Výber jedla pri chudnutí má presné pravidlá

Hoci sa môže zdať, že pri zhadzovaní hmotnosti pomôžu rady kolegov či známych, opak je pravdou. Zmena stravovacieho plánu zacielená na redukciu telesnej hmotnosti má svoje špecifiká, ktorých vysvetľovanie patrí do rúk skutočných odborníkov. Ako si vybrať potraviny na chudnutie a prečo nepodľahnúť pochybným radám, vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu Mgr. Juraj Freyer zo spoločnosti BodyClinic.

30.07.2022 07:00
žena, činky, cvičenie Foto:
Pri redukcii hmotnosti je dôležité správne kombinovanie zdravých potravín a jemný deficit.
debata

Aký dôležitý je výber potravín pri redukcii hmotnosti?

Správny výber potravín je kľúčovým faktorom nielen pri chudnutí, ale aj pre celoživotné udržanie si optimálnej hmotnosti a zdravia a to nielen toho fyzického. V dnešnej dobe je internet plný informácií, zameraných na módne trendy chudnutia. Všetky sú v postate zamerané na vynechávanie niektorého z nutrientov, skupín potravín, alebo na vytvorenie extrémneho kalorického deficitu.

Prečo je to nebezpečné?

Všetky tieto smery a diéty sú dlhodobo neudržateľné a pri návrate k pôvodnému stravovaniu nastáva jojo efekt. Každým ďalším pokusom dochádza k poškodzovaniu metabolizmu a niekedy časom až nenávratne. Naše telá boli stvorené ako všežravé a preto potrebujeme do seba dostať všetky nutrienty a to sú bielkoviny, sacharidy, tuky, a samozrejme, vlákninu. Potrebujeme ich prijať hlavne v kvalitných formách potravín, ktoré nie sú priemyselne spracované. Konzumácia vyváženej racionálnej stravy s trochou pohybu je elixírom večnej mladosti, štíhlej línie a zdravia.

obezita, nadváha, chudnutie, diéta, sladkosti Čítajte aj Cigaretová, ale aj „diéta“ Šípkovej Ruženky. Ako ohrozujú ľudí?

Ktoré jedlá či takzvané maškrty sú najväčším nepriateľom štíhlej línie a prečo?

Ako som spomínal, nielen pri chudnutí, ale aj celkovo pri zdravom životnom štýle sa snažíme konzumovať čo najmenej priemyselne spracovaných potravín. Najväčším nepriateľom štíhlej línie sú napríklad fritované jedlá z rýchleho občerstvenia, sladené nápoje a samozrejme sladkosti. Nejde v nich iba o vysoký podiel jednoduchých cukrov a bielej múky, ale spravidla sú s nimi v sladkostiach viazané aj priemyselne stužené tuky. Inak aj celá slovenská kuchyňa je pretkaná kombináciami jednoduchých sacharidov a nekvalitných tukov. Tieto kombinácie majú za následok rozvoj civilizačných ochorení a obezity.

Dokáže uškodiť chudnutiu aj drobná maškrta, ktorú si doprajeme z času na čas?

Samozrejme pri zdravom stravovaní nám príležitostná konzumácia maškrty, alebo iného nezdravého jedla nespôsobí vážny problém.

Ktoré potraviny sú teda ideálne pri chudnutí, a to najmä z dlhodobého hľadiska?

Z dlhodobého hľadiska sa treba sústrediť na najkvalitnejšie zdroje nespracovaných potravín. V strave je dôležité zabezpečiť dostatok bielkovín (suché mäso, nízkotučné mliečne výrobky, ryby, strukoviny, vajcia, tofu a iné), komplexných sacharidov (celozrnný chlieb, zemiaky, ryža, batáty, quinoa, celozrnné cestoviny a iné.) a kvalitných tukov (olivový olej, orechy, semienka, avokádo, olivy, tuk z rýb). Zdrojom vlákniny je pestrá zelenina. Vlákninu nevyhnutne potrebujeme pre náš črevný mikrobióm a pre správne fungovanie tráviaceho traktu. Všetky tieto potraviny treba správne kombinovať v rámci princípov vyváženého stravovania.

Aký význam majú makroživiny, ich pomer v jedálničku a či je vhodné pri diétach a chudnutí niektoré z nich redukovať?

Ako som spomínal naše telá potrebujú všetky makroživiny v kvalitných formách a preto žiadnu z nich v redukcii hmotnosti nevyraďujeme. Pri vyraďovaní nutrientov vzniká po návrate k predošlému spôsobu stravovania jojo efekt. Pri redukcii hmotnosti je dôležité správne kombinovanie zdravých potravín a jemný deficit, ktorý nám zabezpečí, aby sme primeraným a zdravým tempom dorazili do vytúženého cieľa. Čo sa týka pomeru makronutrientov a výpočtu kalórií, ktoré potrebujeme na chudnutie to už je komplikovanejšie, keďže tu nám do hry vstupuje veľa faktorov. Každý sme iný, máme rôzne aktivity, niektorí z nás stresujú, iní sú pokojní. Máme rôznu telesnú stavbu, často aj diagnózy, ktoré chudnutie ovplyvňujú. Na správny výpočet makroživín u nás na klinike potrebujeme vypísaný niekoľko stranový dotazník, analýzu predošlého stravovania a ideálne aj meranie bioimpendančným strojom.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #sacharidy #zdravé stravovanie #zdravý životný štýl #bielkoviny #kalorický príjem

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...