Dokážeme schudnúť pomocou banánov?

Fakt alebo mýtus. Zaradenie sladkého tropického ovocia do diétneho plánu môže priniesť zaujímavé výsledky pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov tuku. Konzumácia banánov však telu pomáha aj inými spôsobmi.

21.09.2022 14:00
banán, žena diéta, chudnutie, hmotnosť Foto:
Aké banány jesť počas toho, ako sa snažíte schudnúť?
debata

Hodia sa do diéty?

Odpoveď je áno. Vyberajte si však neprezreté plody, ktoré majú primerané množstvo cukru. Stredne veľký banán má slušnú energetickú, ale aj výživovú hodnotu. Nachádza sa v ňom približne 27 gramov sacharidov, prevažne škrobov, 14 g prírodných jednoduchých cukrov a 3 g vlákniny. Posledná spomínaná látka pomáha pri trávení a vyprázdňovaní, čo je v rozpore so zaužívanou predstavou o tom, ako pôsobí banán na naše črevá. Táto porcia chutného ovocia sa pýši vyše 100 kilokalóriami. V porovnaní so šesťdesiatgramovou napolitánkou však ide napríklad len o tretinu energie. Výber medzi banánom a sladkosťou je tak v prospech tropického ovocia.

Ochránia aj žalúdok

Výskum, ktorý zverejnil Journal of Nutritional Biochemistry spomína, že banány majú blahodarný vplyv na stenu žalúdka. Označujú sa aj ako proti vredové ovocie. V žalúdku totiž pôsobia ako prirodzené antacidum, to je látka, ktorá zmierňuje tvorbu kyseliny chlorovodíkovej. Banány okrem toho dokážu údajne opravovať poškodenú sliznicu žalúdka a chránia ho aj v prípadoch, ak užívame viacej liekov, ktoré ho dráždia. Netreba zabúdať, že kvalitu žltej dobroty vedia oceniť aj ľudia s kardiovasku­lárnymi ochoreniami, keďže obsahuje vysoké množstvo minerálnej látky draslík. Na svoje si však prídu aj ľudia s tendenciou k pochmúrnym myšlienkam. V banánoch je látka tryptofán, ktorá sa v tele mení na serotonín. Ide o známy hormón dobrej nálady.

Keď sa nevieme ovládnuť

Banány pomáhajú pri chudnutí hneď na dvoch frontoch. Jednou z najväčších výziev každej diéty je schopnosť ovládať pocity hladu. V prípade, že sme zvyknutí konzumovať viacej jedla, v rámci diéty môžeme pociťovať o čosi väčšiu túžbu po jedle. Účinným pomocníkom v boji proti týmto pocitom je dostatočný príjem vlákniny. Banány podávajú pomocnú ruku aj v tomto prípade. Pri zjedení 1 – 2 kusov sa budeme cítiť okamžite plnšie, na dlhšiu dobu. Vláknina sa zároveň postará o to, že budeme mať menšiu chuť na nezdravé, sladké a mastné jedlá. Pocity sýtosti zabezpečujú aj známe látky pektín a škrob. Úspech žnú najmä v kombinácií s vlákninou a tak sa netreba čudovať, že si dokážu hravo poradiť s hladom.

banán, žena, banány Čítajte aj Dáte si banán? Mali by ste! A nie iba jeden denne, tu sú dôvody

Náhrada dezertu? Áno

Život bez sladkostí je na nevydržanie a v období diéty ide doslova na nervy. Sladkosť si občas potrebuje dopriať každý z nás. Túžba po cukre je prirodzená a čím viac sa mu vyhýbame, tým väčšiu chuť si robíme. Výsledkom je nekontrolovateľné jedenie veľkého množstva čokolád, oplátok, zákuskov a iných dobrôt. Banán sa za istých okolností takisto môže považovať za dezert. Pripomína ho sladkou chuťou a použiť ho môžeme do cesta, ale aj plnky rôznych zdravých koláčov. Ideálnou kombináciou je domácky vyrobený recept, banán v čokoláde. Čerstvý banán zalejeme tekutou horkou čokoládou. Podmienkou je, aby čokoláda mala čo najvyšší obsah kakaa a čo najmenej cukru.

Pochvaľujú si ho črevá

Spomínané tropické ovocie má aj ďalšie nevšedné účinky na organizmus. V čase diéty totiž zvykneme konzumovať viac zeleniny a strukovín, pri ktorých sa uvoľňuje v črevách viac plynov. Nadúvanie nie je príjemné pre nikoho. Plyny nás nafukujú, zväčšuje sa brucho a komplikuje nám to spoločenský život. Vláknina z banánov vďaka prebiotickým účinkom pomáha „kŕmiť“ dobré črevné baktérie, ktoré sa nám za to poďakujú správnym trávením. Banány sa reálne osvedčili vo výskume. Zaujímavá štúdia sa zaoberala konzumáciou dvoch malých banánov u žien po dobu najmenej dvoch mesiacov. Banány si mali dopriať krátko pred dvomi väčšími jedlami. Výsledky príjemne prekvapili, pretože nafukovanie sa znížilo až o 50 %.

Prirodzene reguluje vodu v organizme

Banán redukuje aj vodu v tele. Pomáha mu v tom draslík, ktorý zabezpečuje správnu manipuláciu s tekutinami v organizme. Okrem toho patrí do kategórie potravín s nízkym glykemických indexom. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index totiž môžu spôsobiť rýchle zmeny v hladinách cukru v krvi. Citlivejší na tieto zmeny sú ľudia s cukrovkou a obezitou. Keďže banány majú nízky glykemický index, bránia prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi a znižujú tak túžbu maškrtiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #chudnutie #banány #glykemický index #sladké #črevný mikrobióm #výživové hodnoty

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...