Už ste chudli pomocou omelety? Výsledky prekvapia

Dobrota z vajec, ktorá je módnou novinkou nielen pre ženské pohlavie. Chutný zdroj bielkovín v kombinácií so zdravými ingredienciami sa dokáže šikovne popasovať s nadbytočnými kilogramami tuku. Dôležité je však aj správne načasovanie tejto lahôdky.

08.10.2022 06:00
vajcia, praženica, omeleta, vajce Foto:
Mýty o vajíčkach tvrdia, že nie sú vhodnou pomôckou pre naše zdravie.
debata

Nad jedlami z vajec netreba krútiť nosom

Jedným z dôvodov je údajné zvyšovanie cholesterolu v krvi a priberanie z tuku, ktorý sa nachádza vo vaječnom žĺtku. Opak je však pravdou. Ak sa vajíčka spoja so správnymi prísadami, dokážu zázraky pri chudnutí. Výhodou pravidelnej konzumácie omelety na raňajky je strata hmotnosti. Aspoň tak to tvrdí štúdia publikovaná v Európskom vestníku výživy. Podľa spomínaného výskumu jedenie omelety s toastom na raňajky zvyšuje obsah žalúdka a spôsobuje znížený pocit hladu a chuti do jedla. Plný žalúdok ihneď z rána je skvelou zárukou znižovania kalorického príjmu počas celého dňa. Napríklad, ak si doprajete namiesto vajíčok kukuričné lupienky, croissant či pomarančový džús, nedosiahnete rovnaký efekt ako pri konzumácii chutnej omelety.

Stále ich spochybňujú

Mýty o vajíčkach tvrdia, že nie sú vhodnou pomôckou pre naše zdravie. V tomto prípade však platí, že tento druh živočíšnej potraviny dokáže narobiť s našim telom doslova zázraky. Viaceré výskumy sa zhodli, že najmä vajíčka od sliepok z voľného výbehu majú až o tretinu nižší obsah cholesterolu a zároveň nižší obsah nasýtených tukov. Cholesterol je druh lipidov (tukov), ktoré škodia nášmu kardiovaskulárnemu systému. Usádza sa na stenách ciev, zužuje prietok krvi a časom môže spôsobiť srdcový infarkt alebo mozgovú príhodu. Nasýtené mastné tuky nie sú priateľom srdcového svalu a v kombinácií so slanými jedlami sú priamou cestou k infarktu. Vajíčka od sliepok z voľného výbehu majú veľký obsah omega-3 mastných kyselín. Ide o kategóriu takzvaných zdravých tukov, ktoré chránia srdce, cievy a mozog. Účinku vajíčok sa môžu tešiť najmä ľudia s vysokým krvným tlakom, cievnymi ťažkosťami a zvýšeným rizikom infarktu a mŕtvice.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Aj vám obezita znížila kvalitu života? Stojí za to s ňou bojovať

Chudnutiu pomáhajú aj proteíny

Vajcia sú prirodzeným zdrojom kvalitných bielkovín. V omelete sa nachádzajú nielen proteíny z vajíčok, ale aj napríklad z pridaného syru. Spomínané makroživiny sú kľúčové pri raste, regenerácií svalov a tkanív. Podľa portálu Health Ambition, ak sa omeleta kombinuje s paradajkami telo dostane ďalší bonus navyše. Paradajky majú totiž protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť ľudské telo pred voľnými radikálmi. V prípade, že je v tele veľké množstvo voľných radikálov, zvyšuje sa riziko vzniku rôznych nádorových ochorení. Paradajky sa chvália aj obsahom lykopénu. Ide o látku, ktorá posilňuje imunitný systém organizmu a bojuje proti rakovine.

Na pomoc prichádzajú vitamíny

Ľudský organizmus si bez potrebnej dávky vitamínov a minerálov nedokáže príliš poradiť so zbavovaním sa nadbytočných kilogramov. Omeleta z vajec je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B. Podľa časopisu Best Health Magazine obsahuje najmä vitamín B2 (riboflavín), vitamín B12 (kobalamín) a vitamíny A a E. Riboflavín pomáha rozkladať jedlo na energiu a vitamín B12 sa stará o tvorbu červených krviniek a lepšiu fyzickú kondíciu. Vitamín A chráni nielen zrak, kožu, ale veľký význam má aj pri chudnutí. Vitamín E chráni bunky pred poškodením a poskytuje im dostatočnú výživu pre dlhodobé udržanie kondície. Na prípravu chutnej omelety potrebujeme 2 – 3 vajíčka, zopár lyžíc vody, nastrúhaný tvrdý syr, pokrájanú šunku, mladý špenát, soľ, čierne korenie a olivový olej. Pripravenú omeletu podávame s celozrnným toastom, čerstvými rajčinami a čiernou kávou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #vitamíny #boj proti starnutiu #vajcia #kardiovaskulárny systém #omeleta

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...