Strečing každý deň aspoň pár minút! Ak máte po 40-ke, je nutné sa premôcť a strečovať

Možno sa vám zdá byť strečing nudný a nepotrebný a počas tréningu naňho radšej zabudnete.

31.08.2022 12:00
strečing, ženy, staršie ženy, cvičenie, pohyb,... Foto:
Pravidelný strečing dokáže zlepšiť aj krvný obeh v tele.
debata

To, samozrejme, nie je dobrá voľba. Ale k strečingu by ste sa mali „prinútiť“ aj keď netrénuje, dokonca svaly by ste si mali naťahovať pomocou týchto cvičení každý deň. Následne sa môžete tešiť na benefity tohto nenáročného rituálu. Tu sú:

strečing, tréning, žena, cvičenie Čítajte viac VIDEO: Bez strečingu svaly nerastú! Prečo? Vysvetľuje Zora Czoborová

1. Čím je človek starší, tým viac klesá prirodzená pohyblivosť tela. Svalovej hmoty ubúda, čo spôsobuje, že svaly aj kĺby sú časom tuhšie a menej pružné. Ak však pravidelne, najlepšie denne, robíte zopár jednoduchých strečingových cvikov, svaly ostávajú pružnejšie, môžu sa lepšie sťahovať a uľahčovať tak mobilitu v bežnom živote.

2. Ďalšou výhodou každodenného strečingu je, že toto cvičenie zlepšuje rovnováhu tela. Svaly sa dajú lepšie koordinovať, jednoduchšie sa udrží rovnováha a výrazne sa znížia prípadné zranenia v dôsledku problémov s rovnováhou v starobe.

3. Pravidelný strečing tiež zlepšuje krvný obeh v tele, čo je prospešné najmä s pribúdajúcim vekom. Napríklad štúdia z roku 2020 v časopise Journal of Physiology zistila, že ľudia, ktorí cvičili strečing nôh päťkrát týždenne počas 12 týždňov, mali lepší prietok krvi a menšiu stuhnutosť svalov ako ľudia, ktorí sa nenaťahovali. Naťahovanie dolnej časti tela vyvíja tlak na tepny v nohách, čo ich núti rozširovať sa, aby umožnili lepší prietok krvi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tréning #strečing

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...