spája s kŕčmi, bolesťou a zmenami nálad prichádza na scénu ďalšia nepríjemná fáza života.
debata

Hormóny vplývajú na hmotnosť

Jedno z najťažších období života. Prechod, menopauza či klimaktérium majú spoločného menovateľa – zmenu v hormonálnom systéme ženy. Po rokoch pravidelnej menštruácie, ktorá sa spája s kŕčmi, bolesťou a zmenami nálad prichádza na scénu ďalšia nepríjemná fáza života. Menopauzu charakterizujú pocity horúčavy, zmeny nálad, depresie, únava. Spomínané obdobie prichádza medzi 45 – 55 rokom života. Zmena hormónov komplikuje chudnutie a vedie k priberaniu na váhe. Keďže dámy majú so zhadzovaním kilogramov problém, na pomoc im prichádza výživová odborníčka Mary Claire Haver, ktorá vytvorila špeciálny stravovací plán. Nazvala ho Galvestonova diéta.

O čo ide v tejto diéte?

Hlavným cieľom Galvestonovej diéty je zvládať svoju hmotnosť v období tesne pred menopauzou, kedy dochádza k prirodzenému prírastku na hmotnosti. Tento stravovací režim sa zameriava nielen na úpravu hmotnosti, ale aj na reguláciu hormónov a zmierňovanie príznakov, ktoré sa spájajú s prechodom. Diéta zahŕňa protizápalové jedlá, ale aj známy prerušovaný pôst. Leitmotívom stravovania je obmedzenie spotreby rafinovaných sacharidov na úkor vyššej konzumácie potravín bohatých na živiny. „Táto diéta podporuje konzumáciu potravín s nízkym obsahom sacharidov, chudých bielkovín, zdravých tukov a vybranej skupiny produktov s nízkym obsahom škrobu," hovorí odborníčka na výživu Trista Best. Ako dodáva, Galvestonova diéta počíta aj s vyšším prísunom vitamínu D a zdravých tukov, ktoré reprezentujú najmä omega-3 mastné kyseliny.

Zápaly súvisia s priberaním

Galvestonova diéta patrí k novým, moderným stravovacím plánom. Dietológovia sa zhodujú na tom, že konzumácia protizápalových potravín je dobrým krokom v prevencii priberania pred menopauzou. Podľa dostupných informácií sa ukazuje súvislosť medzi chronickým zápalom a prírastkom na hmotnosti. Zápal sa drží v tele a vytvára celý rad chronických ochorení. Okrem iného komplikuje aj našu snahu udržať si primeranú hmotnosť. Diéta zahŕňa aj niektoré prvky prerušovanej hladovky. Pri poslednej zmieňovanej diéte ide o to, že počas dlhšieho časového obdobia (napríklad 8 – 16 hodín) nekonzumujeme žiadne jedlo. Krátkodobú hladovku náhle prerušíme konzumáciou zdravej stravy v krátkom časovom úseku, čím dochádza k rýchlejšiemu spaľovaniu kalórií.

váha, chudnutie, diéta Čítajte aj Pozor, vďaka týmto nečakaným veciam priberáte. Aj keď si myslíte, že nie!

Na čom si môžeme pochutnať?

Medzi základné protizápalové potraviny patria bielkoviny z chudého mäsa, akým je králičie, kuracie a morčacie mäso. Proteíny je potrebné dopĺňať dostatočným množstvom čerstvej, varenej a dusenej zeleniny. Do jedálnička patria aj strukoviny, celozrnné obilniny a plnotučné mliečne výrobky, pretože v tuku je najviac vitamínu D. Neodmysliteľnou súčasťou Galvestonovej diéty je konzumácia jedál s vysokým množstvom zdravých tukov. Tie tvoria predovšetkým omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú aj v mastných morských rybách ako losos, sleď či makrela. Typickým príkladom večere Galvestonovej diéty je kúsok upečeného lososa s quinoa šalátom a pečenou červenou paprikou.

Týmto jedlám sa radšej vyhnime

Chudnutie pred menopauzou komplikuje celý rad nezdravých potravín. Ide najmä o polotovary a spracované potraviny. Najväčšie riziko predstavujú jedlá s pridaným cukrom, umelými sladidlami a farbivami. Neodporúčajú sa ani jedlá s vysokým obsahom fruktózy. Ide o jednoduchý druh cukru, ktorý sa nachádza napríklad v ovocí a niektorých druhoch sirupov. Ľudské telo má s trávením fruktózy väčší problém a celkovo sa na ňu hľadí ako na látku, ktorá nie je priateľom štíhlej línie. Pred menopauzou je potrebné znížiť aj príjem spracovaného mäsa, klobás, slaniny a iných mäsových lahôdok, ktoré obsahujú vysoké množstvo dusitanov. Galvestonova diéta zakazuje aj vyprážané jedlá, stužené tuky a sladké potraviny, ktoré spôsobujú zápaly.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #hormóny #menopauza #prechod #klimaktérium #nárast hmotnosti

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...