Cigaretová, ale aj „diéta“ Šípkovej Ruženky. Ako ohrozujú ľudí?

Pokusy o chudnutie, ktoré si ani len nezaslúžia nazývať sa diétou. Staromódne plány na chudnutie sa z času na čas objavujú aj v súčasnosti a ohrozujú ľudí s nadváhou či obezitou. Ktorým spôsobom chudnutia sa treba vyhnúť veľkým oblúkom?

21.07.2022 10:00
obezita, nadváha, chudnutie, diéta, sladkosti Foto:
Slovo diéta nie je novým pojmom a nachádza si svoje miesto naprieč celou históriou.
debata

Prijať čo najmenej energie za akúkoľvek cenu

Aj toto bolo heslo chudnutia v minulosti. Slovo diéta nie je novým pojmom a nachádza si svoje miesto naprieč celou históriou. Veľkej obľube sa rôzne druhy chudnutia tešili najmä začiatkom minulého storočia, a žiaľ, svoje miesto si nachádzajú aj teraz u ľudí, ktorí sa túžia zbaviť podkožného tuku bez ohľadu na to, aký vplyv môžu mať na ich zdravie. Do dejín sa tieto nebezpečné pokusy chudnutia zapísali veľkými písmenami, ale len v negatívnom slova zmysle. Odborníci varujú, že v túžbe zhodiť kilogramy po nich nemáme siahať ani v súčasnosti.

Šokujúca a neodporúča sa

Cigaretová diéta bola populárna v dvadsiatych rokoch minulého storočia spolu s úspechom tabaku. Ľudia si všimli, že pri častom používaní tabaku im rázne klesala chuť do jedla. Navyše, nikotín v cigaretách či žuvacom tabaku povzbudzoval k vyšším výkonom. Fitness expertka Nataly Komova upozorňuje, že jedinou „výhodou“ tohto extrému je vplyv na chuťové bunky. „Hoci vám môže pomôcť znížiť príjem jedla a kalórií, cigaretová diéta môže zároveň zvýšiť riziko vážnych zdravotných stavov, ako je napríklad rakovina,“ hovorí trénerka. Netreba zabúdať, že telo sa môže za tento spôsob chudnutia odvďačiť aj podvýživou a nezdravým vzhľadom, ktorý sa odrazí v horšej kvalite pokožky aj zubov.

Len spať, keď sme hladní

O štyridsať rokov neskôr sa tešila obľube iná diéta. Rovnako čerpala z myšlienky minimálneho príjmu kalórií. Jej fanúšikovia v šesťdesiatych rokoch zistili, že čím menej budú jesť, tým rýchlejšie schudnú. Nedostatok jedla však spôsobil aj únavu a neschopnosť vykonávať čo i len bežné fyzické aktivity. Tento druh stravovacieho plánu bol teda založený na minimálnom príjme jedla. Diéta Šípkovej Ruženky podľa spomínanej fitness expertky bola nezdravým spôsobom stravovania, ktorá povzbudzovala ľudí k tomu, aby viac spali. Spánok si mali podľa nej dopriať vždy, keď pociťovali hlad. Výsledky diéty priniesli nedostatok základných živín a spôsobili, že ľudia sa prestali hýbať a zleniveli.

zdravá strava, ovocie, zelenina, bielkoviny Čítajte aj Ako by mal vyzerať letný jedálniček? Nezabudnite na ovocie, orechy a pozor na...

Poznáte aj kapustovú?

Trendové boli aj diéty, ktoré sa zameriavali na konzumáciu len určitého druhu potravín počas dlhšej doby. Odborníčka na zdravie Sara Chatfield z Health Canal upozorňuje, že na chudnutie za pomoci napríklad kapustovej polievky by sme sa nemali nechať zlákať. „Zvýšený príjem kapusty je zdravý z dôvodu obsahu vlákniny a antioxidantov. Diéta je však nízkokalorická. To znamená, že vedie k strate hmotnosti, pričom väčšinu tvorí voda,“ hovorí špecialistka. Spomínaný stravovací plán počíta s tým, že denne zjeme až tri porcie kapustovej polievky. Neráta však s konzumáciou iných druhov jedla, čo vedie síce k strate hmotnosti, ale aj podvýžive. Po skončení diéty hrozí známy jo-jo efekt, návrat k pôvodnej váhe.

Nad nízkotučnou visia otázniky

Najviac „vody namútila“ stále populárna nízkotučná diéta. Odborníci si želajú, aby zapadla prachom. Popularitu si získala v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Leitmotívom tohto stravovacieho plánu bol znížený príjem živočíšneho tuku. Do módy sa tak dostali mliečne výrobky, jogurty, sušienky a ďalšie potraviny so zníženým obsahom tuku. Problém bol v tom, že menej tuku nemal veľký význam pri chudnutí. Potraviny po „odobratí“ tuku často strácali chuť, a preto do nich pridávali viac cukru. Sara Chatfield varuje, že nízkotučné potraviny nie sú synonymom zdravých jedál. „Nízkotučné diéty nepreukázali významné výhody pre chudnutie alebo prevenciu chorôb,“ vysvetľuje pre portál eatthis.com. Naopak, veľké výhody pri chudnutí prináša konzumácia orechov, semien rastlín a rastlinných olejov, ktoré obsahujú takzvané zdravé tuky.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #stravovacie návyky #zdravý životný štýl #zdravé chudnutie #nízkotučná diéta

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...