Skoncujte s chrápaním. Ide to aj prirodzenou cestou

Hoci sa chrápanie pripisuje viac mužom, ani ženy nemajú vždy len tichý a pokojný spánok. Chrápanie nie je len nepríjemné, ale spôsobuje aj mnoho zdravotných problémov. Pretože spánok s chrapotom nie je kvalitný a bez noci plnej oddychu trpí celé telo. Skúste sa preto nepríjemného nočného zlozvyku zbaviť čo najskôr.

03.09.2022 13:00
spánok postel, spanie Foto:
Spánok na chrbte niekedy spôsobí, že sa váš jazyk presunie do zadnej časti hrdla, čo čiastočne blokuje prúdenie vzduchu hrdlom.
debata

Spite dostatočne dlho

Mnoho ľudí, ktorí chrápu skončí v kruhu chápania a krátkeho spánku. Navyše nekvalitného. Tento kruh je nutné rozseknúť. Preto začnite spávať viac a zmierniť sa môže aj chrápanie. Uistite sa, že máte 7–9 hodín spánku, ktoré dospelí potrebujú každú noc. Nedostatok spánku totiž môže zvýšiť riziko chrápania. Spôsobuje uvoľnenie svalov hrdla, čo vás robí náchylnejší na obštrukciu dýchacích ciest.

Nepite pred spaním alkohol

Najmenej 3 hodiny pred spaním. Alkohol môže totiž rovnako ako málo spánku uvoľniť svaly hrdla a spôsobiť chrápanie. Navyše konzumácia alkoholu je spojená s kratším množstvom REM spánku. No a tento spánok je extrémne dôležitý aj preto, že počas neho dochádza k tvorbe pamäti a snívaniu. Menej chrápania a lepšia pamäť. Stačí iba nepiť.

žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok, relax, posteľ Čítajte aj Kedy je najlepší čas ísť spať, ak chcete kvalitný a zdravý spánok?

Strážte si hmotnosť

Ak máte nadváhu, zmeňte to. Chudnutie pomôže znížiť množstvo tkaniva v krku a vaše noci budú pokojnejšie. Prebytočné tkanivo dokáže spôsobovať intenzívne chrápanie. Navyše ak trpíte nadváhou, tak sa to opäť podpisuje aj na kvalitu vášho spánku. A čím horšie budete spať, tým viac budete chrápať. Taká je priama úmernosť spánku.

Snažte sa spať na boku

Je to ideálna poloha na oddych, aj absolútne základná prevencia proti chrápaniu. Spánok na chrbte niekedy spôsobí, že sa váš jazyk presunie do zadnej časti hrdla, čo čiastočne blokuje prúdenie vzduchu hrdlom. Spánok na boku uvoľní správne svaly a váš jazyk nebude zapadať hlbšie. To znamená, že sa vám upraví dýchanie a budete spať lepšie a na chrápanie zabudnete.

Začnite cvičiť

Ľudia, ktorí viac cvičia, menej chrápu. Nielen preto, že cvičenie celkovo zlepšuje spánok, ale aj pretože, že majú pevnejšie svaly brucha, bránice krku, ale aj jazyka a celej ústnej dutiny. To znamená, že nedochádza k ochabnutiu svalov a teda k tomu, že vaše telo v noci akoby celé klesne a vzduch sa do pľúc a z pľúc prediera ťažšie. Preto ak sa dáte na cvičenie, vaša polovička s vami bude spávať omnoho radšej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #hmotnosť #dobrý spánok #chrápanie #zdravý spánok #kvalitný spánok

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....