Pijete príliš veľa vody? Telu tým môžete škodiť!

Aj veľa dobrých vecí vie spôsobiť veľké problémy. Dobrým príkladom je voda, bez ktorej telo do pár dní vypovie funkciu, no ak sa príliš „prelievate“ môže to skončiť neslávne. Ako teda ľudské telo hlási, ak je na neho vody a pitného režimu až príliš veľa?

02.09.2022 11:25
beh, šport, pohyb, pitný režim, pitie, zdravý... Foto:
Nie vždy je nutné športovať s veľkou fľašou vody.
debata

Telo môžete vodou otráviť

Nie je to vo veľkej miere, ale vyskytlo sa niekoľko zdokumentovaných prípadov, kedy telo prijalo toľko vody až to skončilo smrťou. Išlo hlavne o súťaže v pití vody. Ako je to možné? Nadmerný príjem vody narušuje normálnu rovnováhu elektrolytov, čo môže viesť v ľahšom prípade k svalovým kŕčom, ale aj smrteľnému opuchu mozgu.

Klesne hladina sodíka

Rovnako za tým môže byť vysoký príjem vody. Bunky v ľudskom tele začínajú doslova pučať a praskať. To spôsobí opuchy vnútorných orgánov a závažné zdravotné problémy. Od miernejších ako sú kŕče, bolesti žalúdka, hlavy, až po kómu. Preto pozor na nárazové pitie vody.

Sledujte moč

Je prvým testom toho, koľko vody pijete. Signalizuje, či pijete viac ako je potrebné ešte pred tým, ako nastúpia horšie príznaky. V skutočnosti je bezfarebný moč jasným znakom toho, že pijete príliš veľa vody, ako povedala lekárka Jennifer Caudle. Ideálna farba je priehľadná žltá. Ak chcete číry moč, svojmu telu nerobíte dobre.

beh, šport, pohyb, pitný režim, pitie, zdravý životný štýl Čítajte aj Čo sa stane s telom, ak začnete piť viac vody

Priberáte, ako z vody

Liter vody váži kilogram. Preto ak príliš veľa pijete, príliš veľa aj vážite. Pozor na to, ak si všímate opuch rúk, pier a chodidiel a zaznamenáte aj náhly prírastok hmotnosti. Je to kvôli prebytku vody v krvnom obehu. Skutočne stačia dva litre vody denne. A nič netreba preháňať.

Chodíte na toaletu v noci

Ak sa počas noci prebúdzate viackrát na močenie a nemáte iný problém, ktorý spôsobuje časté močenie, je to ďalší znak toho, že môžete byť nadmerne hydratovaný. Pozor, v tomto prípade sa snaží telo počas noci vodu vylúčiť, ale tým si škodíte dvakrát. Po prvé má vaše telo problém s nadbytkom vody a súčasne si narúšate spánok. Čo je pre telo a zdravie rovnako nebezpečné.

Oslabené svaly

Keďže pitie príliš veľkého množstva vody vedie k poklesu hladiny elektrolytov, môže to spôsobiť príznaky ako svalové kŕče. A to hlavne počas športovej aktivity. Mnoho športovcov preto pije vody ešte viac v domnení, že je to výsledok dehydratácie. A pritom ide o presne opačný efekt. Pozor na tieto príznaky. Nie vždy je nutné športovať s veľkou fľašou vody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #močenie #pitie tekutín #hydratácia #sodík #elektrolyty

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...