Nebezpečenstvo sociálnych sietí. Takto vám ničia reálny život

Sme za ne vďační, pretože nám slúžia ako fotoalbumy nášho života, na kontakt s priateľmi, ale aj na poznávanie nových obzorov. Každá minca má však dve strany a ani sociálne siete nie sú vždy tak priateľské a pro sociálne, akoby sa mohli na prvý pohľad zdať.

04.10.2022 09:00
žena, tablet, sociálne siete Foto:
Začíname sa riadiť tým, koľko dostaneme „likov“.
debata (2)

Môžete začať priberať

Pozor, nie preto, že by ste kvôli sledovaniu obrazovky mobilu zabudli na pohyb. Fígeľ je niekde úplne inde. Štúdia už z roku 2009 totiž zistila, že obrázky potravín vedú k prejedaniu. Deti konzumovali o 45 % viac sladkého, keď boli vystavené reklame na potraviny. A koľko obsahu sociálnych sietí tvoria práve jedlá, recepty a potraviny? Takže môžete nebadane zvýšiť váš apetít až do obezity.

Ovplyvňujú, ako žijeme

Začíname sa riadiť tým, koľko dostaneme „likov“. Štúdia laboratórií HP Labs pozvala 600 účastníkov, aby sa pozreli na fotografie bábätiek a vybrali, ktoré z nich je roztomilejšie. Bez ohľadu na to, ktorú fotografiu si vybrali, zámerne bol výsledok zmanipulovaný, aby sa medzi ostatnými účastníkmi stala menej populárna. Potom dostali šancu zmeniť svoj výber, pričom takmer 22% zmenilo svoj pôvodný názor. To je dosť vysoké percento ľudí, ktorí na základe názorov na sociálnej sieti menia svoje postoje…

deti, škola, učiteľka, žiaci Čítajte viac Rozvoju kritického myslenia detí pomôže aj zážitkové vzdelávanie

Pozor na to, čo sledujete

Štúdie ukazujú, že čo sa týka sociálnych sietí, to čo vidíme, má vplyv na náš mozog, emócie a správanie. Ak sa teda prihlásite do Facebook a uvidíte nezdravé jedlá, negatívne príspevky alebo znepokojujúce články, informácie ostanú v popredí vašej mysle. Váš mozog sa zameria na veci, ktoré si nedávno prečítal, a použije tieto informácie na formovanie vášho správania a myslenia k okoliu. Netreba sa potom čudovať, že budete rovnako negatívne a až paranoidne a nevraživo naladení.

Uviaznete mimo realitu

Je skvelé, že sociálne siete nám umožňujú vytvárať záujmové skupiny, kde sa stretáme s ľuďmi z rovnakého cesta. No pojem stretávame je nadnesený. Mnoho ľudí nakoniec uviazne v akejsi predstave, že sa nemusí s nikým stretávať na živo, ale stačia mu virtuálna kamarátstva a vzťahy. To nakoniec vyúsťuje do toho, že ak odložíme mobil, môžeme cítiť smútok a osamelosť zo samoty. A tak ho znovu berieme do rúk a život trávime viac virtuálne ako reálne. Tomu je potrebné sa vyhnúť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Instagram #negatívne myšlienky #vzťahy #sledovanie médií #facebookové skupiny

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...