5 dôvodov, pre ktoré vám žltnú zuby. Môžete ich mať opäť biele

Každý túži po bielom a žiarivom úsmeve, ale často sa stáva, že nám úsmev zamrzne, keď vidíme, ako sa biela sklovina stále viac farbí do žlta. Často nepomáhajú ani bieliace pasty, no riešením je zbaviť sa zlozvykov, ktoré tento problém spôsobujú. Dobrou správou je, že tento proces je možné zvrátiť a opäť získať zuby ako perličky.

16.07.2022 17:00
žena, kučeravé vlasy, úsmev, dôchodkyňa Foto:
Čistiť zuby často? Áno, ale správne.
debata (1)

Nadmerné používanie zubnej vody

Vnímame ju ako nástroj sviežeho dychu a kvalitného vyčistenia, no podľa dentistu Harolda Katza všetkého veľa škodí. Ústna voda obsahuje kombináciu minerálov, enzýmov a kyslíkových zlúčenín, ktoré udržujú rovnováhu pH v ústach neutrálnu. No môže paradoxne spôsobovať opotrebovanie skloviny. Takže so zubnou vodou to príliš nepreháňajte. Namiesto ústnej vody si zuby radšej vyčistite.

Príliš veľa kyslého ovocia a zeleniny

Sklovinu môžu zafarbiť citrusové plody a šťavy, paradajky, ananás, ocot, sýtené nápoje, športové nápoje a niektoré šalátové dresingy na báze octu. Ak sa im nemôžete vyhnúť, spláchnite jedlo čistou vodou. Podľa Katza je vhodné vypiť dostatok vody aj po extrémne farbiacich jedlách a nápojoch ako sú napríklad čučoriedky, čaj a červené víno. Zuby vám síce nezafarbia, ale postupom času znížia atraktívny biely lesk skloviny.

zdravá strava, zdravé srdce Čítajte aj Dokážeme si predĺžiť život už za mlada?

Skoncujte s fajčením

Ak by ste si denne dali jednu cigaretu, vaše zuby to zvládnu. No tuhí fajčiari svoje zuby prakticky neustále údia a tak následne vyzerá aj ich sklovina. Preto je lepšie neškodiť svojmu zdraviu a krajšie budú aj vaše zuby.

Používajte zubnú niť aj medzizubné kefky

Jednoducho všetky dostupné metódy, aby ste svoje zuby precízne zbavili povlaku. Pretože nielen z plôch je potrebné dostať nečistoty, ale aj z medzizubných priestorov. Práve v nich sa totiž môžu dlhodobo skrývať baktérie, ktoré spôsobujú nielen kaz, ale rovnako tak aj fľaky na sklovine. A to rozhodne nepôsobí atraktívne.

Zuby si čistíte nešetrne

Čistiť zuby často? Áno, ale správne. Podľa Harolda Katza môže poškodiť sklovinu aj pravidelné čistenie zubov. To môže platiť najmä vtedy, ak vaša zubná pasta obsahuje abrazívne činidlá. Lepšie je využiť kvalitnú pastu a mäkkú kefku. Pri čistení zubov totiž neplatí, že čím intenzívnejšie „šmirgľujete“ o to krajší úsmev mať budete. Často to končí práve opačne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #úsmev #fajčenie #káva #dentálna hygiena #biele zuby #bielenie zubov #kyslé potraviny

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...