Hormóny vplývajú na hmotnosť
Jedno z najťažších období života. Prechod, menopauza či klimaktérium majú spoločného menovateľa – zmenu v hormonálnom systéme ženy. Po rokoch pravidelnej menštruácie, ktorá sa spája s kŕčmi, bolesťou a zmenami nálad prichádza na scénu ďalšia nepríjemná fáza života. Menopauzu charakterizujú pocity horúčavy, zmeny nálad, depresie, únava. Spomínané obdobie prichádza medzi 45 – 55 rokom života. Zmena hormónov komplikuje chudnutie a vedie k priberaniu na váhe. Keďže dámy majú so zhadzovaním kilogramov problém, na pomoc im prichádza výživová odborníčka Mary Claire Haver, ktorá vytvorila špeciálny stravovací plán. Nazvala ho Galvestonova diéta.
O čo ide v tejto diéte?
Hlavným cieľom Galvestonovej diéty je zvládať svoju hmotnosť v období tesne pred menopauzou, kedy dochádza k prirodzenému prírastku na hmotnosti. Tento stravovací režim sa zameriava nielen na úpravu hmotnosti, ale aj na reguláciu hormónov a zmierňovanie príznakov, ktoré sa spájajú s prechodom. Diéta zahŕňa protizápalové jedlá, ale aj známy prerušovaný pôst. Leitmotívom stravovania je obmedzenie spotreby rafinovaných sacharidov na úkor vyššej konzumácie potravín bohatých na živiny. „Táto diéta podporuje konzumáciu potravín s nízkym obsahom sacharidov, chudých bielkovín, zdravých tukov a vybranej skupiny produktov s nízkym obsahom škrobu," hovorí odborníčka na výživu Trista Best. Ako dodáva, Galvestonova diéta počíta aj s vyšším prísunom vitamínu D a zdravých tukov, ktoré reprezentujú najmä omega-3 mastné kyseliny.
Zápaly súvisia s priberaním
Galvestonova diéta patrí k novým, moderným stravovacím plánom. Dietológovia sa zhodujú na tom, že konzumácia protizápalových potravín je dobrým krokom v prevencii priberania pred menopauzou. Podľa dostupných informácií sa ukazuje súvislosť medzi chronickým zápalom a prírastkom na hmotnosti. Zápal sa drží v tele a vytvára celý rad chronických ochorení. Okrem iného komplikuje aj našu snahu udržať si primeranú hmotnosť. Diéta zahŕňa aj niektoré prvky prerušovanej hladovky. Pri poslednej zmieňovanej diéte ide o to, že počas dlhšieho časového obdobia (napríklad 8 – 16 hodín) nekonzumujeme žiadne jedlo. Krátkodobú hladovku náhle prerušíme konzumáciou zdravej stravy v krátkom časovom úseku, čím dochádza k rýchlejšiemu spaľovaniu kalórií.

Na čom si môžeme pochutnať?
Medzi základné protizápalové potraviny patria bielkoviny z chudého mäsa, akým je králičie, kuracie a morčacie mäso. Proteíny je potrebné dopĺňať dostatočným množstvom čerstvej, varenej a dusenej zeleniny. Do jedálnička patria aj strukoviny, celozrnné obilniny a plnotučné mliečne výrobky, pretože v tuku je najviac vitamínu D. Neodmysliteľnou súčasťou Galvestonovej diéty je konzumácia jedál s vysokým množstvom zdravých tukov. Tie tvoria predovšetkým omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú aj v mastných morských rybách ako losos, sleď či makrela. Typickým príkladom večere Galvestonovej diéty je kúsok upečeného lososa s quinoa šalátom a pečenou červenou paprikou.
Týmto jedlám sa radšej vyhnime
Chudnutie pred menopauzou komplikuje celý rad nezdravých potravín. Ide najmä o polotovary a spracované potraviny. Najväčšie riziko predstavujú jedlá s pridaným cukrom, umelými sladidlami a farbivami. Neodporúčajú sa ani jedlá s vysokým obsahom fruktózy. Ide o jednoduchý druh cukru, ktorý sa nachádza napríklad v ovocí a niektorých druhoch sirupov. Ľudské telo má s trávením fruktózy väčší problém a celkovo sa na ňu hľadí ako na látku, ktorá nie je priateľom štíhlej línie. Pred menopauzou je potrebné znížiť aj príjem spracovaného mäsa, klobás, slaniny a iných mäsových lahôdok, ktoré obsahujú vysoké množstvo dusitanov. Galvestonova diéta zakazuje aj vyprážané jedlá, stužené tuky a sladké potraviny, ktoré spôsobujú zápaly.