Pri okne či pri uličke? V lietadle voľte miesta ďalej od okna, tu sú zdravotné dôvody

Ak chcete urobiť niečo dobré pre svoje zdravie, počas cestovania lietadlom voľte miesto čo najďalej od okna.

03.08.2022 14:00
lietadlo, let, lietanie, doprava, pasažierka,... Foto:
Kde radšej v lietadle sedíte?
debata (2)

Prirodzená ochrana pred škodlivými UV lúčmi poskytovaná atmosférou klesá s rastúcou nadmorskou výškou. Kým okná lietadla absorbujú takmer všetky UVB zložky slnečného žiarenia, takzvané UVA lúče prenikajú cez okná do lietadla. Tie spôsobujú starnutie pokožky a spôsobujú aj spálenie od slnka. UVA lúče prenikajú aj do hlbších vrstiev kože a môžu tak spôsobiť jej nenapraviteľné poškodenie, ako je známe, dokonca až rakovinu.

horúčava - voda - žena - hadica Čítajte viac Zakryte si hlavu aj oči, natrite sa vysokým SPF! Deti do roka chráňte pred slnkom úplne!

Štúdia Americkej lekárskej asociácie pod vedením Martiny Sanlorenzovej z Kalifornskej univerzity, na ktorú odkazuje stránka Focus.de uvádza, aké nebezpečné je ultrafialové žiarenie pre pilotov – podľa štúdie sa výrazne zvyšuje riziko rakoviny kože u pilotov a posádky lietadla. Malígny melanóm sa u nich objavuje dvakrát častejšie ako u bežnej populácie.

Vedci tiež zistili, že v bežnej cestovnej nadmorskej výške okolo 10 000 metrov dopadá na kožu posádky kokpitu do hodiny rovnaké množstvo škodlivých UV lúčov ako pri 20-minútovom pobyte v soláriu.

Ak sa chcete chrániť pred nebezpečnými lúčmi počas cesty lietadlom a sledovania výhľadu z okienka, máte dve možnosti: jednou je rezervovať si miesto v uličke či v strede lietadla, ďalej od okien. Druhý je jednoduchý, ale účinný – ak radi sedíte pri okne, je najlepšie sa vopred natrieť opaľovacím krémom, aby ste sa ochránili pred škodlivými lúčmi prenikajúcimi cez okienko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #lietadlo

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...