Funguje bezlepková diéta u všetkých ľudí?

Údajne pomáha pri chudnutí a zbavuje nás akné. Viaceré svetové celebrity nedajú na tento druh stravovania dopustiť. Odborníci však upozorňujú, že spomínaná diéta nie je zárukou štíhlej línie a nepatrí do rúk zdravých ľudí.

12.08.2022 14:00
múka, varecha, varenie, lepok, celiakia Foto:
Bezlepková diéta pomáha u ľudí, ktorých trápi celiakia.
debata

Prirodzená látka, ktorá niektorým škodí

Lepok je bielkovina. Patrí ku kľúčovým látkam viacerých obilnín, najmä pšenice, raže, jačmeňa, niektorých druhov ovsa. Pre tento druh proteínu je typické, že má pružné, lepkavé vlastnosti. Vďaka tomu je chlieb mäkký, ľahký a nadýchanejší. Spomínaná bielkovina je dôležitá pri pečení chleba i iných druhov pečiva. Nachádza sa nielen v pečive, ale aj v rôznych raňajkových cereáliách, sušienkach, ale i v pive. Ľudia, ktorí majú celiakiu nemôžu konzumovať potraviny s obsahom lepku. Bezlepková diéta si v posledných rokoch získala na popularite najmä medzi celebritami, ktoré presviedčajú, že sa vďaka nej chudne a lieči akné.

Nepatrí medzi tradičné diéty na chudnutie

Vo všeobecnosti platí, že bezlepkovú diétu nemajú používať zdraví ľudia. Neexistujú totiž presvedčivé výskumy, ktoré by potvrdzovali tvrdenia o jej schopnosti redukovať hmotnosť i kožné problémy. Bezlepková diéta je komplikovaná, pretože spomínaná bielkovina sa nachádza aj v jedlách, o ktorých by sme to nepovedali ako napríklad niektoré polievky či zmrzlina. „Bezlepková diéta je z lekárskeho hľadiska nevyhnutným spôsobom stravovania pre ľudí s celiakiou a citlivosťou na lepok. Väčšina odborníkov sa zhoduje v tom, že táto diéta by sa mala používať len vtedy, keď to odporučí lekár. Obmedzenie konzumácie niektorých druhov potravín zvyšuje riziko nerovnováhy živín,“ vysvetľuje pre portál verywellfit.com odborníčka Willow Jarosh.

žena, činky, cvičenie Čítajte aj Výber jedla pri chudnutí má presné pravidlá

Komu prospieva?

Bezlepková diéta pomáha u ľudí, ktorých trápi celiakia. Ide o autoimunitnú poruchu, pri ktorej príjem lepku spôsobuje viaceré problémy. Jedným z nich je to, že imunitný systém napáda výstelku tenkého čreva. V prípade, že tieto ťažkosti neliečime, vznikajú vážne tráviace ťažkosti, podvýživa, osteoporóza, v zriedkavých prípadoch vraj aj rakovina. Medzi najčastejšie príznaky celiakie patrí hnačka alebo zápcha, únava, bolesť žalúdka, nadúvanie.

Pomáha pri neplodnosti?

Objavujú sa prípady, kedy sa výrobky bez lepku stávajú súčasťou rôznych diétnych plánov. Diétu vyskúšali aj slávne osobnosti, napríklad Gwyneth Paltrow a Kourtney Kardashian. Niektoré štúdie hovoria o tom, že stravovanie bez lepku môže pomáhať ženám, ktoré trápi neplodnosť. Podľa jedného výskumu ženy, ktoré nemôžu otehotnieť majú väčšiu pravdepodobnosť, že u nich objavia celiakiu. Tento druh stravovania znižuje zápaly v tele, pomáha vraj kĺbom a zlepšuje trávenie. Odborníci upozorňujú, že vplyv bezlepkovej diéty na redukciu hmotnosti nie je preukázaný. Ľudia s celiakiou, ktorí vynechali z jedálneho lístka lepok priberajú na váhe, keďže dochádza k uzdravovaniu tenkého čreva a lepšiemu vstrebávaniu živín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #celiakia #lepok #bezlepková diéta #bezlepkové jedlá #alergia na lepok

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...