Dokáže prejedanie spôsobiť stratu pamäti?

Hoci je starnutie mozgu rovnako ako aj celého tela nezvratný proces, predsa len existuje spôsob ako tento neželaný stav na čas spomaliť. Za takzvaným kognitívnym poklesom, ktorý zahŕňa horšiu pamäť, chabú koncentráciu a pomalšie myslenie stojí jednoznačne výber potravín.

26.09.2022 09:00
čipsy, chips, chipsy Foto:
Prejedanie sa, a to nielen zemiakovými lupienkami, podľa nových výskumov ohrozuje aj našu pamäť.
debata

Ako fungujú prázdne kalórie

Spôsob stravovania ovplyvňuje stav nášho telesného, ale aj duševného zdravia. Autorka populárnych kníh o zdravej výžive Lisa Moskovitz varuje, že mozgové funkcie zhoršuje konzumácia takzvaných prázdnych kalórií. Nachádzajú sa v cukríkoch, nealkoholických nápojoch či zemiakových lupienkoch. Prázdne kalórie prinášajú telu iba zbytočnú energiu, ale neputujú do organizmu po boku žiadnej významnej živiny. Napríklad horká čokoláda prináša nielen dostatok energie, ale aj antioxidantov, vitamínov a minerálnych látok. Kalórie z tejto maškrty tak rozhodne nenesú prívlastok „prázdne“. „Hoci je starnutie nevyhnutné, určité stravovacie návyky nám môžu pomôcť v boji proti účinkom starnutia, alebo naopak, ho môžu urýchliť,“ vysvetľuje odborníčka na výživu. Vo všeobecnosti odporúča jesť najmä výživné, protizápalové potraviny s dostatočným množstvom antioxidantov pre podporu mysle aj tela.

Škodlivá kombinácia

Zemiakové lupienky. Maškrta, bez ktorej si nevieme často predstaviť sledovanie televízie. Pokiaľ si z času na čas pochrúmeme na tejto slanej zemiakovej dobrote, nepocítime to na našom zdraví. Problém nastáva vtedy, keď sa takzvané čipsy dostávajú do našich rúk takmer každý deň. Kombinácia soli a mastných osmažených zemiakov je natoľko atraktívna, že si od nej dokážeme vybudovať slušnú závislosť. Keď ste si všimli, čipsy sa zvyknú predávať aj v nadmerných baleniach. Hoci sa môže na prvý pohľad zdať, že ide o rodinné balenie, ak sa dostane do rúk jedného človeka, iným sa už nemusí ujsť.

Trik s čipsami, aby neškodili

Podľa autorky knihy Konečne sýty, konečne štíhly Lisy Youngovej výskumy ukazujú, že ak máme pred sebou väčšie vrece zemiakových lupienkoch, zjeme ich oveľa viac ako pri malom vrecku. Odporúča preto vybrať si časť čipsov na malý tanier, vychutnať si ich a zvyšku vrecúška odolať. Prejedanie sa, a to nielen zemiakovými lupienkami, podľa nových výskumov ohrozuje aj našu pamäť. Štúdia, ktorú publikovala Americká akadémia neurológie ukázala, že prejedanie môže zdvojnásobiť riziko straty pamäti. Ak teda opakovane prijímame veľké množstvo kalórií, časom sa to prejaví v spomínanom kognitívnom poklese, pomalším myslením.

prázdna chladnička Čítajte aj Ako obmedziť nočné vyjedanie chladničky a prestať priberať?

Sladké, áno či nie?

Dopriať si občas zákusok nie je na škodu, urobiť z tohto pôžitku zvyk je však už o niečom inom. Hoci sladkosti dočasne upokoja chuť na sladké, neprinášajú nášmu mozgu priveľa výhod. Samozrejme, bez cukrov náš mozog nedokáže fungovať. Otázne však zostáva, o aký druh cukrov ide. Sacharidy získané z celozrnnej múky alebo nelúpanej ryže sú skvelou voľbou, jedlá s pridaným rafinovaným cukrom spôsobujú ťažkosti. "Pridaný cukor nachádzajúci sa v pochutinách ako je pečivo, zmrzlina, cukríky, určité cereálie a tyčinky, môže zvýšiť hladinu cukru v krvi. Chronicky vysoké hladiny cukru v krvi môžu ovplyvniť funkčnosť mozgu, čo môže v priebehu času potenciálne prispieť k zmršťovaniu a atrofii mozgu,“ hovorí Lisa Moskovitz.

Sladké vody a ich vplyv na mozog

Bystrú myseľ môžu preklopiť do spomaleného módu aj niektoré druhy nápojov. Netýka sa to, samozrejme, pitnej vody, ale skôr drinkov s vysokým obsahom cukru. K takýmto druhom nápojov patria sladené sódy, džúsy a ochutené ľadové čaje. I keď sa môže zdať, že sú súčasťou pitného režimu a pomáhajú organizmu, opak môže byť pravdou. Odborníci varujú, že sladené „vody“ vedú ku kognitívnemu poklesu. Podľa štúdie, ktorú publikoval časopis Stroke účastníci výskumu, ktorí vypili hoc len jeden sladený nápoj denne mali až trikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku mŕtvice a rovnako vysoké riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #životný štýl #stravovacie návyky #prejedanie sa #kognitívne schopnosti #prázdne kalórie #nezdravé stravovanie

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...