Dychové cvičenia, ktoré eliminujú stres do 10 minút

Stresu je možné zbaviť sa rýchlo, lacno a veľmi účinne. Poslúži nám to najprirodzenejšie, vlastné dýchanie. Dych totiž telo nielen udržiava pri živote, ale ak je správne zvolený, tak dokáže aj očisťovať, zbavovať stresu aj negatívnych emócií. Dnes vám predstavíme spoľahlivé recepty.

01.09.2022 13:00
joga, dýchanie Foto:
Počas hlbokého dýchania si vizualizujte príjemné prostredie.
debata

Miesto na dobré dýchanie

Skôr ako začnete bojovať dychom proti stresu, vyberte si vhodné miesto, kde budete mať samotu a pokoj. Môže to byť vo vašej posteli, na podlahe obývacej izby alebo v pohodlnom kresle. Ale ak je to krízová situácia, pokojne aj na toalete v práci. Jednoducho potrebujete miesto, kde budete môcť byť len sami so sebou a svojim dychom.

Zamerajte sa na svoje vnútro

Pokojne si sadnite alebo ľahnite a zatvorte oči. Potom zabudnite na všetko okolo a začnite pomaly zhlboka dýchať. Počas hlbokého dýchania si vizualizujte príjemné prostredie. Niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnite. Predstavte si, že vzduch je naplnený pocitom pokoja. Skúste to cítiť v celom tele. Kým vydychujete, predstavte si, že vzduch odchádza spolu s vaším stresom a napätím. Pri nádychu si v duchu povedzte: „Dýcham v pokoji.“ Ak začnete vydychovať, v mysli opakujte: „Vydychujem stres a napätie.“ Pokračujte 10 minút. Pomôže vám to znížiť tep, tlak aj stres.

spánok, nespavosť, hodiny, budík, noc, posteľ, stres, vstávanie Čítajte aj Účinné nástroje, ako sa zbaviť stresu prakticky okamžite

Koncentrovaný dych

Ide o techniku, ktorá dokáže nielen zmierniť stres, ale takpovediac vytlačiť stresové hormóny z vášho tela. Ide o dychové cvičenia, ktoré nie je celkom len o dychu. Začnite robiť hlboké nádychy, ale nebudete sa sústreďovať len na dych, ale budete si v mysli predstaviť vaše telo. Teda každý nádych smeruje do niektorej časti vášho tela. Začnite napríklad ľavou nohou. „Dýchajte“ do nej až kým nie je uvoľnená. Potom pokračujte druhou nohou, bruchom, hrudníkom, rukami aj hlavou. Stres tak z tela odplavíte relatívne rýchlo. Stačí 10 minút takejto koncentrácie.

Rovnaký dych

Pri tomto type uvoľňujúceho cvičenia potrebujete nielen dýchať ale aj počítať. Rovnaký čas máte na nádych a výdych. Jednoducho počítate dĺžku nádychu aj výdychu a musia byť v zhode. Pohodlne sa posaďte na podlahu alebo na stoličku. Nadýchnite sa nosom. Ako to robíte, počítajte do päť a rovnaký čas vydychujte. Opakujte niekoľkokrát. Akonáhle sa budete cítiť pohodlne s nádychmi, ktoré trvajú päť sekúnd, zvýšte dĺžku nádychu a výdychu. Pokojne aj na 10 sekúnd. Ak budete takto dýchať desať minút, môžete sa až tak zbaviť stresu, že rovno zaspíte.

Leví dych

Zlosť a stres je niekedy dobré dostať zo seba aj aktívne, napríklad výbušnosťou, alebo aspoň zvukom. Na to je presne uspôsobený dych leva. Pri tomto cvičení si predstavte, že ste lev. Vydýchnite všetok vzduch otvorenými ústami. Pohodlne sa posaďte na podlahu alebo na stoličku. Pomaly a naplno sa nadýchnite nosom. Keď sa už nemôžete nadýchnuť viac, otvorte ústa tak široko, ako môžete. Vydýchnite so zarevaním ako lev. Opakujte niekoľkokrát. Ideálne tam, kde vás nikto nepočuje. Uvidíte tú úľavu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #uvoľnenie #úzkosť #stres #dych #relax #upokojenie #dychové cvičenia #technika dýchania

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....