Aj vám obezita znížila kvalitu života? Stojí za to s ňou bojovať

Ak sa o zamestnanie uchádzajú dve rovnako kvalifikované osoby, prácu dostane štíhlejší uchádzač. Dôvodov je mnoho, najčastejšie si ľudia spájajú obezitu s lenivosťou, nedostatkom pevnej vôle, ale aj nižšou inteligenciou. Aj týmito slovami vysvetľuje jeden z následkov spomínanej choroby popredná slovenská odborníčka z ambulancie diabetológie a porúch látkovej premeny s názvom SIN AZUCAR, MUDr. Barbora Zoboková. Ako hovorí v rozhovore pre Pravdu, obezita je normálnou reakciou tela na nenormálne prostredie a v súčasnosti trápi až tretinu slovenskej populácie.

30.09.2022 10:00
chudnutie, kilogramy, diéta Foto:
Chudnutie sa nedarí?
debata (1)

Ako definujeme obezitu a aká je situácia na Slovensku?

Obezita je definovaná ako nadmerná akumulácia telesného tuku v organizme a podľa indexu telesnej hmotnosti BMI (body mass index) ide o hodnotu viac ako 30kg/m2. Problém s nadváhou a obezitou sa týka minimálne tretiny Slovákov. V prieskume regionálnych úradov verejného zdravotníctva z roku 2019 trpelo nadváhou (BMI 25–29,9 kg/m2) 35% respondentov a obezitou 15% z 3744 respon­dentov.

Je pravda, že obdobie koronavírusu prispelo k zvýšeniu výskytu obezity na Slovensku?

Podľa mojich vedomostí tieto údaje ešte nie sú k dispozícii. Môžem však hovoriť za seba a pozorovanie z mojej diabetologickej ambulancie. Počas pandémie sa mnoho, najmä starších ľudí obávalo vychádzať z bezpečia domova a ich pohyb bol limitovaný, rovnako ako aj prístup k vyváženej strave. Stres a psychickú nepohodu často zajedali. Následne u veľkého percenta prišlo k nárastu ich telesnej hmotnosti.

Aké sú príčiny vzniku tohto ochorenia?

Pri vzniku obezity ide o kombináciu mnohých faktorov. Ide najmä o nerovnováhu medzi príjmom a výdajom energie, teda energia z jedla a nápojov, ktorú príjmeme a následne nespálime. Mnoho ľudí neje preto, lebo sú hladní, ale z najrôznejších iných dôvodov ako je aj nuda, či nervozita. V poslednom období sa však hromadia informácie, že ide o omnoho zložitejší problém. Úlohu tu hrajú genetika, epigenetika, prostredie, sociálne faktory a aj lieky. Je to oveľa zložitejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Po náraste telesnej hmotnosti totiž dochádza ku komplexným metabolickým a hormonálnym zmenám, ktoré smerujú k zachovaniu tejto novej situácie. Obezita je v podstate normálna reakcia tela na nenormálne prostredie.

kilá - obezita - dieťa - nadváha - rodič Čítajte aj Obezita postihuje na Slovensku čoraz viac aj deti, väčšie problémy majú chlapci

Prečo ľudia najčastejšie zlyhávajú pri riešení tohto problému?

Dôvodom je, že žijeme v tzv. obezitogénnom prostredí (všade veľa dostupnej chutnej stravy, málo pohybu), na ktoré nie sme evolučne prispôsobení. Ľudský druh sa tísícky rokov vyvíjal a prispôsoboval skôr nedostatku stravy, s nadbytkom si nevieme sami poradiť. Aj naše hormóny hrajú proti nám, telo sa jednoducho bráni schudnúť.

Aké formy pomoci môžu vyhľadať obézni pacienti?

Na Slovensku ešte stále nie je normou považovať obezitu za chorobu, ktorú by bolo treba aktívne riešiť a liečiť – a to hovorím nielen o laikoch, ale aj o nás, lekároch. Začať treba na úrovni obvodného lekára, ktorý by dal pacientovi základné informácie o zdravej strave a nutnosti pohybu. S duševnými problémami, by mal pomôcť psychológ. Diabetologické ambulancie majú v náplni svojej práce liečbu obezity. Od júla 2022 máme už aj u nás na Slovensku bezpečný a účinný liek na jej liečbu.

Ako pristupujú ľudia s touto chorobou k liečbe, vyhľadávajú ju alebo sa hanbia to riešiť?

Je to veľmi individuálne. Z mojich skúseností je percento ľudí, ktorí to vnímajú ako chorobu, ktorú chcú liečiť, veľmi malé. Zrejme osveta nie je dostatočná. Vyše 200 chorôb vzniká ako dôsledok nadmernej telesnej hmotnosti. Ľudia si neuvedomujú, že obezita zďaleka nie je len estetický problém, ktorý im znižuje kvalitu života a môže ich zabiť. Skôr ako hanba si myslím, že problémom je nízka informovanosť o tom, že ide o závážne ochorenie.

Prečo je obezita stigmatizovaná na Slovensku a čo tento negatívny jav podporuje?

Nie je to len slovenský, ale celosvetový problém. Je dokázané, že ak sa o zamestnanie uchádzajú dve rovnako kvalifikované osoby, prácu dostane štíhlejší uchádzač. Dôvodov je mnoho, najčastejšie si ľudia spájajú obezitu s lenivosťou, nedostatkom pevnej vôle, ale aj nižšou inteligenciou. Situáciu nezlepšujú ani médiá, ktoré často podporujú tento stereotyp. V prípade potreby nás môžete nájsť aj na web stránke www.vasdiabetolog.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #obezita #nadváha #zdravé stravovanie #detská obezita #nedostatok pohybu #energetický príjem a výdaj

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...