Super tipy, ako si zlepšiť pamäť aj vo vyššom veku

Pamäť je niečo, čo berieme ako samozrejmosť, kým prídeme na to, že nám čoraz častejšie chýbajú spomienky a s nimi aj kus života. Naučiť sa nové veci je zrazu stále ťažšie, no našťastie tento proces nemusí byť nezvratný. Pamäť si môžete opäť aktivovať.

15.09.2022 06:00
dôchodkyňa, žena Foto:
Pokúste sa študovať bez rušivých vplyvov, ako je televízia, hudba a iné rozptýlenia.
debata

Trénujte pozornosť

Sústredenie môže pomôcť zlepšiť pamäť. Pozornosť je totiž jednou z hlavných zložiek pamäte. Aby sa informácie presunuli z vašej krátkodobej pamäte do dlhodobej, musíte sa týmto informáciám aktívne venovať. Preto si trénujte pozornosť. Vydržte byť čo najdlhšie sústredený na jednu vec. Pokúste sa študovať bez rušivých vplyvov, ako je televízia, hudba a iné rozptýlenia. Úplne zabudnite na multitasking a do pár týždňov sa vám pamäť zlepší.

Používajte mnemotechnické pomôcky

Mnemotechnické pomôcky sú technikou, ktorú často používajú aj študenti na pomoc pri zapamätaní si neznámej látky. Ide o jednoduchý spôsob, ako si zapamätať nové informácie. Môžete napríklad priradiť výraz, ktorý si potrebujete zapamätať, s bežnou položkou, ktorú dobre poznáte. Najlepšie mnemotechnické pomôcky sú tie, ktoré využívajú pozitívne obrazy, humor alebo inovatívne prvky.

jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie, zelenina, losos, ryby, orechy Čítajte aj Potraviny s negatívnym vplyvom na mozog. Vyhnite sa im s rozumom

Zmeňte stravovanie

Mozog a pamäť sú extrémne závislé aj na tom čo konzumujete. Nasýtené a trans-tuky, ktoré získate z červeného mäsa a masla – sú spojené s horšou pamäťou. Tak ako sa cholesterol môže hromadiť vo vašich srdcových tepnách, môže sa hromadiť aj vo vašom mozgu. Hromadenie cholesterolu v mozgových krvných cievach môže poškodiť mozgové tkanivo. Mozgové bunky sú potom zbavené krvi bohatej na kyslík, ktorú potrebujú na normálne fungovanie, čo môže ohroziť myslenie a pamäť. Pamäť preto podporí napríklad stredomorská strava, ktorá pozostáva väčšinou zo zeleniny a ovocia, olivového oleja, morských plodov a orechov – bohatých na zdravé nenasýtené tuky.

Doprajte si kvalitný spánok

Zásadná výskumná štúdia zistila, že ľudia, ktorí spali 8 hodín po tom, ako spoznali nových ľudí, si ľahšie zapamätali ich nové tváre a mená, než tí, ktorí nedostali príležitosť spať. Zdá sa, že spánok „resetuje“ náš mozog a je rozhodujúci pre pamäť a učenie. Ak trpíte nedostatkom spánku, neuróny mozgu sú zasypané toľkými elektrickými aktivitami, že nové spomienky nie je možné uložiť. Avšak dobrou správou je, že pomáha aj zdriemnutie na 45 – 60 minút bezprostredne po naučení sa niečoho nového. Toto môže zlepšiť výkon vašej pamäte o 500 %.

Hýbte sa

Cvičenie zlepšuje prietok krvi do mozgu. No a mozog aj pamäť sú závislé na okysličení. Vedci z Národného inštitútu pre starnutie zistili, že aeróbne cvičenie, ako je beh, sú spojené so zlepšenou pamäťou. Spúšťa vysoké hladiny proteínu nazývaného katepsín B, ktorý cestuje do mozgu, aby naštartoval rast neurónov a nové spojenia v hipokampe. Teda v oblasti mozgu, ktorá je považovaná za kritickú pre pamäť. Testy boli vykonané na myšiach, opiciach a univerzitných študentoch. Výsledky sú jasné najväčší nárast katepsínu B po fyzickej aktivite. Avšak pozor, nie je jedno kedy cvičíte. Cvičenie asi štyri hodiny po učení je efektívnejšie na zlepšenie pamäte, ako cvičenie bezprostredne po intelektuálnej aktivite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #pamäť #stravovanie #sústredenie #kvalitný spánok #mnemotechnické pomôcky

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...