Chôdza naboso po parketách či dlažbe? Odborníci sa zhodujú, pre zdravie je najlepšie...

Chôdza naboso býva zvyčajne ospevovaná ako jeden z výrazných benefitov pre naše zdravie. Nielen v prípade pohybového ústrojenstva. Ale viete, kedy a kde ju vykonávať? A kto by sa jej mal radšej vyhnúť?

24.09.2022 11:00
nohy, chodidlá, chôdza naboso Foto:
Chodiť či nechodiť naboso? Postoje sa líšia. Sú však veci, na ktoré treba dať určite pozor.
debata

Ako uvádzajú odborníci, chôdza naboso prináša človeku naozaj veľké množstvo benefitov. Keď chodíme naboso, aktivujeme mnohé nervové zakončenia na našich nohách, čím sa uvoľňuje neurologické napätie a znižuje hladina stresu. Kontakt chodidla s nerovným povrchom podľa fyzioterapeutky Libuše Klamárovej pomáha zlepšovať krvný obeh, znižuje zápal, tlmí bolesť, ale v neposlednom rade pomáha zvýšiť silu a flexibilitu svalov a väzov chodidla. „Zlepšujú sa tak prirodzené funkcie zdravého chodidla, keďže bez primeranej sily v chodidle dochádza k zlej mechanike chôdze, čo priamo vplýva na riziko rôznych zranení,“ konkretizovala odborníčka.

Ako, kedy a či začať?

U detí a mladších ľudí je chodidlo ešte ohybné a dokáže sa jednoducho prispôsobiť. Aj preto je dobré s chôdzou naboso začať v čo najskoršom veku. So zvyšujúcim sa vekom stúpa aj riziko sprievodných negatívnych javov. Môže dôjsť až ku poškodeniu kĺbov u starších ľudí.

pedikúra, chodidlá, masáž nôh, nohy, Čítajte viac Staráte sa o svoje nohy dobre? Super tipy aj proti zhrubnutej pokožke

„Vhodné tiež nie je chodiť naboso, ak máte na nohách rany, pľuzgiere či odreniny. Môže tak vzniknúť infekcia,“ vysvetlila Klamárová. Aj z toho dôvodu by sa chôdze naboso úplne mali podľa nej vyvarovať diabetici. „Ak by sa poranila diabetická noha, ťažko by sa hojila a u tejto skupiny ľudí je tiež vysoké riziko rôznych komplikácií,“ podotkla odborníčka.

Aké povrchy sú vhodné?

Ak patríte k tým, ktorým chôdza naboso prospieva, tiež by ste mali byť opatrní pri jej vykonávaní. Odborníci odporúčajú chodiť naboso po nerovných povrchoch, akými sú piesok či tráva. Na verejných priestranstvách si však treba dávať pozor, aby sa na zemi nenachádzali ostrejšie nečistoty, ktoré by mohli nohy poraniť. Obuť sa určite treba pred chôdzou po betóne, asfalte, dlažbe či parketách. Aj doma by sme radšej mali využívať vhodnú domácu obuv než chodiť po byte neustále bosí alebo len v ponožkách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chôdza naboso

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...