Prečo nás ohrozuje tento druh telesného tuku?

Nevidíme a ani sa ho nevieme dotknúť. Takzvaný viscerálny tuk obaľuje naše telesné orgány. Nespôsobuje len zvyšovanie telesnej hmotnosti, ale aj celý rad zdravotných ťažkostí. Ako sa ukladá v tele a dokážeme sa ho zbaviť?

03.10.2022 12:00
chudnutie, kilogramy, diéta Foto:
Chudnutie sa nedarí?
debata

V tele sú dva druhy tuku

Jeden si môžeme nahmatať pod kožou, ide o podkožný tuk. Nájdeme ho najmä na bruchu, bokoch, zadku. Ženy ho majú viacej na stehnách, muži skôr na chrbte. Viscerálny alebo „vnútorný“ tuk je problém, ktorý nevidíme a predsa spôsobuje katastrofálne následky v ľudskom tele. Primárne je príčinou obezity, cukrovky, niektorých druhov rakoviny, ale často aj mozgovej príhody.

Má dve tváre, dobrú aj zlú

Chirurg Antontio Cueva z Renew Bariatrics vysvetľuje, že viscerálny tuk obklopuje najmä životne dôležité telesné orgány ako sú pečeň, pankreas a črevá. „Tento typ tuku sa tiež označuje ako skrytý tuk, pretože je uložený hlboko v brušnej dutine a nie je možné ho vidieť. Dôvodom, prečo obaľuje orgány je to, že tento typ tuku pôsobí ako vankúš a zabraňuje ich poškodeniu,“ hovorí pre portál eatthis.com. V malom množstve teda chráni naše orgány pri pádoch či úrazoch. V opačnom prípade však spôsobuje vážne zdravotné ťažkosti. „Veľké množstvo viscerálneho tuku môže spôsobiť zápal a zvýšiť krvný tlak, čo vedie k vyššiemu riziku vzniku chronických ochorení ako sú srdcové choroby, cukrovka a mŕtvica,“ varuje Dr. Cueva.

Pozor na skryté kalórie

Vnútorný tuk vzniká z dôvodu vysoké príjmu kalórií. Zjednodušene povedané, telesné orgány obaľuje pri pravidelnom prejedaní sa. V prípade, že zvýšime príjem energie v podobe stravy, organizmus si nadbytočné cukry premieňa na tuk, ktoré ukladá do brušnej dutiny na niekoľkých miestach. Viscerálny tuk sa spočiatku ukladá okolo tenkého a hrubého čreva, potom obklopí obličky, pankreas a pečeň. „Akékoľvek zvýšenie príjmu kalórií môže spôsobiť nárast viscerálneho tuku. Bežnými vinníkmi tohto stavu sú sladené nápoje a alkohol, ktoré nám dodávajú veľké množstvo kalórií a minimum nutričnej hodnoty,“ zdôrazňuje lekár John Angstadt z univerzitnej nemocnice v Staten Island. Ako ďalej vysvetľuje, vo všeobecnosti sa sústreďujeme na príjem kalórií z „tuhého“ jedla, teda raňajok, obeda či večere. Popri tom však zabúdame na ďalší prílev energie z nápojov. Najväčšie riziko predstavujú sladené vody, kolové nápoje, káva s cukrom a smotanou, ovocné džúsy vo veľkom množstve a mnoho ďalších tekutín, v ktorých dominuje okrem vody aj cukor.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Aj vám obezita znížila kvalitu života? Stojí za to s ňou bojovať

Koho sa to vlastne týka?

Viscerálny tuk nie je problém iba obéznych ľudí. Aj relatívne štíhle osoby sa môžu pasovať s týmto problémom. Každá neminutá energia sa z nášho tela nestratí mávnutím kúzelného prútika. To znamená, že sa ukladá do podkožného tkaniva a okolo telesných orgánov. Viscerálny tuk máme teda napríklad aj vtedy, keď máme nízku hmotnosť a málo podkožného tuku. V tomto prípade sa tuk nachádza vnútri brušnej dutiny a prezradí ho viac centimetrov okolo nášho pásu. Veľké množstvo vnútorného tuku však majú ľudia s Body Mass Indexom nad hodnotu 30. Je známe, že BMI vyjadruje to či sme štíhli, trpíme nadváhou, obezitou alebo morbídnou obezitou. Hodnoty do 25 sú v norme, nad 25 prezrádzajú nadváhu. Číslo 30 a viac obezitu a nad 40 morbídnu obezitu. Podľa Dr. Angstadta platí, že pri zvyšovaní BMI si môžeme byť stopercentne istí, že tuk sa začína ukladať okolo čriev a do ďalších častí brušnej dutiny.

Môžeme ho odmerať, ak ho nevidíme?

Vnútorný tuk nepredstavuje len estetický problém v podobe širšieho pásu či vyčnievajúceho brucha. Ide ruka v ruke s takzvaným kardio metabolickým rizikom. Ak sa v dôsledku nárastu vnútorného tuku zväčšuje objem nášho pása, dochádza k vyššiemu riziku vzniku cukrovky, vysokého krvného tlaku a srdcových chorôb. Spomínané chronické choroby, ktorým nevenujeme pozornosť znižujú nielen kvalitu nášho života, ale aj jeho dĺžku. To, či máme vysoké percento vnútorného tuku si môžeme odmerať aj krajčírskym metrom. Nadmerné množstvo viscerálneho tuku majú ženy s obvodom pásu okolo 89 cm a muži s obvodom pásu asi 102 cm.

Ďalší dobrý výpočet

Pokiaľ máme k matematike trochu bližšie, poslúži nám zaujímavý výpočet, ktorý ukazuje na vysoký pomer viscerálneho tuku. Meria sa pomer obvodu pása a bokov. Spomínaný pomer je skvelým ukazovateľom toho, koľko tuku sa skrýva v našej brušnej dutine. Najprv začneme výpočtom pre ženy. Vydelíme si obvod pása a bokov. Pomer vyšší ako 0,85 prezrádza, že vnútorného tuku máme nadbytok. Muži na tom tiež nie sú oveľa lepšie. Pomer pásu a bokov väčší ako 0,9 je signálom obezity a nadmerného ukladania tuku vnútri brucha.

Nejde to dolu ľahko, ale výsledok stojí za to

Zázračné riešenie na zníženie objemu tuku neexistuje. Tajomstvo sa skrýva v komplexnej zmene životného štýlu, ktorá si na veľké prekvapenie nevyžaduje dodržiavanie žiadnych extrémnych diét. Vnútorného tuku a tým aj kilogramov navyše sa nezbavíme hladovaním, ale pravidelným jedením zdravej stravy, ktorá by mala zahŕňať viac komplexných sacharidov v podobe celozrnných obilnín, viac bielkovín v podobe strukovín, orechov či mliečnych výrobkov a viac zdravých tukov v podobe rastlinných olejov a mastných morských rýb. Výrazná zmena nastáva aj po vylúčení akýchkoľvek sladených nápojov z nášho jedálneho lístka a ich nahradením pitnou vodou. Relatívne rýchle výsledky pri dosahovaní spomínaného cieľa prichádzajú už zopár týždňov na to, ako vynecháme sladkosti, zákusky či koláče zo stravovacieho plánu a nahradíme ich primeranou konzumáciou ovocia. Viscerálny tuk sa kamaráti aj so zemiakovými lupienkami, lístkovým cestom, hranolkami a rýchlym občerstvením. Ak ich vylúčime z jedálneho lístka, tešiť sa môžeme nielen na ústup vnútorného tuku, ale aj na zníženie rizika vzniku cukrovky, srdcových chorôb či mŕtvice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tuk #obezita #zdravší životný štýl #zdravé chudnutie #sladené nápoje #viscerálny tuk

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...