Ako obmedziť nočné vyjedanie chladničky a prestať priberať?

Patríte k skupine ľudí, ktorí len čo sa zvečerí, dostanú signál hľadať svetlo na konci chladničky? Nočné vyjedanie zásob je častým problémom, ktoré sa dá prirovnať k závislosti. Je ťažké s ním prestať. A stojí nielen za vyššími účtami za potraviny, ale aj výrazným priberaním.

16.09.2022 06:00
prázdna chladnička Foto:
Ak si dávate sacharidové večere, tak sa netreba čudovať, že pred odchodom do postele, alebo dokonca v posteli, vás prepadne hlad.
debata

Zvýšte na večeru podiel bielkovín a vlákniny

Ak si dávate sacharidové večere, tak sa netreba čudovať, že pred odchodom do postele, alebo dokonca v posteli, vás prepadne hlad, ktorý dokáže zahasiť len návšteva chladničky. Odborníčka na výživu Penelope Clark preto radí, aby večerné jedlo malo vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Je to ideálny spôsob, ako zostať sýta a dodať telu potrebné zásoby aj na dlhú noc bez jedla a vody. Vyskúšajte zmeniť stavbu jedálneho lístka. Ak nepríde hlad, ľahšie odoláte nutkaniu prezrieť pred spaním chladničku.

Začnite viac spávať

Nedostatok spánku môže narušiť metabolizmus glukózy a ovplyvniť hormóny spojené s hladom, chuťou do jedla a reguláciou telesnej hmotnosti. Preto sa môže podľa Penelope Clark stať, že ak málo spíte, budete omnoho viac hladný. No a samozrejme, čím dlhšie budete hore, tým bude aj organizmus žiadať viac energie. Dostanete sa tak do začarovaného kruhu, z ktorého je ťažké uniknúť. Skvelé je preto odísť do postele najneskôr o desiatej večer. Významne tým znížite mieru nočných útokov na zásoby a zistíte, že ani jesť toľko nepotrebujete, ak viac spíte.

jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie, zelenina, losos, ryby, orechy Čítajte aj Potraviny s negatívnym vplyvom na mozog. Vyhnite sa im s rozumom

Nevečerajte pri televízore

Dôvod je prostý. Televízia odvádza pozornosť od jedla a telo tak omnoho neskôr postrehne signály sýtosti. Môže sa tak stať, že zjete celú svoju obvyklú porciu, ale máte pocit, že vám bolo nejako málo. Odolávate dať si niečo ďalšie, ale hlad vás neskôr v noci dobehne. Na jedlo sa plne sústreďujte a uvidíte, že dvere chladničky v noci zostanú zatvorené.

Jedlo si naplánujte

Nejedávajte intuitívne. Skúste si svoje jedlo naplánovať a rozdeliť porcie na celý deň. Budete tak presne vedieť, kedy vás čaká jedlo a nebudete žiadne chody vynechávať. Nepravidelná strava, alebo vynechávanie jedál totiž spôsobuje práve ten zlomový moment, kedy telo chce vytvárať zásoby energie, ak už opadne stres a naháňanie z celého dňa. No a to býva obvykle práve vo večerných hodinách.

Zistite, či ide o hlad

Podľa Penelope Clark je veľké percento žien, ktoré sa vrhajú na chladničku ani nie pre pocit hladu, ale pre psychické problémy. „Ľudia často jedia z nudy, kvôli stresu alebo zo zvyku.. Položte si pred jedlom nasledujúce otázky: Som hladný? Som smädný? Som unavený? Nudím sa? Som smutný? Hľadajte, prečo vykročíte k chladničke,“ hovorí Clark. V mnohých prípadoch prídete na to, že jedlom zaháňate niečo, čo vám v živote chýba. Možno stačí len nájsť zmysel života a viac radosti v ňom. Potom dvere chladničky ostanú zatvorené až do raňajok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #chudnutie #stravovanie #večera #vyjedanie #večerné prejedanie sa #spánkový deficit

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...